VISSZA a módosító rendeletekhez            VISSZA a főoldalra

Gomba Község Önkormányzatának

6/ 2009. (III.27.) sz. rendelete az

 

Önkormányzati Építészeti- Műszaki Tervtanácsról, Szervezetéről és Működési Szabályairól szóló 15/2007. (IX.28.) sz. rendeletének  módosításáról

 

Gomba Község Önkormányzata az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, többször módosított 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv) 6. § (7) bekezdése szerinti felhatalmazás alapján - figyelemmel a településrendezési és építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló, többször módosított 252/2006. (XII.04.) Korm. sz. rendelet (a továbbiakban: Ttr.) előírásainak keretei között az Önkormányzati Építészeti- Műszaki Tervtanácsról, Szervezetéről és Működési Szabályairól szóló 15/2007. (IX.28.) sz. rendeletének (továbbiakban: „R”) módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:

 

 

1. §    A  „R”  1.§.-a helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„1. §    A rendelet hatálya Gomba Község Önkormányzata teljes közigazgatási területére kiterjed. A rendelet előírásait alkalmazni kell a Ttr. és e rendeletben meghatározott építmények, telek-alakítások építészeti-műszaki tervezési és építésügyi hatósági eljárásaiban.”

 

2. §    A „R” 2.§.  (1) – (3) bekezdése helyébe az alábbi bekezdések lépnek:

 

          „2. §    (1)   Gomba Község Önkormányzata a település közigazgatási területén az önkormányzati, építészeti-műszaki tervtanácsot társulási formában működteti a Ttr. 10. § (1) bekezdése alapján, valamint a „R” 1.sz. függelékét képező „Társulási megállapodás” és a rendelet 2. sz. függelékét képező „Ügyrend” alapján.

                     (2)   A Tervtanács elnevezése: Társult Települési Tervtanács.

                     (3)   A Társult Települési Tervtanács (a továbbiakban: Tervtanács) a szakmai munkáját a helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről szóló, többször módosított 1997. évi CXXXV. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 8. §-a alapján társulási formában létre hozott, a Monor és Térsége Főépítészi Önkormányzati Társulás közreműködésével, a társult települési főépítész közös foglalkoztatásában együttműködő önkormányzatok által alkalmazott társult települési főépítész szakmai irányításával végzi.”

 

3. §    A „R”  3.§. (2)-(4) bekezdése helyébe az alábbi bekezdések lépnek, a további (5)-(12) bekezdések pedig hatályukat vesztik.

 

(2)   A Tervtanács elnöke a társult települési főépítész.

A Tervtanács üléseire az „R”-ben meghatározott személyeken kívül, tanácskozási joggal meg kell hívni a polgármestert, valamint a polgármester által javasolt más személyeket.

(3)   A Tervtanács ülése zárt ülés, a tanácskozáson kizárólag a napirendi pontonként meghívottak vehetnek részt.

(4)   A Tervtanács a vonatkozó jogszabályok keretei között, e rendelet függelékét képező Ügyrendje szerint végzi a szakmai tanácsadó munkáját.”

 

 

4. §      A „R”  4. és 5.§-ai fejezetcímekkel együtt hatályukat vesztik.

 

5. §      (1)   A „R” 6.§-ának számozása 4.§-ra változik.

            (2)   Az (1) bekezdéssel újra számozott 4. § (1) és (2) bekezdések helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(1)       „A Tervtanácsnak meg kell tárgyalnia mindazokat a terveket, amelyek nem tartoznak a Központi Tervtanácshoz, vagy a Területi Tervtanácshoz és amelyeket az önkormányzat e rendelete, továbbá a vonatkozó Kormányrendelet és a település Szabályozási Terve (SzT) területileg kijelöl, illetőleg a tervező vagy az építtető-beruházó kérésére a Tervtanács elnöke befogad.

(2)          Az építési hatósági eljárásban megelőzően és kötelezően be kell szerezni a Tervtanács szakmai véleményét:

a)      ipari, szolgáltatási és kereskedelmi célú létesítések, település-képben megjelenő homlokzati átalakítások, rendeltetés változások építésügyi hatósági eljárását megelőzően,

b)      egy lakóegységet meghaladó lakóépület létesítésének, átalakításának és rendeltetés változásának akár 1 lakóegységet érintő építésügyi hatósági eljárását megelőzően,

c)      műemléki jelentőségű területen, a műemléki környezetben, valamint világörökségi területen, az országos jelentőségű védett természeti területen, a Natura 2000 területen, a kiemelt üdülőkörzetben, továbbá a helyi építészeti örökségi védelem alatt álló területen, építményen kezdeményezett építési-fenntartási munkákat megelőzően,

d)      a település szabályozási tervében (SzT) illetve a helyi építési szabályzatban (HÉSz) jelölt/meghatározott terület-felhasználási övezeteken belül, a létesítés tartalmától függetlenül, (az SzT vonatkozó kivonatai e rendelet 3. számú függelékét képezik.)

e)      ahol azt az I. fokú építési hatóság indokoltnak tarja és kéri.

            (3)   Az (1) bekezdéssel újra számozott 4. § (3) bekezdése hatályát veszti.

 

6. §      (1)   A „R” 7.§-a számozása 5.§-ra változik.

            (2)   Az (1) bekezdéssel újra számozott 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„(2)     A tervdokumentációt minimum két példányban, papír alapon kell benyújtani a települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalához, a Társult Települési Tervtanács részére címezve.”

(3)      Az (1) bekezdéssel újra számozott 5. § (4)-(11) bekezdései hatályukat veszik.

 

7. §      A „R” 8. és  9.§-ai a fejezet címekkel együtt hatályukat vesztik.

 

8.§.      (1)   A „R” 10.§-ának számozása 6.§-ra változik.

            (2)   Az (1) bekezdéssel újra számozott 6. § (1) bekezdése hatályát veszti.

            (3)   Az (1) bekezdéssel újra számozott 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„(2) Az építészeti-műszaki tervtanács a szakmai véleményezés során vizsgálja továbbá, hogy a benyújtott építészeti műszaki terv – a Ttr.-ben meghatározott szakmai követelményeken túlmenően - megfelel-e a település által meghatározott településfejlesztési koncepciónak és összhangban áll-e az ennek alapján meghatározható közérdekkel.”

 

9. §      A „R” 11.§-a  a fejezet címével együtt hatályát veszti.

 

10.§.    (1)   A „R” 12.§-ának számozása 7.§-ra változik.

            (2)   Az (1) bekezdéssel újra számozott 7. § (3) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

 

„(3)   A Tervtanács tagjait és bírálóit 3.000.- Ft összegű tiszteletdíj illeti meg, azon napirendek után, amelyeken részt vett, illetve bírált. A tiszteletdíj a költségtérítést is magába foglalja.”

 

Záró rendelkezés

 

11.§.    (1)   A „R” 13.§-ának számozása 8.§-ra változik.

 

12.§.    E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit  a 2009. március 31. után beadott kérelmek esetén kell alkalmazni.

 

Gomba, 2009. március 26.

 

 

                     Lehota Vilmos sk.                                                           Kósa Erzsébet Anikó sk.

                        polgármester                                                                            jegyző

 

 

 

Kihirdetési záradék:

 

A rendelet kihirdetése

2009. március 27-én megtörtént

 

 

Gomba, 2009. március 27.

 

 

                                                           Kósa Erzsébet Anikó sk.

                                                                       jegyző

 

VISSZA a módosító rendeletekhez            VISSZA a főoldalra