Vissza

KIVONAT

a képviselő-testület 2018. szeptember 12-én megtartott rendkívüli zárt ülésének jegyzőkönyvéből

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodás mellett az alábbi döntést hozta:

 

108/2018.  (IX. 12.) képviselő-testületi határozat

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megvitatta a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnökségének a helyi földbizottsági feladatkörben hozott PE01-03303-8/2018. iktatószámú állásfoglalásával szemben Kovács Péter budapesti lakos által benyújtott kifogást és döntését az alábbiak szerint hozta meg:

 

Ügyiratszám: G/3671-23/2018.

Ügyintéző: Kósa Erzsébet Anikó

Tárgy: Kovács Péter budapesti lakos által benyújtott kifogás képviselő-testületi elbírálása

 

HATÁROZAT

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnökségének a helyi földbizottsági feladatkörben hozott PE01-03303-8/2018. iktatószámú állásfoglalása ellen – a Kovács Péter budapesti lakos, mint kifogást tevő által - előterjesztett kifogást elutasítja. 

 

A Képviselő-testület tájékoztatja az érdekelt feleket, hogy, a képviselő-testületi döntéssel szemben bírósági felülvizsgálatnak van helye, a keresetlevelet Gomba Község jegyzőjénél a döntés kézhezvételétől számított 30 napon belül lehet előterjeszteni.

 

INDOKOLÁS

 

Stojka István és Stojka Istvánné eladók, valamint Csonka Jenő vevő 2018. február 21-én adásvételi szerződést kötött a

-        gombai 0448/22 hrsz-ú, 10 ha 7218 m2 területnagyságú, 40,72 Ak. kataszteri jövedelmű, erdő művelési ágú, 436/6714-ed tulajdoni hányadú,

-         gombai 0448/23 hrsz-ú, 3 ha 8005 m2 területnagyságú, 10,52 Ak. kataszteri jövedelmű, erdő művelési ágú, 372/1019-ed tulajdoni hányadú,

-        gombai 022/7 hrsz-ú, 21 ha 1519 m2 területnagyságú, 50,76 Ak. kataszteri jövedelmű, erdő művelési ágú, 1066/5076-od tulajdoni hányadú

erdő megnevezésű külterületi ingatlanokra.

 

Az adásvételi szerződés a Gombai Polgármesteri hivatal hirdetőtábláján – a vonatkozó jogszabályok betartásával – 2018. március 5. napján kifüggesztésre került. A kifüggesztés időtartama alatt, az elővásárlásra vonatkozó jognyilatkozat benyújtására nyitva álló határidőn belül (2018. május 4. napjáig) Kovács Péter budapesti lakos elővásárlási jog gyakorlását bejelentő nyilatkozatot nyújtott be 2018. március 29-én.

 

A kifüggesztést követően az adásvételi szerződés, valamint a nyilatkozat megküldésre került a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Földhivatali, Növény- és Talajvédelmi, Erdészeti Főosztály Földügyi és Földmérési Osztálya számára.

 

2018. július 5-én érkezett meg a Gombai Polgármesteri Hivatalhoz a Magyar Agrár, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnökségének (a továbbiakban: Kamara) NAKNy101 azonosítószámú, és PE01-03303-8/2018. iktatószámú helyi földbizottsági feladatkörben hozott állásfoglalása, melyet előterjesztésemhez csatoltam. Az állásfoglalás Csonka Jenő, szerződés szerinti szerző féllel támogatta a föld tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződés jóváhagyását, az elővásárlásra jognyilatkozatot benyújtó Kovács Péter tekintetében az állásfoglalás nem tartalmaz adatot/információt.

 

A kamarai állásfoglalás ellen Kovács Péter – elővásárlásra jognyilatkozatot benyújtó fél – a Gombai Polgármesteri Hivatalhoz 2018. augusztus 30-án érkezett – előterjesztésemhez szintén csatolt – kifogást nyújtotta be, melyet arra alapozott, hogy az állásfoglalás őt, mint tulajdonostársat nem említi.  Kovács Péter a kifogásában – egyebek mellett - az alábbiakat rögzíti: „Tekintettel arra, hogy a mezőgazdasági igazgatási szerv tudomásom szerint nem alkalmazta a 2013. évi CXXII. tv. 23. § (1) c) pontjában foglaltakat, a Kamarának valamennyi érdekelt, a szerződés szerinti szerző fél, és az elővásárlásra jogosultak tekintetében meg kellett volna hoznia állásfoglalását.” Kovács Péter a jogszabálysértő állásfoglalás megváltoztatását, és annak rá vonatkozó kiegészítését kérte.

 

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény (a továbbiakban: Fétv.) 103/A § (1) bekezdés második mondata szerint az állásfoglalás ellen – öt napon belül – az eladó, a vevő, illetve a határidőben elfogadó nyilatkozatot tevő elővásárlásra jogosult kifogást terjeszthet elő a települési önkormányzat képviselő-testületénél. A (2) bekezdés alapján a képviselő-testület megváltoztatja a kifogással érintett állásfoglalást, ha annak kiadására a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII (a továbbiakban: Földforgalmi törvény) 23-25. §-a megsértésével került sor, egyébként a kifogást elutasítja.

 

Azonos tárgykörben a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság által hozott ítélet indoklása rögzíti, hogy sem a földbizottság, sem a képviselő-testület nem veheti át a mezőgazdasági igazgatási szerv hatáskörét. Nem feladata a jóváhagyandó szerződés tartalmi és alaki kellékeinek a Földforgalmi tv. rendelkezéseivel való összevetése, de azt sem kell vizsgálnia, hogy kit, mely jogszabályi rendelkezés alapján, és mely ranghelyen illet meg elővásárlási jog, és ez alapján az elővásárlásra jogosultak rangsorában hol helyezkedik el.

Az állásfoglalás kiadása során értékelendő szempontokat a Földforgalmi tv. 24. §-a tartalmazza. A képviselő-testület hatásköre még a földbizottságénál is szűkebb, hiszen nem mérlegelheti felül annak döntését, kizárólag akkor változtathatja meg a földbizottsági állásfoglalást, ha az a Földforgalmi tv. 23-25. §-aiba ütköző módon jogszabálysértő.

 

A tárgyi ügyben kibocsátott kamarai állásfoglalás Csonka Jenő – mint szerződés szerinti szerző fél – tekintetében rögzít szerződés jóváhagyására vonatkozó támogatást.

A Kamara az elővásárlásra vonatkozó jognyilatkozatot benyújtó Kovács Péter tekintetében nem hozott döntést. Ezért a Képviselő-testület nem teheti vizsgálat tárgyává, hogy Kovács Péter földszerzése támogatható-e, vagy sem. A Csonka Jenő vonatkozásában kiadott állásfoglalás megváltoztatására pedig csak abban az esetben kerülhetne sor, ha az a Földforgalmi törvény 23-25. §-aiba ütközne.

 

A képviselő testület megvizsgálta, hogy a kifogással támadott agrárkamarai állásfoglalás sérti-e a Földforgalmi törvény 23-25. §-aiban foglalt rendelkezéseket. Megállapította, hogy a képviselő-testületnek nem tartozik hatáskörébe a kamarai állásfoglalás kiegészítése. A vizsgálata eredményeként megállapította továbbá, hogy a kamara állásfoglalása a Földforgalmi törvény 23-25. §-ában foglalt rendelkezéseknek megfelelően született, nem talált olyan okot, amely az állásfoglalás megváltoztatását indokolná.

 

Fentiekre tekintettel a képviselő testület a kifogást a rendelkező részben foglaltak szerint elutasította.

 

A döntéshozó hatáskörét a Fétv. 103/A §. (2) bekezdése, illetékességét az Ákr. 16. § (1) bekezdés a) pontja állapítja meg. A bírósági felülvizsgálat lehetősége az Ákr. 114. § (1) bekezdése alapján biztosított.

 

Gomba, 2018. szeptember 12.                                            

                                                                                                      Lehota Vilmos sk.

                                   polgármester

                                                                        

Határozatról értesül:

 

1.      Stojka István, mint eladó lakcímén

2.      Stojka Istvánné, mint eladó lakcímén

3.      Csonka Jenő, mint vevő lakcímén

4.      Kovács Péter, mint kifogást tevő lakcímén

5.      Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnöksége, mint helyi földkiadó bizottságként eljáró szerv székhelyén

6.      Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya, mint mezőgazdasági igazgatási szerv (székhelyén)

7.      Irattár

 

A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a döntésről a helyi fölkiadó bizottságként eljáró szervet, a kifogást tevőt, az adásvételi szerződésben érdekelteket, valamint a mezőgazdasági szakigazgatási szervet haladéktalanul tájékoztassa.

 

Határidő: azonnali

Felelős: Lehota Vilmos polgármester

 

 

Lehota Vilmos sk.                                                     Kósa Erzsébet Anikó sk.

  polgármester                                                                        jegyző