Vissza

KIVONAT

a képviselő-testület 2018. január 23-án megtartott zárt ülésének jegyzőkönyvéből

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül és 2 tartózkodó szavazat mellett az alábbi döntést hozta:

 14/2018. (I. 23.) képviselő-testületi határozat

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megvitatta a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnökségének a helyi földbizottsági feladatkörben hozott PE01-03098-10/2016. iktatószámú állásfoglalásával szemben Csonka Jenő gombai lakos által benyújtott kifogást és döntését az alábbiak szerint hozta meg:

 

Ügyiratszám: G/171/2018.

Ügyintéző: dr. Veres Ildikó

Tárgy: Csonka Jenő gombai lakos által benyújtott kifogás képviselő-testületi elbírálása

 

HATÁROZAT

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnökségének a helyi földbizottsági feladatkörben hozott PE01-04940-12/2016. iktatószámú állásfoglalása ellen - a kifogást tevő által - előterjesztett kifogást elutasítja. 

 

A Képviselő-testület tájékoztatja az érdekelt feleket, hogy, a képviselő-testületi döntéssel szemben bírósági felülvizsgálatnak van helye, a keresetlevelet Gomba Község jegyzőjénél a döntés kézhezvételétől számított 30 napon belül lehet előterjeszteni.

INDOKOLÁS

 Czakó Sándor József 2016. június 10. napján adásvételi szerződés kötött Kiss Imrével, amely szerint megvásárolta a gombai 0115/20 hrsz-ú szántó, erdő és legelő művelési ágú 360 ha 4124 nm területű ingatlan 7320/1818702-ed tulajdoni hányadát.

 A kifüggesztett adásvételi szerződésre Csonka Jenő 2016. augusztus 15. napján elfogadó nyilatkozatot tett.

 A Pest Megyei Földhivatal megkereste az agrárkamarát állásfoglalás kiadása végett. Az agrárkamara a PE01-04940-12/2016. számú állásfoglalásával Czakó Sándor József szerződés szerinti vevő és Csonka Jenő elővásárlási joggyakorló tulajdonszerzését is támogatta.

 Az állásfoglalás szerint az agrárkamara a Földforgalmi tv. 25-27. §-ai által a helyi földbizottság felülvizsgálati hatáskörét meghatározó szabályok alapján a rendelkezésre álló köztudomású tények és a becsatolt okiratok alapján nem állapított meg olyan adatot, tényt, amelynek alapján a támogató nyilatkozat megvonása mellett dönthetett volna Czakó Sándor József vagy Csonka Jenő esetében.

 Csonka Jenő kifogást nyújtott be az agrárkamarai állásfoglalás ellen, és kérte, hogy a képviselő-testület a gombai külterületi 0115/20 hrsz-ú ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződést vele hagyja jóvá. Indoklásként előadta, hogy a földforgalmi törvény szerinti elővásárlási sorrendben megelőzi Czakó Sándor József szerződés szerinti vevőt.

 A képviselő-testület a 2016. november 4. napján meghozott 191/2016. (XI. 4.) számú képviselő-testületi határozatával a PE01-04940-12/2016. számú állásfoglalást megváltoztatta és az adásvételi szerződést a Csonka Jenővel, mint elővásárlásra jogosulttal támogatta, szerződés szerinti vevővel nem támogatta.

A határozat ellen Czakó Sándor József keresettel élt és kérte a képviselő-testületi határozat hatályon kívül helyezését és a testület új eljárásra kötelezését. A kereset elutasításának indokolásában előadta, hogy a képviselő-testületnek arra nincs hatásköre, hogy az adásvételi szerződést bármelyik féllel jóváhagyja, csak arra van hatásköre, hogy megvizsgálja, hogy az agrárkamrai állásfoglalás sérti-e a földforgalmi törvény 23-25. §-ait.

 Csonka Jenő kifogása egyértelműen arra irányult, hogy a képviselő-testület a gombai külterületi 0115/20 hrsz-ú ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződést vele hagyja jóvá.

 A képviselő-testületnek nem tartozik hatáskörébe a szerződés jóváhagyása és az elővásárlási sorrend vizsgálata, erre a Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya, mint mezőgazdasági igazgatási szerv a Földforgalmi törvény 23-30. §-ai alapján jogosult. Csonka Jenő kifogása olyan dologra irányult, mely a képviselő-testület hatáskörén túlterjeszkedik.

 

Fentiekre tekintettel a képviselő testület a kifogást elutasította.

 

A döntéshozó a hatáskörét a Fétv. 103/A. §. (2) bekezdése, illetékességét az Ákr. 16. § (1) bekezdés a) pontja alapján állapítja meg. A bírósági felülvizsgálat lehetősége az Ákr. 114. § (1) bekezdése alapján biztosított.

 

Gomba, 2018. január 18.                                                     

 

                                                                                                      

                                Lehota Vilmos sk.

                                    polgármester

                                                                        

Határozatról értesül:

 

1.      Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnöksége, mint helyi földkiadó bizottságként eljáró szerv (székhelyén)

2.      Csonka Jenő, mint kifogást tevő (lakcímén)

3.      Czakó Sándor József, mint vevő (lakcímén)

4.      Kiss Józsefné, mint Kiss Imre eladó örököse

5.      Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya, mint mezőgazdasági igazgatási szerv (székhelyén)

6.      Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (székhelyén)

 

A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a döntésről a helyi fölkiadó bizottságként eljáró szervet, a kifogást tevőt, az adásvételi szerződésben érdekelteket, valamint a mezőgazdasági szakigazgatási szervet haladéktalanul tájékoztassa.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Lehota Vilmos polgármester

 

Lehota Vilmos sk.                                                     Kósa Erzsébet Anikó sk.

  polgármester                                                                        jegyző