Vissza

KIVONAT

a képviselő-testület 2016. március 31-én megtartott zárt ülésének jegyzőkönyvéből

 Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az alábbi döntést hozta:

60/2016. (III. 31.) képviselő-testületi határozat

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megvitatta a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 8.K.27213/2016/2. számú végzésében foglalt nyilatkozattételi felhívást és az alábbi határozatot hozta:

 

1.      A Képviselő-testület a Csonka Jenő és Szauter Zsuzsanna gombai lakosok, valamint Vereszki István monori lakos által benyújtott kifogások alapján a helyi földbizottsági feladatkörben eljáró szerv állásfoglalásának megváltoztatását tartalmazó 190/2015. (IX. 15.) képviselő-testületi határozatát, valamint az azt kiegészítő 215/2015. (IX. 23.) képviselő-testületi határozatát – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.)  81/B. § (1) bekezdése alapján – jelen alakszerű határozatban rögzített indoklással egészíti ki, és a hiányos döntések bevonása mellett az eredeti döntést és a kiegészítő döntést egységes szerkezetbe foglalja az alábbiak szerint:

 

„Ügyiratszám: G/277-11/2016.

Ügyintéző: Czeglédi János

Tárgy:    Szauter Zsuzsanna 2217 Gomba, Bercsényi utca 22. szám alatti, Csonka Jenő 2217 Gomba, Bercsényi utca 7. szám, és Vereszki István 2200 Monor, József Attila utca 90. szám alatti lakosok által benyújtott kifogás képviselő-testületi elbírálása

 HATÁROZAT

 Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Csonka Jenő és Szauter Zsuzsanna gombai lakosok, valamint Vereszki István monori lakos (a továbbiakban együttesen: kifogást tevők) által – a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnökségének PE01-02674-4/2015. számú, helyi földbizottsági feladatkörben hozott állásfoglalása ellen benyújtott kifogások elbírálása során az állásfoglalást megváltoztatta.

 

A Képviselő-testület a föld tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződés jóváhagyását Csonka Jenő 2217 Gomba, Bercsényi Miklós utca 7. szám alatti lakossal - mint elővásárlásra jogosulttal – támogatta

 

A Képviselő-testület – a Pest Megyei Kormányhivatal 575.061/2015. ügyiratszámú átiratára figyelemmel – tájékoztatja a kifogást tevőket, hogy a képviselő-testületi döntéssel szemben bírósági felülvizsgálatnak van helye, a keresetlevelet Gomba Község jegyzőjénél a döntés kézhezvételétől számított 30 napon belül lehet előterjeszteni.

INDOKOLÁS

Vereszki István eladó és Szauter Zsuzsanna vevő 2014. augusztus 14. napján adásvételi szerződést kötött a gombai 0166/25 hrsz-ú, 2 ha 8735 m2 területű, szántó művelési ágú ingatlanra vonatkozóan. Az adásvételi szerződés törvényben rögzített kifüggesztési időtartama alatt Csonka Jenő elővásárlási jog gyakorlására vonatkozó nyilatkozatot nyújtott be. A kifüggesztést követően záradékolt adásvételi szerződés – annak mellékleteivel megküldésre került a Pest Megyei Kormányhivatal részére. 2015. augusztus 25. napján érkezett a jegyzőhöz a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamra Megyei Elnökségének PE01-02674-4/2015. iktatószámú – helyi földbizottsági feladatkörben hozott – állásfoglalása, mely a szerződés létrejöttét mind Csonka Jenővel, mind Szauter Zsuzsannával támogatta.

 

Az állásfoglalás ellen minden érintett fél kifogást nyújtott be, melyet a Képviselő-testület a 2015. szeptember 15-én megtartott rendkívüli zárt ülésén vitatott meg, és hozta meg a 190/2015. (IX.15.) képviselő-testületi határozatát, majd e határozatot a 215/2015. (IX. 23.) képviselő-testületi határozattal a jogorvoslati lehetőségről szóló tájékoztatással kiegészítette.

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnökségének PE01-02674-4/2015. számú, helyi földbizottsági feladatkörben hozott állásfoglalását azért változtatta meg, mert az egyaránt támogatta a föld tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződés jóváhagyását Csonka Jenő 2217 Gomba, Bercsényi Miklós u. 7. szám alatti lakossal, mint elővásárlásra jogosulttal, és Szauter Zsuzsanna 2217 Gomba, Bercsényi  Miklós utca 22. szám alatti lakossal, mint a föld tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződés szerinti szerző féllel.

 A Képviselő-testület döntése meghozatalakor figyelemmel volt arra, hogy Szauter Zsuzsannát a Pest Megyei Kormányhivatal Monori Járási Hivatal Földhivatala a 2014. május 29-én kelt, 2014. 06. 26-án jogerőre emelkedett 10101-2/2014. számú határozatával földvédelmi bírsággal sújtotta, továbbá arra a jogszabályi rendelkezésre, hogy a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 27. §-a az alábbiak szerint rendelkezik a szerzési korlátozással kapcsolatban:

27. § (2) A mezőgazdasági igazgatási szervnek – az adás-vételi szerződés jóváhagyását támogató helyi földbizottsági állásfoglalás ellenére – meg kell tagadnia az adás-vételi szerződés jóváhagyását, ha …. b) a helyi földbizottság által támogatott elővásárlásra jogosulttal vagy jogosultakkal, illetve az adás-vételi szerződés szerinti vevővel szemben megállapítja, hogy ….  bb) a birtokában álló föld jogellenes más célú hasznosítása, vagy a hasznosítási kötelezettség megsértése miatt az ingatlanügyi hatóság – az adás-vételi szerződés közlését megelőző 5 éven belül – jogerősen földvédelmi bírságot szabott ki;

 A szerződő féllel a fentiek alapján a szerződéskötés nem támogatható, így a Képviselő-testület az elővásárlási jognyilatkozatot tett Csonka Jenővel támogatta a szerződés létrejöttét.

 

 A 190/2015. (IX. 15.) képviselő-testületi határozat ellen Szauter Zsuzsanna keresetet nyújtott be a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz.

 Figyelemmel arra, hogy a keresettel támadott és döntéshozó által kiegészített képviselő-testületi határozat tartalmazta a jogorvoslati lehetőségről szóló tájékoztatást, valamint 3. pontja rögzítette a döntés címzettjeit, a határozatot a Ket. 72. § (1) bekezdés e) pontja alapján az indoklással kell kiegészíteni.

 A határozat a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény (a továbbiakban: Fétv.) 103/A § (2) bekezdésén alapul. A döntéshozó hatáskörét a Fétv. 103/A §. (2) bekezdése, illetékességét a Ket. 21. § (19 bekezdés a) és b) pontjai állapítják meg.  A Képviselő-testület a 18/2016. (II. 18.) határozatát a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 81/B. § (1) bekezdés alapján egészítette ki és (3) bekezdése alapján foglalta egységes szerkezetbe. A bírósági felülvizsgálat lehetőségét a Ket. 100. § (2) bekezdése alapján biztosítottam.

  

Gomba, 2016. március 31.

 

                                                                                                Lehota Vilmos sk.

                                                                                                  polgármester

Határozatról értesül:

 

1.)    Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnöksége, mint helyi földkiadó bizottságként eljáró szerv (székhelyén)

2.)    Csonka Jenő, mint kifogást tevő (lakcímén)

3.)    Szauter Zsuzsanna, mint kifogást tevő (lakcímén)

4.)    Vereszki István, mint kifogást tevő (lakcímén)

5.)    Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya, mint mezőgazdasági igazgatási szerv (székhelyén)

  

2.      A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a döntésről a helyi fölkiadó bizottságként eljáró szervet, a kifogást tevőt, valamint a mezőgazdasági szakigazgatási szervet haladéktalanul tájékoztassa.

 

Határidő: értelemszerűen

Felelős: Lehota Vilmos polgármester

  

Lehota Vilmos sk.                                                     Kósa Erzsébet Anikó sk.

  polgármester                                                                        jegyző