Vissza

KIVONAT

a képviselő-testület 2018. január 23-án megtartott zárt ülésének jegyzőkönyvéből

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül és 2 tartózkodó szavazat mellett az alábbi döntést hozta:

 13/2018. (I. 23.) képviselő-testületi határozat

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megvitatta a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnökségének a helyi földbizottsági feladatkörben hozott PE01-03098-10/2016. iktatószámú állásfoglalásával szemben Csonka Jenő gombai lakos által benyújtott kifogást és döntését az alábbiak szerint hozta meg:

 

Ügyiratszám: G/172/2018.

Ügyintéző: dr. Veres Ildikó

Tárgy: Csonka Jenő gombai lakos által benyújtott kifogás képviselő-testületi elbírálása

 

 

HATÁROZAT

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnökségének a helyi földbizottsági feladatkörben hozott PE01-03098-10/2016. iktatószámú állásfoglalása ellen - a kifogást tevő által - előterjesztett kifogást elutasítja. 

 

A Képviselő-testület tájékoztatja az érdekelt feleket, hogy, a képviselő-testületi döntéssel szemben bírósági felülvizsgálatnak van helye, a keresetlevelet Gomba Község jegyzőjénél a döntés kézhezvételétől számított 30 napon belül lehet előterjeszteni.

INDOKOLÁS

 Burján Bertalan, mint eladó és Pete Marcell, mint vevő adásvételi szerződést kötöttek a gombai 0248/26 hrsz-ú és a 03/16 hrsz-ú ingatlanokra. Az adásvételi szerződés a Gombai Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 2016. március 31. és május 23. napja között kifüggesztésre került. A kifüggesztés időtartama alatt Csonka Jenő terjesztett elő elővásárlási jog gyakorlására vonatkozó nyilatkozatot.

A helyi földbizottsági feladatkörben eljáró Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnöksége (a továbbiakban: kamara) a PE01-03098-10/2016. számú állásfoglalásával a 03/16 hrsz-ú ingatlanra vonatkozóan I. ranghelyen Pete Marcellt, II. ranghelyen Csonka Jenő tulajdonszerzését támogatta. A kamara a 0248/26 hrsz-ú ingatlan esetében a PE01-03098-17/2016. számon adott ki állásfoglalást, melyen I. ranghelyen Csonka Jenőt, II. ranghelyen Pete Marcellt támogatta.

A PE01-03098-10/2016. számú kamarai állásfoglalással szemben Csonka Jenő terjesztett elő kifogást.

 A kifogás elbírálása során Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2016. szeptember 7-én kelt 145/2016. (IX. 7.) számú határozattal a kamrai állásfoglalást megváltoztatta, és a 03/16 hrsz-ú ingatlan vonatkozásában a szerződést Csonka Jenővel, mint elővásárlásra jogosulttal támogatta, megerősítve ezt a 0248/26 hrsz-ú ingatlan vonatkozásában is.

 A határozat ellen Pete Marcell keresetet terjesztett elő. Elsődlegesen a határozat megváltoztatását, és a szerződés vele történő jóváhagyását kérte, másodlagosan pedig az önkormányzat határozatának hatályon kívül helyezését és új eljárásra utasítást.

 Pete Marcell a fentieket azzal indokolta, hogy Gomba Község Önkormányzata a hatáskörén túl- terjeszkedett, mikor a határozatában a szerződés jóváhagyásáról döntött. A képviselő-testület hatásköre az agrárkamarai állásfoglalás vizsgálatára terjed ki, és e körben is csak arra, hogy az állásfoglalás sérti-e a Földforgalmi törvény 23-25. §-aiban foglalt rendelkezéseket.  Kifogásolta továbbá, hogy a határozat nem rendelkezik megfelelő indoklással.

 A bíróság ez alapján Gomba Község Önkormányzatát új eljárásra kötelezte. Iránymutatásul megjelölte a Földforgalmi törvény 23-25. §-ait, hiszen az agrárkamrai állásfoglalás megváltoztatására akkor van lehetőség, ha az sérti a földforgalmi törvény 23-25.§.-t.

A földforgalmi törvény irányadó 24. §-a értelmében a képviselő-testület az alábbiakat vizsgálhatja:

 24. § (1) A helyi földbizottság – a mezőgazdasági igazgatási szerv megkeresésének a beérkezésétől számított – 15 napon belül adja ki az adás-vételi szerződés jóváhagyásának megtagadásához, vagy a jóváhagyás megadásához szükséges állásfoglalását.

(2) A helyi földbizottság az adás-vételi szerződést a köztudomású tények és legjobb ismeretei alapján, különösen a következő szempontok szerint értékeli:

a) az adás-vételi szerződés alkalmas-e a tulajdonszerzési korlátozás megkerülésére;

b) megállapítható-e, hogy a felek már e törvény hatálybalépése előtt megállapodtak a tulajdonjog átruházásában, de az adás-vételi szerződést csak a jelen eljárás keretében léptetnék egyikük nyilatkozatával, illetve harmadik személy jognyilatkozatának megtételével hatályba;

c) az adás-vételi szerződés jóváhagyása esetén az adás-vételi szerződés szerinti vevő, illetve a jegyzék szerinti, az első helyen álló elővásárlásra jogosult, vagy ha több elővásárlásra jogosult áll az első helyen, akkor valamennyi első helyen álló elvásárlásra jogosult

ca) alkalmas-e az adás-vételi szerződés és a 13. §-ban, illetve a 15. §-ban meghatározott kötelezettségvállalások teljesítésére,

cb) elnyer-e olyan jogi helyzetet, amelynek révén a jövőben az elővásárlási jogát visszaélésszerűen gyakorolhatja, vagy

cc) indokolható gazdasági szükséglet nélkül, felhalmozási célból szerezné meg a föld tulajdonjogát;

d) az ellenérték a föld forgalmi értékével arányban áll-e, s ha nem, az aránytalansággal a vevő elővásárlásra jogosultat tartott távol az elővásárlási jogának gyakorlásától.

 Csonka Jenő – a 2016.08.09. napján beadott állásfoglalásában – kérte, hogy a gombai 03/16 hrsz-ú ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződést a részére hagyja jóvá a testület, Pete Marcell vonatkozásában utasítsa el.

 Kérelmét azzal indokolta, hogy a Pete Marcell képviseletében eljáró Szauter Zsuzsannára a Monori Járási Hivatal 2014.06.26. napján jogerős határozatban földvédelmi bírságot szabott ki, melynek következtében őt kizárták a földvásárlásból. Vélelmezhető, hogy ez az oka annak, hogy gyermeke Pete Marcell az adásvételi szerződésben a szerződő fél.

 Előadta továbbá, hogy véleménye szerint Szauter Zsuzsanna kiskorú Pete Marcell javára a 03/16 hrsz-ú ingatlannal szomszédos 042 hrsz-ú földterületből 6363 tulajdoni hányadot ajándékozás jogcímén olyan szándékkal adott át, hogy a földtörvényt kijátszva további földterületekhez jusson.

Csonka Jenő kifogásában azt kérte, hogy a testület az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződést vele hagyja jóvá.

 A képviselő-testületnek nem tartozik hatáskörébe a szerződés jóváhagyása és az elővásárlási sorrend vizsgálata, erre a Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya jogosult. Csonka Jenő kifogása olyan dologra irányult, mely a képviselő-testület hatáskörén túlterjeszkedik.

Az, hogy Csonka Jenő valószínűsíti, hogy Szauter Zsuzsanna – az akkor még kiskorú – Pete Marcell javára a 03/16 hrsz-ú ingatlannal szomszédos 042 hrsz-ú földterületből 6363 tulajdoni hányadot ajándékozás jogcímén olyan szándékkal adott át, hogy a földtörvényt kijátszva további földterületekhez jusson nem bizonyított tény. Kifogást tevő állítsa igazolására bizonyítékot nem csatolt be, bizonyítási indítvány nem terjesztett elő.

 Továbbá az, hogy Szauter Zsuzsanna javára van-e megállapítva földvédelmi bírság az jelen eljárásban nem releváns, tekintettel arra, hogy Szauter Zsuzsanna csak törvényes képviselői minőségben járt el. Másrészt meg a földvédelmi bírság vizsgálata a mezőgazdasági szakigazgatási szerv feladata.

 

A képviselő testület megvizsgálta, hogy a kifogással támadott agrárkamarai állásfoglalás sérti-e a Földforgalmi törvény 23-25. §-aiban foglalt rendelkezéseket. A képviselő testület vizsgálata eredményeként megállapította, hogy a kamara állásfoglalása a Földforgalmi törvény 23-25. §-ában foglalt rendelkezéseknek megfelelően született, nem talált olyan okot, amely az állásfoglalás megváltoztatását indokolná.

 

Fentiekre tekintettel a képviselő testület a kifogást elutasította.

 

A döntéshozó hatáskörét a Fétv. 103/A §. (2) bekezdése, illetékességét az Ákr. 16. § (1) bekezdés a) pontja állapítja meg. A bírósági felülvizsgálat lehetősége az Ákr. 114. § (1) bekezdése alapján biztosított.

 

Gomba, 2018. január 23.                                                     

 

                                                                                                     

                              Lehota Vilmos sk.

                                    polgármester

                                                                      

 

 

Határozatról értesül:

 

1.       Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnöksége, mint helyi földkiadó bizottságként eljáró szerv (székhelyén)

2.       Csonka Jenő, mint kifogást tevő (lakcímén)

3.       Pete Marcell, mint vevő (lakcímén)

4.       Burján Bertalan, mint eladó (lakcímén)

5.       Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya, mint mezőgazdasági igazgatási szerv (székhelyén)

6.       Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (székhelyén)

 

A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a döntésről a helyi fölkiadó bizottságként  eljáró szervet, a kifogást tevőt, az adásvételi szerződésben érdekelteket, valamint a mezőgazdasági szakigazgatási szervet haladéktalanul tájékoztassa.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Lehota Vilmos polgármester

 

Lehota Vilmos sk.                                                      Kósa Erzsébet Anikó sk.

  polgármester                                                                        jegyző