Vissza

KIVONAT

a képviselő-testület 2018. január 23-án megtartott zárt ülésének jegyzőkönyvéből

 Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül és 2 tartózkodó szavazat mellett az alábbi döntést hozta:

 12/2018. (I. 23.) képviselő-testületi határozat

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megvitatta a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnökségének a helyi földbizottsági feladatkörben hozott PE01-03537-10/2016. iktatószámú állásfoglalásával szemben Pete Levente Sándor gombai lakos által benyújtott kifogást és döntését az alábbiak szerint hozta meg:

 

Ügyiratszám: G/67/2018.

Ügyintéző: dr. Veres Ildikó

 

Tárgy:  Pete Levente Sándor gombai lakos által benyújtott kifogás képviselő-testületi elbírálása

 

 

HATÁROZAT

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnökségének a helyi földbizottsági feladatkörben hozott PE01-03537/2016. iktatószámú állásfoglalása ellen - a Pete Levente Sándor kifogást tevő által előterjesztett - kifogást elutasítja. 

 

A Képviselő-testület tájékoztatja az érdekelt feleket, hogy a képviselő-testületi döntéssel szemben bírósági felülvizsgálatnak van helye, a keresetlevelet Gomba Község jegyzőjénél a döntés kézhezvételétől számított 30 napon belül lehet előterjeszteni.

INDOKOLÁS

Szarvas Zsolt eladó és Maczó Jánosné haszonélvező, valamint Molnár Róbert vevő – Veresné dr. Kispál Ágnes ügyvédi képviseletével – 2016. március 29. napján adásvételi szerződés küldött be a Gombai Polgármesteri Hivatalba a gombai külterületi 0115/20 hrsz-ú szántó, erdő és legelő művelési ágú, összesen 360 ha 4124 nm területű ingatlan 32282/1818702-ed tulajdoni illetőségére.

 Az adásvételi szerződés kifüggesztésre került, melyre 2016. május 5. napján Pete Levente Sándor 2217 Gomba, Deési Pál utca 3. szám alatti lakostól adásvételi szerződést elfogadó nyilatkozat érkezett. Az iratanyag a kifüggesztési határidő lejárta után szabályszerűen megküldésre került a Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályára.

 Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnöksége a helyi földbizottsági feladatkörben hozott PE01-03537-10/2016. iktatószámú, NAKNy101 azonosítóval rendelkező állásfoglalásában Molnár Róbert 2214 Pánd, Hunyadi János utca 4. szám alatti lakost, mint eredeti szerződő fél esetében támogatta a szerződést, nem említve az elővásárlási jogával élő Pete Levente Sándort.

 

Pete Levente Sándor a törvényes határidőn belül kifogással élt, és kérte, hogy a Képviselő-testület Molnár Róbert helyett őt magát támogassa a tárgyi ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés megkötését illetően.

 A képviselő-testület a 143/2016. (IX. 7.) számú határozatában az agrárkamarai állásfoglalást megváltoztatta, és a szerződés szerinti vevőt nem, míg az elővásárlási jogával élő Pete Levente Sándort támogatta.

 A törvényes határidőben a szerződéses vevő – Molnár Róbert – keresettel élt Gomba Község Önkormányzatának 143/2016. (IX. 7.) számú határozata ellen, és kérte a bíróságot, első körben a határozat megváltoztatására, másodsorban új határozathozatalra.

 A bírósági eljárás során megállapítást nyert, hogy az elővásárlási joggyakorlás során a mezőgazdasági igazgatási szerv azon az állásponton volt, hogy Pete Levente Sándor elővásárlási joga az általa megjelölt ranghelyek egyikén sem áll fenn, ezért annak a Nemzeti Agrárkamra felé történő továbbítását mellőzte.  Ebből következően sem a földbizottságként eljáró szerv, sem Gomba Község Önkormányzata nem vizsgálhatta azt, hogy a Pete Levente Sándorral történő jóváhagyás a Földforgalmi törvény 23-25.§.-ai szerint támogatható-e vagy sem. Jelen megismételt eljárásban tehát az alperesi beavatkozó vonatkozásában nem hozató határozat.

 

A képviselő testület megvizsgálta, hogy a kifogással támadott agrárkamarai állásfoglalás sérti-e a Földforgalmi törvény 23-25. §-ában foglalt rendelkezéseket. A képviselő testület vizsgálata eredményeként megállapította, hogy a kamara állásfoglalása a Földforgalmi törvény 23-25. §-ában foglalt rendelkezéseknek megfelelően született, nem talált olyan okot, amely az állásfoglalás megváltoztatását indokolná.

 

Fentiekre tekintettel a képviselő testület a kifogást elutasította.

 

A döntéshozó hatáskörét a Fétv. 103/A §. (2) bekezdése, illetékességét az Ákr. 16. § (1) bekezdés a) pontja állapítja meg. A bírósági felülvizsgálat lehetősége az Ákr. 114. § (1) bekezdése alapján biztosított.

 

Gomba, 2018. január 18.                                                     

 

                                                                                                     

                                                                                                      Lehota Vilmos sk.

                                    polgármester

                                                                        

Határozatról értesül:

 

1.       Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnöksége, mint helyi földkiadó bizottságként eljáró szerv (székhelyén)

2.       Pete Levente Sándor, mint kifogást tevő (lakcímén)

3.       Molnár Róbert, mint vevő (lakcímén)

4.       Szarvas Zsolt, mint eladó (lakcímén)

5.       Maczó Jánosné, mint özvegyi haszonélvező (lakcímén)

6.       Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya, mint mezőgazdasági igazgatási szerv (székhelyén)

7.       Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (székhelyén)

 

A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a döntésről a helyi fölkiadó bizottságként eljáró szervet, a kifogást tevőt, az adásvételi szerződésben érdekelteket, valamint a mezőgazdasági szakigazgatási szervet haladéktalanul tájékoztassa.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Lehota Vilmos polgármester

 

Lehota Vilmos sk.                                                     Kósa Erzsébet Anikó sk.

  polgármester                                                                        jegyző