Vissza

 

 

KIVONAT

a képviselő-testület 2013. február 14-én megtartott

nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből

 

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az alábbi döntést hozta:

 

66/2013. (II. 14.) képviselő-testületi határozat

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testület megtárgyalta a kegyeleti közszolgáltatásra beérkezett pályázat alapján szerződéskötésre vonatkozó javaslatot és az alábbi határozatot hozta:

 

1./   Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Baráth és Mészáros Kft kegyeleti közszolgáltatás ellátására benyújtott pályázatát elfogadta.

2./   A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a kegyeleti közszolgáltatásra vonatkozó szerződést a határozat melléklete szerinti szövegezéssel Gomba Község Önkormányzata nevében és képviseletében eljárva aláírja.

 

Határidő: 2013. február 28.

Felelős: Lehota Vilmos polgármester

 

 

 

 

                    Lehota Vilmos sk.                                  Kósa Erzsébet Anikó sk.

                       polgármester                                       jegyző

 

 

 

melléklet a 66/2013. (II. 14.) határozathoz


 Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződés

amely létrejött

egyrészről:       Gomba Község Önkormányzata 2217 Gomba, Bajcsy-Zs. u. 2. képviseli: Lehota Vilmos polgármester, mint Megbízó (a továbbiakban: Megbízó),

másrészről       Baráth és Mészáros Temetkezési Szolgáltató Kft 2118 Dány, Szabadság út 14.  [adószáma: 14820997-2-13, a továbbiakban: Megbízott)

 (együttesen továbbiakban: Felek) között a mai napon az alábbi tartalommal:  

I.

Általános rendelkezések

 

1.            Felek rögzítik, hogy az önkormányzat tulajdonában a Gomba, Rákóczi utcai, és a Felsőfarkasdi köztemető áll.

 

2.            Megbízott feladata a fent nevezett temető üzemeltetése jelen szerződésben meghatározottak szerint, figyelembe véve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv., a végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet, valamint Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testülete temetőről és temetkezésről szóló 9/2008. (III.28.) sz. rendeletének előírásait. A Megbízott a Megbízó megbízását elfogadja és megállapodnak abban, hogy a szerződés 2013. február 28. napjától 2018. február 27. napjáig hatályos.

 

3.            A Megbízott jelen megállapodásban vállalt kötelezettségeinek folyamatos telesítése során köteles figyelembe venni azt, hogy a temetési szertartás alatt alapvető követelmény a kegyelet, a végső tisztelet megadása a hozzátartozók legteljesebb igénye szerint.

 

4.            A Megbízott feladatainak ellátása során köteles maradéktalanul betartani a közegészségügyi, műszaki, hatósági előírásokat.

 

II.

A Megbízó temető-üzemeltetéssel kapcsolatos feladatai, kötelezettségei

 

 

5.            Biztosítja a temető infrastruktúrájának karbantartását, legalább az üzemeltetésre történő átadáskor (e szerződés mellékleteként csatolt állapotleltár szerint) fennálló állapotnak megfelelően, amely magában foglalja:

-   a meglévő utak, járdák, parkolók karbantartását,

-   kerítések karbantartását és javítását,

-   a vízvezetékek és vízcsapok üzemeltetését, javítását, a csurgalékvíz elvezetését,

-   a kiépített elektromos ellátás és világítás működtetését, karbantartását, a ravatalozó, a hűtő és hozzá tartozó helyiségek üzemképességét,

-   viseli az ezekkel kapcsolatos közüzemi díjakat, költségeket.  

 

6.            Saját költségviselése mellett: a kegyeleti igényeknek törvényi, rendeleti és műszaki előírásoknak megfelelő létesítmények és berendezések megépítése, bővítése, felújítása, beszerzése, ezek részeként a ravatalozás és gyászszertartás lebonyolítására alkalmas helyiségek, a halottak tárolásához, hűtéséhez hűtőberendezések biztosítása.

 

7.            A temetőben az elektromos ellátás, vízellátás feltételeinek biztosítása.

 

8.            A temető és ravatalozó megközelítéséhez utak, parkoló létesítése, felújítása, a temető bekerítése.

 

9.            Az összegyűjtött szemét elszállítása és előírás szerinti elhelyezésének biztosítása.

 

10.        Gépi hó-eltakarítás a temetői utakról, a ravatalozó és hűtőkamra elől szükség szerinti gyakorisággal.

 

11.        Fűnyírás, kaszálás, fák gallyazása szükség szerint.

 

12.        Halottak napja előtti és utáni hulladékgyűjtés és elszállítás.

 

III.

A Megbízott temető-üzemeltetéssel kapcsolatos feladatai, kötelezettségei

 

 

13.        A köztemetőben lévő sírhelyek, sírbolthelyek, urnafülkék kijelölése, értékesítése, dokumentálása az önkormányzat rendeletének megfelelően. A temető-fenntartási hozzájárulások hatályos rendeletben meghatározott formában történő beszedése, és befizetése a megbízó részére. Az értékesítésről és a befizetett hozzájárulásokról a megbízott írásban, havi rendszerességgel, tárgyhót követő hó 10. napjáig tájékoztatja megbízót.

 

14.        A sírhelyek és urnafülkék megváltási idejének, illetve azok lejáratának figyelemmel kísérése, nyilvántartása.

 

15.        A nyilvántartó könyvek naprakészen történő vezetése és megőrzése.  

 

16.        Gondoskodik az ügyfélfogadásról, valamint a lakosság folyamatos tájékoztatásáról hirdetőtábla, sajtó útján a lejárt sírhelyekről, a temetési időpontokról, a hatályos jogszabályban foglaltakról és az árakról,

 

17.        A temetkezési szertartások feltételeinek biztosítása,

 

18.        A temetőben folyó tevékenységek ellenőrzése.

 

19.        A temetések összehangolása.

 

20.        A temetőben folyó munkálatok nyilvántartása.

 

21.        Megbízott a Megbízó részére temető-fenntartási hozzájárulást köteles fizetni a temetkezések lebonyolításához szükséges létesítmények, berendezések biztosításáért.

 

22.        Biztosítja a ravatalozó és technikai berendezései (tárolók, hűtők, egyéb berendezések és felszerelések, szerelvények) karbantartását, 50.000.- forintos értékhatárig a javítását, előírt módon és gyakorisággal fertőtlenítését és két évenként a helyiségek festését, meszelését.

 

23.        Betartja a temető rendjét, ennek keretében:

-   a Megbízott köteles együttműködni a temetkezési vállalkozókkal, ahol elsődleges szempont a kegyeletet figyelembevevő kulturált magatartás,

-   összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatási tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását,

-   biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően a sírhely kiásásáról való gondoskodást,

-   a temetési időpontokat meghatározza, és az ezzel együtt járó szolgáltatási tevékenységet koordinálja,

-   meghatározza a temetkezési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb szolgáltatási tevékenységek ellátásának temetői rendjét.

 

24.        Gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, temetési szolgáltatás céljára átadásáról.

 

25.        Havária esetére készenléti ügyeletet működtet (halott szállítási ügyelet).

 

 

 

IV.

 Díjazás, szerződés teljesítésének dokumentálása, ellenőrzése

 

26.        A Megbízott tudomásul veszi, hogy a kegyeleti közszolgáltatások díjának (árak) megállapítására a Megbízó önkormányzat jogosult. A felek megállapodnak abban, hogy a temetkezési szolgáltatás meghatározott díjtételeiből származó bevétel a Megbízottat illeti meg, kivéve: a sírhely, sírbolt, urnahely értékesítése és megváltásának bevétele, valamint a temető-fenntartási hozzájárulás, melyek a Megbízót illetik meg. A temető-fenntartási hozzájárulást a Megbízott szedi be a Megbízó javára.

 

27.        A Megbízott köteles a Megbízót a 9/2008. (III.28.) sz. rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1. sz. melléklet II. III. pont alapján meghatározott és részére befizetett temetőfenntartási hozzájárulásról a tárgyhót követő 15. napig tájékoztatni. A Megbízott köteles a Megbízó számlájára a hozzájárulásokat tárgyhót követő 15. napig  befizetni.

 

28.        A Megbízott a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatos bevételeket és kiadásokat köteles számvitelileg elkülöníteni a temetkezési szolgáltatások végzéséből eredő bevételektől és kiadásoktól.

 

29.        A temető zavartalan üzemeltetésének biztosítása érdekében az önkormányzat a Megbízott részére ingyenes használati jogot biztosít a tulajdonában álló köztemetőben található épületekre és ingóságokra vonatkozóan.  

 

30.        Megbízott 2013. évben átalányként havi 42.800.- Ft temető-fenntartási hozzájárulás megfizetését vállalja Megbízó számára, melyet tárgy hó 15. napjáig átutalással fizet meg az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára. A hozzájárulás összege minden évben felülvizsgálatra kerül. A megfizetett hozzájárulás összegével megbízott eleget tesz a temetkezési szolgáltatót temetésenként terhelő Rendelet 1. sz. melléklet III. pontjában meghatározott kötelezettségnek.

 

31.        A jelen szerződésben vállalt feladatok ellátása során a Megbízott köteles a köztemetők üzemeltetésére vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályokban foglalt előírásokat szolgáltatást végző személyekkel kapcsolatos követelményeket maradéktalanul betartani.  

 

 

V.

A felek együttműködése 

 

 

32.        A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a jelen szerződésben foglaltak maradéktalan megvalósítása érdekében szükség szerint folyamatosan együttműködnek. Ennek megfelelően időben tájékoztatják egymást nem csupán a jelen megállapodásban foglaltak teljesítéséről, hanem minden olyan kérdésről (tény, adat, körülmény), amely a szerződés teljesítésére kihatással lehet.

 

33.        A Megbízott kijelenti, hogy jelen szerződésben meghatározott szolgáltatás ellátása során – a szakipari munkák kivételével - nem vesz igénybe alvállalkozót a feladatellátással összefüggésben.

 

34.        Amennyiben Megbízott jelen szerződésben vállalt kötelezettségeit bizonyítottan súlyosan megszegi, úgy írásbeli figyelmeztetés után az önkormányzat jogosult a szerződést azonnali hatállyal felmondani és a felmerült kárának megtérítését követelni.

 

 E körben súlyos szerződésszegésnek számít, ha a Megbízott

-    kegyeleti jogokat sértő, közfelháborodásra okot adó magatartást tanúsít, vagy vallási, felekezeti, nemzeti, etnikai hovatartozás miatt hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a köztemetőben temetkezési szertartásokon résztvevőkkel szemben,

-   a köztemetők fenntartásának ellenőrzésére hivatott hatóságok által észlelt hiányosságokat a megadott határidőig nem teljesíti,

-   a köztemető fenntartására vonatkozó szakmai jogszabályokban meghatározott szakmai követelményeket nem teljesíti, kivéve, ha a hiányosság a Megbízó kötelezettségi körébe tartozik,

-   kötelezettségeit a Megbízó felszólítása ellenére a kitűzött határidőig sem teljesíti, kivéve, ha a hiányosság a Megbízó kötelezettségi körébe tartozik.

 

 

VI.

 Biztosítás 

 

35.        A Megbízott kijelenti, hogy a szerződés szerinti tevékenység végzésével kapcsolatos károkra vonatkozóan felelősségbiztosítással rendelkezik. A szerződésben rögzített feladatok végzésével, illetve azok mulasztásával keletkezett valamennyi kárért a Megbízott köteles helytállni.

   
 

VII.

Záró rendelkezések 

 

36.        A felek az esetleges vitás kérdéseiket igyekeznek egyeztető tárgyalások útján békésen rendezni, és csak ezek eredménytelensége esetén fordulnak bírósághoz.

37.        A felek megállapodnak abban, hogy a közöttük felmerülő vitás kérdések eldöntésére a Monori Városi Bíróság illetékességét kötik ki.

38.        A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekre a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény, valamint az egyéb kapcsolódó jogszabályok rendelkezései az irányadóak.

39.        A jelen megállapodást a felek elolvasás és közös értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt négy eredeti példányban jóváhagyólag aláírták.

 

Gomba, 2013. február ....                                                     Dány, 2013. február …..
 
 
 

                        Lehota Vilmos                                               Baráth és Mészáros Kft

                        polgármester                                                         megbízott 
 
 

 

                        Kósa Erzsébet Anikó

                                   jegyző

                        ellenjegyzése mellett