Vissza

 

KIVONAT

a képviselő-testület 2011. november 17-én megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből

 

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2011. november 17-én megtartott nyilvános ülésén 7 igen szavazattal, ellenvélemény és tartózkodás nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

 

 

164/2011. /XI. 17./ számú határozat

 

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta az önkormányzat 2012. évi költségvetési koncepciójára vonatkozó javaslatot és az alábbi határozatot hozza:

 

1.    Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2012. évi költségvetési koncepciójára tett javaslatot elfogadta, s a 2012. évi költségvetés készítés kiindulási alapjának tekinti.

2.    A képviselő-testület a 2012. évi költségvetésben a kötelező feladatokhoz szükséges fedezet biztosítását tekinti elsődlegesnek.

3.    A Képviselő-testület elsődleges célként jelöli meg

a)      az önkormányzat működőképességének megőrzését, a szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítását,

b)      a költségvetési egyensúly megtartását,

c)      a fejlesztések megvalósítását az elnyert pályázati támogatások felhasználásával.

4.    A képviselő-testület a működőképesség megőrzése, a költségvetési egyensúly megtartása érdekében szükségesnek tartja, hogy:

a)      az intézményi működési bevételek tervezése a hatályos bérleti-, és térítési díjakon alapuljon,

b)      az építmény- és telekadó 2012. évi tervadata a 2011. évi teljesítési adatokkal számolhat,

c)      az iparűzési adóból számítható bevétel a 2011. évi teljesítési adat 80 %-án tervezhető,

d)     a gépjárműadó előirányzata egyezzen meg a 2011. évi teljesítési adatok 95 %-ával.

e)      a költségvetési támogatások előirányzata a Magyar Államkincstár tájékoztatása alapján, illetve az elfogadott 2011. évi költségvetési törvény fajlagos összegei alapján, a megigényelt mutatószámok figyelembevételével tervezhető,

f)       az ingatlanértékesítésből származó bevétel tervezését 2012-ben is mértéktartás kell, hogy jellemezze, a bevételi előirányzathoz a kapcsolódó kiadási előirányzatok tervezésével szinkronban,

g)      a felhalmozási és tőke jellegű bevételeknél számot kell vetni a 2012-ben kifizetésre kerülő Fundamenta-Lakáskassza kifizetések összegével,

h)      támogatás értékű bevételt a közfoglalkoztatás új szabályozása figyelembe vételével kell megállapítani, melynek főösszegét növeli a védőnői ellátásra, továbbá a fogászati alapellátásra - létszám és pontszám alapján megállapított - OEP finanszírozás,

i)        a 2008. október 1-én Mészáros Terézia vállalkozóval kötött kegyeleti közszolgálati szerződés 30./ pontjában rögzített – és vállalkozó által 2012. évre fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás összege – inflációval növelt, 100.- Ft-ra kerekített emeléssel – az elfogadott képviselő-testületi határozat alapján kerüljön meghatározásra,

j)        képezzen bevételi előirányzatot a fejlesztési feladatok végrehajtása érdekében a 2009. évi közbeszerzési eljárás során biztosított 200 millió forintból fel nem használt 14 millió forint, amennyiben a 2012. január 1-től működő Pátria Takarékszövetkezet hozzá tud járulni a hitelfolyósítás átütemezéséhez,

k)      a felhalmozási célú hitelfelvétel mellett működési hitel igénybevétele nem tervezhető,

l)        a személyi juttatás és munkaadókat terhelő járulékok tervezése során az itt rögzített elvek érvényesüljenek:

-   A közalkalmazottak és köztisztviselők esetében 2012. évben az illetményalap, illetve a közalkalmazotti illetménytábla, valamint az illetménypótlék-alap a jogszabályok szerint változatlan marad.

-   A kötelező legkisebb munkabér emelkedésének mértékét - a jogszabály adta lehetőségek keretein belül - kövesse az önkormányzattal jogviszonyban álló köztisztviselők, közalkalmazottak illetménye és munkavállalók munkabére is.

-   A választható béren kívüli juttatások rendszerét - az új törvényi szabályozással összhangban - úgy kell kidolgozni, hogy az önkormányzattal és annak költségvetési szerveivel jogviszonyban álló köztisztviselők, közalkalmazottak és munkavállalók juttatásai a 2011. évhez viszonyítva ne csökkenjenek.

-   A választható béren kívüli juttatások előirányzata ezek adó és járulék vonzatát is tartalmazza.

 

5.    A Képviselő-testület az önkormányzat 2012. évi engedélyezett létszámkeretének tervezését az elmúlt évi létszámadatok  növelésével irányozza elő. A státusz bővítést a tervezés során a községgazdálkodás szakfeladaton 1 fővel, az óvodai nevelés szakfeladaton 0,25 fővel kell figyelembe venni.

6.    A dologi kiadások tervezésekor figyelembe kell venni az ÁFA 2 %-os növelésének törvényjavaslatát, a rendezvényház működése tekintetében a tervévet megelőző év teljesítési adatait.

7.    A társadalom- és szociálpolitikai juttatások kiadási előirányzata a 2011. évi tényadatok figyelembevételével tervezhető úgy, hogy az aktív korúak ellátására előirányzott összeg legalább 20 %-kal növekedjen, és az egyéb ellátások kiadási előirányzata a 2011. évi teljesítési adatokkal egyezzen meg.

8.    A fejlesztési hitelhez kapcsolódó költségek tervezése során a képviselő-testület a tőke és kamatfizetést a hitelszerződések mellékleteiben meghatározottak szerint írja elő.

9.    A felújítási, karbantartási igények felmérését szükséges elvégezni, a különböző munkákra prioritási sorrendet felállítani.

10.     A tartalékok tervezése során általános tartalékot a kiadási előirányzatok közel 2 %-os értékének figyelembe vételével, céltartalékot a beruházási hitel összegén túl a fejlesztések megvalósításához szükséges mértékben kell biztosítani.

11.     A Képviselő-testület utasítja a polgármestert, hogy a határozat alapján az önkormányzat 2012. évi költségvetésének összeállításáról, a költségvetési rendelet tervezetének elkészítéséről gondoskodjon.

 

 

Határidő:             2012. február 15. illetve folyamatos

Felelős:    Lehota Vilmos polgármester

 

 

 

 

 

 

                    Lehota Vilmos sk.                                  Kósa Erzsébet Anikó sk.

                       polgármester                                       jegyző