Vissza

 

 

KIVONAT

a képviselő-testület 2013. november 21-én megtartott  nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az alábbi döntést hozta:

 

278/2013. (XI. 21.) Képviselő-testületi határozat

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta az önkormányzat 2014. évi költségvetési koncepciójára vonatkozó javaslatot és az alábbi határozatot hozza:

 

1.    Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2014. évi költségvetési koncepciójára tett javaslatot elfogadta, s a 2014. évi költségvetés készítés kiindulási alapjának tekinti.

 

2.    A Képviselő-testület elsődleges célként jelöli meg

a)       az önkormányzat működőképességének megőrzését, a szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítását,

b)       a költségvetési egyensúly megtartását,

c)       a fejlesztések megvalósítását az elnyert pályázati támogatások felhasználásával.

 

3.    A képviselő-testület a működőképesség megőrzése, a költségvetési egyensúly megtartása érdekében szükségesnek tartja, hogy:

a)       az államháztartáson belülről érkező működési célú támogatások összegei a Magyar Államkincstár tájékoztatása alapján, illetve az elfogadott 2014. évi központi költségvetési törvény feladatfinanszírozási elvei alapján tervezhető,

b)       az államháztartáson belülről érkező felhalmozási célú támogatások összegeinek tervezésekor figyelemmel kell lenni a 2013-ban benyújtott, de kifizetésként a következő esztendő áthúzódó támogatások összegeire, valamint a folyamatban lévő pályázati megvalósítások 2014-ben benyújtható támogatási igényeire, melyek alapja támogató okiratban került rögzítésre,

c)       a közhatalmi bevételek között az építmény- és telekadó 2014. évi tervadata a 2013. évi teljesítési adatok 90 %-ával számolhat, az iparűzési adóból számítható bevétel a 2013. évi teljesítési adat 80 %-án tervezhető, a gépjárműadó előirányzata egyezzen meg a 2013. évi teljesítési adatok 95 %-ával,

d)      a működési bevételek tervezése a hatályos bérleti díjakon alapuljon,

e)       a felhalmozási bevételek között a Faluház értékesítéséből származó bevétel tervezhető,

f)        a működési célú átvett pénzeszközök előirányzatának tervezésekor figyelembe kell venni az OEP hatályos szerződéseiben rögzítetteket, valamint a téli közfoglalkoztatás finanszírozására megítélt támogatás összegét, továbbá év elején egyeztetni kell a munkaügyi központ kirendeltségével a 2014. évi támogatott foglalkoztatásból várható bevételek mértékét,

g)       a felhalmozási célú átvett pénzeszközök között kell számba venni a 2014-ben kifizetésre kerülő Fundamenta-Lakáskassza kifizetéseket, valamint a felhalmozási célú kölcsönök visszatérülését,

h)       hitel igénybevétele nem tervezhető.

 

  1. A képviselő-testület a kiadási előirányzatok tervezése során fontosnak tartja, hogy

a)       a személyi juttatások tervezése során a közalkalmazottak és köztisztviselők esetében alkalmazni kell a központi jogszabályok illetményalapra és közalkalmazotti bértáblára, pedagógus életpályamodellre, valamint a helyi jogszabályok vonatkozó rendelkezéseit.

b)       a választható béren kívüli juttatások rendszerét - az új törvényi szabályozással összhangban - úgy kell kidolgozni, hogy az önkormányzattal és annak költségvetési szerveivel jogviszonyban álló köztisztviselők, közalkalmazottak és munkavállalók juttatásai a 2010. évhez viszonyítva ne csökkenjenek.

c)       célprogram kidolgozásával, vagy a megfelelő kiadási előirányzat tervezésével meg kell teremteni a költségvetési fedezetét annak, hogy az óvodában a gyermekek és az óvónők, dajkák pedagógiai célzatú együttes étkezése megvalósuljon,

d)       a munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó tervadata nyújtson fedezetet a személyi juttatások között tervezett kiadások adó és járulék vonzatára.

 

5.    Az önkormányzat 2014. évi engedélyezett létszámkeretének tervezése a 2013. évi záró létszámhoz igazodjon, azon túl álláshely és hozzá kapcsolódó bérelem képviselő-testületi döntésen alapulva tervezhető.

 

6.    A felújítási, karbantartási igények felmérését szükséges elvégezni, a különböző munkákra prioritási sorrendet felállítani.

 

7.    A tartalékok tervezése során általános tartalékot a kiadási előirányzatok közel 2 %-os értékének figyelembe vételével, céltartalékot a lehetőségek keretein belül kell biztosítani.

 

8.    A Képviselő-testület utasítja a polgármestert, hogy a határozat alapján az önkormányzat 2014. évi költségvetésének összeállításáról, a költségvetési rendelet tervezetének elkészítéséről határidőben gondoskodjon.

 

 

Határidő:             értelemszerűen

Felelős:    Lehota Vilmos polgármester

 

 

 

                        Lehota Vilmos sk.                              Kósa Erzsébet Anikó sk.

                        polgármester                                                  jegyző