Vissza

 

KIVONAT

a képviselő-testület 2013. május 30-án megtartott  nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből

 

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az alábbi döntést hozta:

 

 

     164/2013. (V. 30.) képviselő-testületi határozat

 

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testület megtárgyalta a Gomba Községért Közalapítvány alapító okiratának módosítására vonatkozó javaslatot és az alábbi határozatot hozta:

 

1./   Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a „Gomba Községért” Gomba Község Közalapítvány és Közhasznú Szervezetének alapító okiratát a határozat melléklete szerinti egységes szerkezetbe foglalt szövegezéssel elfogadta.

 

2./   A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a Közalapítvány kuratóriumát tájékoztassa a döntésről, valamint a módosítások bejelentéséről az illetékes bíróság felé gondoskodjon.

 

Határidő: 2013. június 14.

Felelős: Lehota Vilmos polgármester

 

 

 

                    Lehota Vilmos sk.                                  Kósa Erzsébet Anikó sk.

                       polgármester                                       jegyző

 

 

 

 

Kiadmány hiteléül:

2013. május 30.

 

 

Kósa Erzsébet Anikó


 

1. sz. melléklet a 164/2013. (V. 30.) sz. határozathoz

 

 

 

„Gomba Községért” Gomba Község Közalapítvány és Közhasznú Szervezete alapító okirata

(Egységes szerkezetbe foglalva

az alapító 164/2013. (V.30.) sz. határozatával jóváhagyott módosítás szerint)

I. Bevezető

 

Gomba Község Önkormányzata (továbbiakban: Alapító) a 2000. szeptember 20-án kelt alapító okirattal a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (továbbiakban: Ptk.) 74/A § és az alapításkor hatályos 1997. évi CLVI törvényben foglaltak szerint közalapítványt hozott létre közhasznú szervezetként - a Pest Megyei Bíróságnak az 1975/2000. megyei nyilvántartási szám alatt 2000. október 12-én jogerőre emelkedett 60394/1999.4 sz. határozatával 64872/1999. országos nyilvántartásbeli azonosítóval bejegyzett - alapító okiratban foglaltak szerint.

Jelen módosítás alkalmával a mellékelt Képviselő-testületi határozatok, illetve a jelenleg hatályos 2011. évi CLXXV. törvény (továbbiakban Civil tv.)  rendelkezései alapján az alapító okirat egységes szerkezetben az alábbiak szerint:

II. Az alapító adatai

 

II.1      Az alapító neve:                     Gomba Község Önkormányzata

 

II.2      Az alapító székhelye:             2217 Gomba, Bajcsy-Zsilinszky u. 2.

 

II.3      Az alapító képviselője:           Gomba Község mindenkori polgármestere

III. Az Alapítvány neve

 

III.1    Az Alapítvány neve:              „Gomba Községért”

Gomba Község Közalapítvány és Közhasznú Szervezete

III.2    Az Alapítvány

            rövidített neve:                       „GOMBA KÖZSÉGÉRT” Közalapítvány

IV. Az Alapítvány céljai

 

IV.1    Közoktatási (iskola, óvoda) intézmények működési feltételeinek javítása, elősegítése.

 

IV.2    Új és korszerű pedagógiai programok bevezetése.

 

IV.3    Közművelődési színterek működési feltételeinek javítása, elősegítése.

 

IV.4    A község egészségügyi ellátásának fejlesztése.

 

IV.5    Környezetvédelmet célzó beruházások támogatása, anyagi háttér biztosítása.

 

IV.6    Közösségi rendezvények szervezése, anyagi háttér biztosítása.

 

IV.7    Szakmai és egyéb pályázatokhoz szükséges anyagi háttér biztosítása.

 

IV.8    Sporttevékenység támogatása.

 

IV.9    Lakosság információval történő ellátásának szervezése, anyagi háttér biztosítása.

 

IV.10  Infrastruktúra fejlesztését célzó beruházások támogatása, anyagi háttér biztosítása.

 

IV.11  Közrend, közbiztonság javításának elősegítése.

V. Az Alapítvány közhasznú jogállása

 

V.1      Közhasznú szervezetté minősíthető Magyarországon nyilvántartásba vett közhasznú tevékenységet végző szervezet, amely a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez megfelelő erőforrásokkal rendelkezik, továbbá, amelynek megfelelő társadalmi támogatottsága kimutathatót és a mely civil szervezet, vagy olyan egyéb szervezet, amelyre vonatkozóan a közhasznú jogállás megszerzését törvény lehetővé teszi. (Civil tv. 32.§.)

 

V.2      Az Alapítvány  a létesítő okiratában meghatározott cél megvalósítása érdekében vagyonával önállóan gazdálkodik, de alapítvány elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenység folytatására nem alapítható. A civil szervezet alapítója, tagja – a vagyoni hozzájárulásának megfizetésén túl – a szervezet tartozásaiért saját vagyonával nem felel. Az alapítványt a létesítő okiratában meghatározott cél szerinti tevékenységet – ideértve a közhasznú tevékenységet – folytathat és - célja megvalósítása gazdasági feltételeinek biztosítása érdekében – gazdasági vállalkozási tevékenységet is végezhet, amennyiben ez az alapcél szerinti tevékenységet nem veszélyezteti. (Civil tv. 17.§.)

 

V.3      Az Alapítvány csak olyan módon vehet fel hitelt és vállalhat kötelezettséget, amely nem veszélyezteti az alapcél szerinti tevékenységének ellátását és működésének fenntartását. (Civil tv. 17.§.(4).

 

V.4      Az Alapítvány  a gazdálkodása során elért eredményét nem oszthatja fel, azt létesítő okiratában meghatározott közhasznú tevékenységére kell fordítania. A közhasznú szervezet a vezető tisztségviselőt, a támogatót, az önkéntest, valamint e személyek közeli hozzátartozóját – a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető szolgáltatások, illetve az egyesület által tagjának a tagsági jogviszony alapján nyújtott, létesítő okiratának megfelelő juttatások kivételével – cél szerinti juttatásban nem részesítheti. (Civil tv. 42.§.)

 

V.5.     A közhasznú szervezet bármely cél szerinti juttatását  pályázathoz kötheti. Ebben az esetben a pályázati felhívás nem tartalmazhat olyan feltételeket, amelyekből az eset összes körülményeinek mérlegelésével – megállapítható, hogy a pályázatnak előre meghatározott nyertese van (színlelt pályázat). Színlelt pályázat a cél szerinti juttatás alapjául nem szolgálhat. (Civil tv. 43.§.)

 

V.6.     A közhasznú szervezet köteles a beszámoló jóváhagyásával egyidejűleg közhasznúsági mellékletet készíteni, amelyet a beszámolóval azonos módon köteles letétbe helyezni és közzétenni. A közhasznú szervezet beszámolójába, közhasznúsági mellékletébe bárki betekinthet, és abból saját költségére másolatot készíthet. (Civil tv. 46.§.)

 

V.7.     Az alapítvány közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt. (Civil tv. 34.§.(1). bek.d.)

 

 

V.8.     Az Alapítvány legfőbb szervének ülései nyilvánosak. (Civil tv. 37.§.(1). bek.) 

 

V.9      Az Alapítvány az alábbi közhasznú tevékenységeket kívánja végezni a célok elérése érdekében:

V.9.1   Szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása, hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, valamint az emberi és állampolgári jogok védelme

V.9.2   Írott és elektronikus sajtó kiadása, terjesztése, kulturális tevékenység, a kulturális örökség megóvása, valamint a műemlékvédelem, természet-, állat-, és környezetvédelem, községi infrastruktúra-fejlesztés

V.9.3   Tudományos tevékenység, és kutatás, valamint a nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés

V.9.4   Magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység

V.9.5   Gyermek- és ifjúságvédelem

V.9.6   Sport (a munkaviszonyban és a polgári jogi jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sporttevékenység kivételével)

V.9.7   Közbiztonsági tevékenység, közrend közbiztonság elősegítése

V.9.8   Egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, valamint a gyógyító vagy egészségügyi rehabilitációs tevékenység

VI. Az Alapítvány céljára rendelt vagyon és annak felhasználási módja

 

VI.1    Az Alapító a „Gomba Községért” Gomba Község Közalapítvány és Közhasznú Szervezete (továbbiakban: Alapítvány) javára - az alapítványi célok megvalósításához - 1.000.000,- forint  azaz egymillió forint induló vagyont rendelt készpénz formájában.

 

VI.2    Az alapító okirat aláírásával egyidejűleg az Alapító megnyitotta az Alapítvány bankszámláját, amelyen elhelyezte az Alapítvány induló vagyonát.

 

VI.3    Az induló vagyon fedezetet nyújt az Alapítvány működésének megkezdéséhez szükséges kiadásokhoz.

 

VI.4    Az Alapítvány induló vagyonát növeli:

VI.4.1 az alapítványhoz csatlakozó bel- és külföldi magán- és jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok befizetései és egyéb ingó, ingatlan vagy vagyoni jellegű hozzájárulásai;

VI.4.2 az alapítványi vagyon után járó kamat, részesedés, osztalék, árfolyam-nyereség és egyéb hozadékok;

 

VI.4.3 az Alapítvány vállalkozási tevékenységéből származó nyereség vállalkozás bővítésére fel nem használt része;

VI.4.4 az állami költségvetésből és egyéb állami forrásból az Alapítvány céljaira befizetett összeg.       

 

VI.5    Az Alapítvány vagyona a VI.1 pontban meghatározott induló vagyonból, továbbá a VI.4 pontban megjelölt vagyonnövekményt eredményező vagyonelemekből áll.

VI.5.1 Az Alapítvány vagyona csak az alapító okiratban megjelölt célokra használható fel.

VI.5.2 Az Alapítvány vagyonából kell fedezni a működésével kapcsolatos kiadásokat, szükséges ráfordításokat, illetve költségeket is.

VI.6    Az Alapítvány céljainak megvalósítása érdekében a VI.5 pontban meghatározott vagyon használható fel.

 

VI.7.   A gazdálkodás során elért eredmény nem osztható fel, az csupán az V.6. pontban rögzített közhasznú tevékenységekre fordítható.

 

VI.8    Az ingó, ingatlan vagy egyéb vagyoni jellegű felajánlások elfogadásáról az Alapítvány legfőbb szerve dönt.

 

VI.9    Az Alapítvány részére történő befizetés és bármilyen más jellegű felajánlás nem kérhető, nem követelhető vissza.

 

VI.10  Az Alapítvány kezelő szerve a mindenkor rendelkezésre álló vagyon terhére ítélhet oda nyílt, vagy meghívásos pályázatok alapján ösztöndíjat, egyszeri vagy huzamosabb időre szóló anyagi támogatást, hozzájárulást az Alapítvány közérdekű céljait szolgáló tevékenységet kifejtő természetes vagy jogi személyek részére.

 

VI.11. Az Alapítvány vagyona az Alapítvány megszűnése esetén az alapítót illeti. (Civil tv. 58.§.(1). b.)

VII. Az Alapítvány székhelye

 

Az Alapítvány székhelye:      2217 Gomba, Bajcsy-Zsilinszky u. 2.

VIII. Az alapítványhoz való csatlakozás lehetősége, és feltételei

 

VIII.1 Az Alapítvány nyílt, ahhoz bármely bel-vagy külföldi, természetes vagy jogi személy vagyonrendeléssel vagy más, az Alapítvány céljának megvalósításához alkalmas hozzájárulással csatlakozhat. (Ptk. 74/B.(1).bek.)

 

VIII.2 Az alapító az ismertetett célokat elfogadó és támogató községi lakosokat, bel- és külföldi gazdálkodó és társadalmi szervezeteket, kutató- és szellemi műhelyeket, a településért tenni akaró és tudó személyeket, a szellemi és kulturális élet jeles személyiségeit csatlakozásra hívja fel.

 

VIII.3 Az Alapítványhoz bárki csatlakozhat, aki annak céljaival egyetért, azt anyagi- vagy bármely más eszközzel támogatni kívánja.

IX. Az Alapítvány kezelő szerve - a kuratórium

 

IX.1    Az Alapítvány kezelő szerve a kuratórium, mely egyben  az Alapítvány legfőbb szerve is.

 

IX.2.1 A kuratórium működési helye: az Alapítvány székhelye.    

IX.2.2 A kuratórium képviseli az Alapítványt. [Ptk. 74/C. (1) bek.]

IX.2.3 A kuratórium tagjait és elnökét az alapító kéri fel és bízza meg.

IX.2.4 A kuratórium 5 (öt) tagból áll.

 

IX.3    A kuratórium hatásköre:

IX.3.1 Gondoskodik az Alapítvány kitűzött céljainak megfelelő működésről;

IX.3.2 Gondoskodik az alapítványi vagyon lehetőség szerinti gyarapításáról, biztosítja annak leggondosabb kezelését és minden tőle telhetőt megtesz a csökkenő vagyon pótlására;

IX.3.3 Kiírja a pályázatokat, dönt a pályázati feltételekről;

IX.3.4 Meghirdeti az ösztöndíjakat, dönt az ösztöndíjak odaítéléséről;

IX.3.5 Dönt az Alapítvány éves tervéről és költségvetéséről, valamint a mérleg jóváhagyásáról;

IX.3.6 Dönt az alapítványi kiadásokról;

IX.3.7 Kezdeményezheti kuratóriumi tag visszahívását;

IX.3.8 Kezdeményezheti az Alapító Okirat módosítását, az Alapítvány megszüntetését;

IX.3.9 Dönt az Alapítvány részére tett ingó-, ingatlan vagyon és vagyoni értékű jog elfogadásáról.

 

IX.4.1 A kuratóriumot az elnök vezeti, aki egyben az Alapítvány képviselője is.

IX.4.2 A kuratórium elnöke az Alapítvány nevében kötelezettségeket vállalhat. A bankszámla felett egy további kuratóriumi taggal közösen rendelkezik. A kuratórium elnöke akadályoztatása esetére a bankszámla feletti rendelkezésre - teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazással - feljogosíthatja a kuratórium bármely két tagját.

 

IX.5.1 A kuratórium tagjai teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkoznak arról, hogy vállalják a kuratóriumi tagságot, továbbá arról, hogy velük szemben a Ptk. 74/C § (3) bekezdésében és a Civil tv. 38.§.-39.§.-aiban meghatározott összeférhetetlenségi ok nem áll fenn.

IX.5.2 A kuratórium tagjai személyes közreműködésükért díjazásra, semmilyen jogcímen nem tarthatnak igényt. A feladatuk ellátásával kapcsolatosan felmerült és igazolt költségeiket az Alapítvány kérelmükre megtérítheti.

IX.5.3 A kuratórium tagjának közeli hozzátartozója /Ptk. 685. § b) pont/, élettársa nem lehet az Alapítvány alkalmazottja és részére személyi jellegű ráfordítás /2000. évi C. tv. 79. § (1) bekezdés/ nem teljesíthető.

 

IX.6.1 A kuratóriumi tagság megszűnik:

a)      az Alapítvány megszűnésével,

b)      a tag lemondásával,

c)      a tag halálával,

d)     a tag visszahívásával, abban az esetben, amennyiben a tag tevékenysége az Alapítvány működését, célját veszélyezteti.

IX.6.2 A tagság megszűnése esetén az alapító új tagot kér fel és bíz meg.

 

 

 

IX.7    Az alapító megbízása és a tisztségre felkért személyek IX.5.1 pontban foglaltaknak megfelelő nyilatkozatai alapján a kuratórium tagjai:

      A kuratórium elnöke:             Balla Dezsőné (születési neve: Bóka Borbála)

                             lakcíme:          2217 Gomba, Rákóczi u. 9.

              tagja:               Bóka József

                               lakcíme:          2217 Gomba, Bajcsy-Zs. u. 27.

                               tagja:               Czibula László

                               lakcíme:          2217 Gomba, Bartók Béla u. 17.

                               tagja:               Dr. Darabos Gábor

                               lakcíme:          2217 Gomba, Liliom u. 70.

                               tagja:               Tasi Kálmán

                               lakcíme:          2217 Gomba, Kossuth tér 3.

IX.8    A kuratórium ülésezésének gyakoriságára:

IX.8.1 A kuratórium évente kötelezően legalább egy ülést tart.

IX.8.2 A kuratórium ülését - amennyiben az Alapítvány érdeke megkívánja -, az elnök bármikor összehívhatja.

IX.8.3 Köteles az elnök az ülést összehívni, ha azt két kuratóriumi tag írásban kéri. Amennyiben az elnök a kérelemnek 8 napon belül nem tesz eleget, úgy a kérelmező két tag is összehívhatja az ülést.

 

IX.9    A kuratórium ülései összehívásának rendje, a napirend közlésének módja:

IX.9.1 A kuratórium összehívása írásos meghívóban történik.

IX.9.2 A meghívók elküldése és a kuratórium ülésének napja között 15 napnak el kell telnie.

IX.9.3 A meghívónak tartalmazni kell: az ülés helyét, időpontját és napirendjét.

IX.9.4 A napirend közlése a fentiek szerint a meghívóban történik.

IX.9.5 Szabályosnak kell tekinteni a kuratórium összehívását akkor is, ha külön írásos meghívó nélkül az ülésen valamennyi tag megjelenik és egyhangúan hozzájárul a javasolt napirendek megtárgyalásához. Ezt a tényt az ülés jegyzőkönyvében rögzíteni kell.

 

IX.10     A kuratórium ülései nyilvánosak.

IX.10.1 A kuratórium munkarendje:

IX.10.2  A kuratórium éves munkatervet készít, amelyet a tárgyév február 28. napjáig tájékoztató jelleggel megküld az alapító részére.

IX.10.3  A munkaterv mellékletét képezi az Alapítvány éves költségvetése és az előző gazdasági év mérlege, eredmény-kimutatása.

 

IX.11     A kuratórium határozatképessége és határozathozatalának módja:

IX.11.1  A kuratórium határozatképességéhez legalább három tag jelenléte szükséges.

IX.11.2  Döntéseit nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel hozza.

IX.11.3 A kuratórium az éves beszámolót és a közhasznúsági jelentést titkos szavazással, legalább három kuratóriumi tag egybehangzó szavazatával fogadja el.

IX.11.4  A kuratórium titkos szavazással, legalább 4 kuratóriumi tag egybehangzó szavazatával hozhat olyan vagyoncsökkenést eredményező döntést, melynek következtében az Alapítvány vagyona az induló vagyon mértéke alá csökken.

 

IX.12.1  Az alapító létrehozza az Alapítvány működésének és gazdálkodásának ellenőrzésére jogosult szervként az Ellenőrző Bizottságot.

 

 

 

IX.13  A kuratórium vagy annak tagja által a feladatkörének ellátása során harmadik személynek okozott kárért az Alapítvány felel. A kuratórium tagja az általa e minőségében az alapítványnak okozott kárért a polgári jog általános szabályai szerint felel.

IX.14. A kuratórium határozathozatalában nem vehet részt az a személy, aki, vagy akinek közeli hozzátartozója /Ptk. 685. § b) pont/, élettársa (együtt: hozzátartozó) a határozat alapján kötelezettség vagy felelősség alól mentesül, vagy bármilyen előnyben részesül, illetve a megkötendő jogügyletben egyébként érdekelt. Nem minősül előnynek az Alapítvány cél szerinti juttatásai keretében bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatás.

 

IX.15  Az Alapítvány éves beszámolójának jóváhagyása

IX.15.1  A kuratórium elnöke évente egy alkalommal - az alapító éves munkatervében meghatározott időpontban, de legkésőbb a tárgyévet követő év május 31. napjáig - tájékoztatja az alapítót az Alapítvány éves tevékenységéről (a továbbiakban: tájékoztató).

IX.15.2  A kuratórium elnöke gondoskodik továbbá a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerinti éves beszámoló (a továbbiakban: számviteli beszámoló) elkészítéséről, véleményeztetéséről és közzétételéről.

IX.15.3  A kuratórium elnöke intézkedik a - a Civil tv. 29.§.-ban  rögzített tartalmi követelményeknek megfelelő beszámoló és közhasznúsági melléklet elkészítésére is, melynek elfogadása a kuratórium, jóváhagyása pedig az alapító kizárólagos hatáskörébe tartozik.

IX.15.4  A civil szervezet köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott beszámolóját, valamint közhasznúsági mellékletét - kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt - az adott üzleti év mérlegfordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig letétbe helyezni és közzétenni, kötelező könyvvizsgálat esetén ugyanolyan formában és tartalommal, mint amelynek alapján a könyvvizsgáló a beszámolót felülvizsgálta. A letétbe helyezett beszámolót, valamint közhasznúsági mellékletet a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló törvényben meghatározott módon kell közzétenni, valamint adatainak lekérdezését a Civil Információs Portál számára lehetővé kell tenni. (Civil tv. 30.§.)

 

 

IX.15.5 Ha a szervezetnek a beszámoló és közhasznúsági jelentés benyújtási kötelezettségének 2014. július 1-je előtt kell eleget tennie, a beszámolót és a közhasznúsági jelentést papír alapon kell az Országos Bírósági Hivatal részére benyújtania. Ha a 2014. július 1. napját követően elektronikus eljárásra kötelezett szervezet a rá irányadó határidőt elmulasztva, a beszámolót és a közhasznúsági jelentést 2014. július 1-je után nyújtja be azokat elektronikus úton kell az OBH részére megküldenie, amely azt az országos névjegyzékben közzéteszi. Ha a beszámoló benyújtására köteles szervezet 2013. január 1. napja és 2014. május 30. napja között a korábbi két év beszámolóját is benyújtja az OBH részére azt az OBH az országos névjegyzékben közzéteszi. (2011. évi CLXXXI. tv. 105§. (1). és (2). bekezdése) A Kuratórium elnöke gondoskodik jelen kötelezettség végrehajtásáról.

A civil szervezet a beszámolójához kapcsolódó közhasznúsági mellékletet az civil szervezetek gazdálkodása, az adománygyűjtés és a közhasznúság egyes kérdéseiről szóló 350/2011. (XII.30.) Korm. rendelet 1. mellékletének megfelelő, erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell elkészíteni. A közhasznúsági mellékletnek összhangban kell állnia a számviteli beszámoló adataival.

 

IX.16     A kuratórium döntéseinek nyilvántartása

IX.16.1  A Kuratóriumi ülésen hozott határozatokat folyamatos sorszámozással kell ellátni az alábbiak szerint:

döntés száma/meghozatal éve (dátum – hónap, nap) Kuratóriumi Határozat

IX.16.2  A határozatokat az ülésről készült jegyzőkönyvbe kell foglalni, valamint a határozatok jegyzőkönyvi kivonatáról külön nyilvántartást kell vezetni. (Kuratóriumi határozattár)

IX.16.3  A határozatra vonatkozóan a kuratóriumi ülésről készült jegyzőkönyvi kivonatnak tartalmaznia kell a döntés számán és pontos szövegén kívül a döntés végrehajtásáért felelős Kuratóriumi tag nevét, (amennyiben van) a határidőt, valamint a döntés mellett és ellen szavazók számarányát. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a döntés hatályát is.

 

IX.17. A kuratórium döntéseiről az érintettek a kuratórium elnökének írásbeli értesítésével, tértivevényes küldeményben értesülnek. A kuratórium döntései nyilvánosak. A kuratórium elnöke intézkedik a döntések nyilvánosságra hozataláról Gomba Község Önkormányzatának hivatalos honlapján, illetve a Községháza hirdetőtábláján. (Gomba, Bajcsy-Zsilinszky utca 2. szám alatt)

 

IX.18.1  Az Alapítvány működésével kapcsolatosan keletkezett iratokba a kuratórium elnöke betekintést az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról  szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései szerint biztosít.

IX.18.2  Az Alapítvány működésével kapcsolatosan keletkezett iratokról saját költségére bárki másolatot készíthet.

 

IX.19.1  Az Alapítvány annak érdekében, hogy működésének széles körű megismerését lehetővé tegye, és folyamatosan támogatást gyűjtsön, tevékenységét folyamatosan publikálja, népszerűsíti, beszámolóit nyilvánosságra hozza.

IX.19.2  A közhasznúsági mellékletet bárki megtekintheti, abból saját költségére másolatot készíthet, az elfogadástól számított 30 napon belül, de legkésőbb a tárgyévet követő június 30-ig a kuratórium elnöke azt nyilvánosan közzé teszi Gomba Község Önkormányzatának hivatalos honlapján, illetve a Községháza hirdetőtábláján. (Gomba, Bajcsy-Zsilinszky utca 2. szám alatt)

 

X. Az Alapítvány működése

 

X.1      Az Alapítvány jogi személy.

X.2      Az Alapítvány szervezeti egység nélkül működik.

XI. Az Alapítvány gazdálkodása

 

XI.1    Az Alapítvány gazdálkodására a Ptk. 74/B § (6) bekezdése alapján az egyesület gazdálkodására vonatkozó szabályok [Ptk. 62. § (3) bek.] az irányadók.

XI.2    A gazdálkodás általános szabályait a fentieken túlmenően a Civil tv. 42-46.§.-ai ta, továbbá a civil szervezetek gazdálkodása, az adománygyűjtés és a közhasznúság egyes kérdéseiről szóló 350/2011 (XII.30.) Korm. rendelet rögzíti.

XII. Az Alapítvány felügyelő szerve - az Ellenőrző Bizottság

 

 

XII.1   Az Ellenőrző Bizottság (továbbiakban: Bizottság) létszáma 3 fő.

 

XII.2   A Bizottság az Alapítvány vezető szervétől elkülönült felügyelő szervezetnek minősül.

 

XII.3   A Bizottság tagjait az alapító kéri fel és bízza meg.

 

XII.4   Az Ellenőrző Bizottság tagjai:

Elnök:               név:                 Rikter Györgyné

                        lakcím:            2217 Gomba, Szőlő utca 7.

Tagjai:             név:                 Bokros Imre

                        lakcím:            2217 Gomba, Rákóczi utca 101.

                        név:                 Brecsokné Sleszkó Nóra

                        lakcím:            2217 Gomba, Fáy András utca 45.

 

XII.5.  Nem lehet az Ellenőrző Bizottság elnöke vagy tagja az a személy, aki

a) a vezető szerv elnöke vagy tagja,

b) a közhasznú szervezettel a megbízatásán kívüli más tevékenység kifejtésére irányuló munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, ha jogszabály másképp nem rendelkezik,

c) a közhasznú szervezet cél szerinti juttatásából részesül - kivéve a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatásokat, és a társadalmi szervezet által tagjának a tagsági jogviszony alapján nyújtott, létesítő okiratnak megfelelő cél szerinti juttatást -, illetve

d) az a)-c) pontban meghatározott személyek hozzátartozója.

 

XII.6     Az Ellenőrző Bizottság hatásköre:

XII.6.1  A felügyelő szerv ellenőrzi a közhasznú szervezet működését és gazdálkodását. Ennek során a vezető tisztségviselőktől jelentést, a szervezet munkavállalóitól pedig tájékoztatást vagy felvilágosítást kérhet, továbbá a közhasznú szervezet könyveibe és irataiba betekinthet, azokat megvizsgálhatja.

XII.6.2  A felügyelő szerv tagja a közhasznú szervezet vezető szervének ülésén tanácskozási joggal részt vehet, illetve részt vesz, ha jogszabály vagy a létesítő okirat így rendelkezik.

XII.6.3  A felügyelő szerv köteles az intézkedésre jogosult vezető szervet tájékoztatni és annak összehívását kezdeményezni, ha arról szerez tudomást, hogy a szervezet működése során olyan jogszabálysértés vagy a szervezet érdekeit egyébként súlyosan sértő esemény (mulasztás) történt, amelynek megszüntetése vagy következményeinek elhárítása, illetve enyhítése az intézkedésre jogosult vezető szerv döntését teszi szükségessé; a vezető tisztségviselők felelősségét megalapozó tény merült fel.

XII.6.4  Az intézkedésre jogosult vezető szervet a felügyelő szerv indítványára - annak megtételétől számított harminc napon belül - össze kell hívni. E határidő eredménytelen eltelte esetén a vezető szerv összehívására a felügyelő szerv is jogosult.

XII.6.5  Ha az arra jogosult szerv a törvényes működés helyreállítása érdekében szükséges intézkedéseket nem teszi meg, a felügyelő szerv köteles haladéktalanul értesíteni a törvényességi felügyeletet ellátó szervet.

 

XII.7     Az Ellenőrző Bizottság működésére vonatkozó szabályok

XII.7.1  Az Ellenőrző Bizottság évente köteles legalább egy ülést tartani.

XII.7.2  Az Ellenőrző Bizottság ülését - amennyiben az Alapítvány érdeke megkívánja - az elnök bármikor összehívhatja.

XII.7.3  Köteles az elnök az ülést összehívni, ha azt két Ellenőrző bizottsági tag írásban kéri.

XII.7.4  Amennyiben az elnök a kérelemnek 8 napon belül nem tesz eleget, úgy a kérelmező két tag is összehívhatja az ülést.

 

XII.8     Az ülések összehívásának rendje és a napirend közlésének módja:

XII.8.1  Az Ellenőrző Bizottság ülésének összehívása írásos meghívóval történik. A meghívók elküldése és az ülés napja között 15 napnak el kell telnie, kivéve, ha az ülés összehívására halasztást nem tűrő, rendkívüli esemény miatt kerül sor. A meghívónak tartalmaznia kell az ülés helyét, időpontját és napirendjét,

XII.8.2  Az Ellenőrző Bizottság ülései nyilvánosak.

XII.8.3  Az Ellenőrző Bizottság határozatképességéhez legalább 3 tag jelenléte szükséges. Szavazatait egyszerű szótöbbséggel hozza.

XII.8.4  Az Ellenőrző Bizottság a jogszabályok, valamint jelen Alapító Okirat rendelkezéseinek keretei között működésére vonatkozó ügyrendjét maga állapítja meg.

XIII. Záró rendelkezések

 

A jelen okiratban nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény, a civil szervezetek gazdálkodása, az adománygyűjtés és a közhasznúság egyes kérdéseiről szóló 350/2011 (XII.30.)  Korm. rendelet, továbbá az alapítványokra és azok működésére vonatkozó mindenkor hatályos egyéb jogszabályok rendelkezései az irányadóak

 

Gombán, 2000. szeptember hó 20. napján.

Gomba Község Önkormányzat

                                        alapító

 

                                              Kis József sk.

                                              polgármester

 

Záradék:

 

Alapító a 2013. május 30-án elfogadott módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratot - mint az akaratának mindenben megfelelőt annak megismerése után hagyta jóvá a 164/2013. (V.30.) sz. képviselő-testületi határozatával, a határozat 1. sz. mellékleteként.

 

Gomba, 2013. május 31.

 

 

                                                                       Lehota Vilmos

                                                                       polgármester

 

 

 

 

                    Lehota Vilmos sk.                                  Kósa Erzsébet Anikó sk.

                       polgármester                                       jegyző