Vissza

KIVONAT

a képviselő-testület 2016. március 31-én megtartott zárt ülésének jegyzőkönyvéből

 Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az alábbi döntést hozta:

62/2016. (III. 31.) képviselő-testületi határozat

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megvitatta a 188/2015. (VIII. 25.) képviselő-testületi határozat kiegészítésére vonatkozó javaslatot és az alábbi határozatot hozta:

 1.      A Képviselő-testület a Pete Levente Sándor gombai lakos által benyújtott kifogás alapján a helyi földbizottsági feladatkörben eljáró szerv állásfoglalásának megváltoztatását tartalmazó 188/2015. (VIII. 25.) képviselő-testületi határozatát – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.)  81/B. § (1) bekezdése alapján – jelen alakszerű határozatban rögzített jogorvoslati lehetőségről szóló tájékoztatással és indoklással egészíti ki, és a hiányos döntés bevonása mellett az eredeti döntést és a kiegészítő döntést egységes szerkezetbe foglalja az alábbiak szerint:

 

„Ügyiratszám: G/3-4/2016.

Ügyintéző: Czeglédi János

Tárgy:    Pete Levente Sándor Gomba, Deési Pál utca 3. szám alatti lakos által benyújtott kifogás képviselő-testületi elbírálása

 HATÁROZAT

 Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Pete Levente Sándor gombai lakos (a továbbiakban: kifogást tevő) által – a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnökségének PE01-01621-3/2015. számú, helyi földbizottsági feladatkörben hozott állásfoglalása ellen benyújtott kifogás elbírálása során az állásfoglalást megváltoztatta.

 A Képviselő-testület a föld tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződés jóváhagyását Pete Levente Sándor 2217 Gomba, Deési Pál utca 3. szám alatti lakossal – mint a föld tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződés szerinti szerző féllel – támogatta

 A képviselő-testületi döntéssel szemben bírósági felülvizsgálatnak van helye, a keresetlevelet Gomba Község jegyzőjénél a döntés kézhezvételétől számított 30 napon belül lehet előterjeszteni.

 INDOKOLÁS

Kiss Julianna Krisztina, Kiss Gyula és Kiss Ida eladók és Pete Levente Sándor vevő között adásvételi szerződés megkötésére került sor a gombai 0270/7 hrsz-ú ingatlan 26600/779960-ad tulajdoni hányadára vonatkozóan. Az adásvételi szerződés törvényben rögzített kifüggesztési időtartama alatt Pete István adásvételi szerződést elfogadó jognyilatkozatot nyújtott be. A kifüggesztést követően záradékolt adásvételi szerződés – annak mellékleteivel megküldésre került a Pest Megyei Kormányhivatal részére. 2015. augusztus 3. napján érkezett a jegyzőhöz a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamra Megyei Elnökségének PE01-01621-3/2015. iktatószámú – helyi földbizottsági feladatkörben hozott – állásfoglalása, mely a szerződés létrejöttét mind Pete Levente Sándorral, mind Pete Istvánnal támogatta.

 Az állásfoglalás ellen Pete Levente Sándor kifogást nyújtott be, melyet a Képviselő-testület a 2015. augusztus 25-én megtartott rendkívüli zárt ülésén vitatott meg, és hozta meg a 188/2015. (VIII.25.) képviselő-testületi határozatát.

E képviselő-testületi határozat azonban nem nyújtott tájékoztatást a döntés elleni jogorvoslati lehetőségről, illetve nem tartalmazott indoklást.  A képviselő-testületi határozat ellen Pete István keresettel élt a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál, ahol az eljárás a 3.K.28.079/2015 szám alatt van folyamatban.

 A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 81/B. § (1) bekezdése biztosítja a lehetőséget arra, hogy ha döntésből jogszabály által előírt kötelező tartalmi elem hiányzik, vagy az ügy érdeméhez tartozó kérdésben nem született döntés, a hatóság a döntést kiegészíti; a (3) bekezdés b) pontja szerint a kiegészítést a hatóság a hiányos döntés bevonása mellett az eredeti döntést és a kiegészítő döntést egységes döntésbe foglalva a döntés kicserélésével teljesíti.

 Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnökségének PE01-01621-3/2015. számú, helyi földbizottsági feladatkörben hozott állásfoglalását azért változtatta meg, mert az egyaránt támogatta a föld tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződés jóváhagyását Pete István 2217 Gomba, Bercsényi Miklós u. 10. szám alatti lakossal, mint elővásárlásra jogosulttal, és Pete István Levente 2217 Gomba, Deési Pál utca 3. szám alatti lakossal, mint a föld tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződés szerinti szerző féllel.

 A Képviselő-testület döntése meghozatalakor elfogadta a támadott állásfoglalásban rögzített indoklást, mely szerint a helyi földbizottságként eljáró szerv a Földforgalmi törvény 24. § (2) bekezdés szerinti értékelése során arra a következtetésre jutott, hogy a szerződés mindkét értékelt féllel való létrejötte nem valósítja meg a 24 § (2) bekezdésében foglaltakat, a Földforgalmi törvényben foglalt célok megvalósulásához hozzájárul, különösképpen hogy a saját és közvetlen termelési és szolgáltatási munkavégzésen alapuló agrárgazdálkodás bővüljön.  A Képviselő-testület döntésének meghozatalakor a fentieken túl figyelemmel volt a helyi viszonyokra is.

A határozat a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény (a továbbiakban: Fétv.) 103/A § (2) bekezdésén alapul. A döntéshozó hatáskörét a Fétv. 103/A §. (2) bekezdése, illetékességét a Ket. 21. § (19 bekezdés a) és b) pontjai állapítják meg.  A Képviselő-testület a 18/2016. (II. 18.) határozatát a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 81/B. § (1) bekezdés alapján egészítette ki és (3) bekezdése alapján foglalta egységes szerkezetbe. A bírósági felülvizsgálat lehetőségét a Ket. 100. § (2) bekezdése alapján biztosítottam.

 Gomba, 2016. március 31.

 

                                                                                                Lehota Vilmos sk.

                                                                                                  polgármester

Határozatról értesül:

 

1.)    Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Megyei Elnöksége, mint helyi földkiadó bizottságként eljáró szerv (székhelyén)

2.)    Pete Levente Sándor, mint kifogást tevő (lakcímén)

3.)    Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya, mint mezőgazdasági igazgatási szerv (székhelyén)

 2.      A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a döntésről a helyi fölkiadó bizottságként eljáró szervet, a kifogást tevőt, valamint a mezőgazdasági szakigazgatási szervet haladéktalanul tájékoztassa.

3.      A Képviselő-testület felkéri továbbá a polgármestert, hogy döntéséről értesítse a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságot a 3.K.28.079/2015. számra hivatkozással.

 

Határidő: értelemszerűen

Felelős: Lehota Vilmos polgármester

 

 Lehota Vilmos sk.                                                     Kósa Erzsébet Anikó sk.

  polgármester                                                                        jegyző