VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra

 

 

Gomba Község Önkormányzatának

13/ 2011. (VIII. 10.) számú önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladék kezelésére szervezett közszolgáltatásról

 

 

 Hatályon kívül helyezte a 30/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése

 

/egységes szerkezetben a  13/2012. (IV.13.) és a 15/2013. (VI. 28.) önkormányzati rendeletekkel/

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. 21. §-a és a 23. § f) pontja, az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. tv. 2.§, valamint az 1990. évi LXV. tv. 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörre tekintettel, a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 242/2000.(XII. 23.) Korm. rendelet (Kr.) rendelkezéseire figyelemmel a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja.

 

 

 

1.     Általános rendelkezések

 

1.        §   (1) A rendelet hatálya Gomba Község közigazgatási területén a hulladékgazdálkodási tevékenységre terjed ki.

            (2)   E rendelet személyi hatálya kiterjed a település közigazgatási területén található ingatlanok tulajdonosaira és használóira (továbbiakban együttesen: tulajdonos).

2.        §   (1) A települési szilárd hulladék kezelésére szervezett és fenntartott hulladékkezelési közszolgáltatás Gomba Község Önkormányzatának kötelező feladata, amelyet

a)     az ártalmatlanítás és a szelektív hulladék kezelés tekintetében a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft /6000 Kecskemét, Nagy Lajos kir. krt. 29/b./ (továbbiakban: szelektív hulladékkezelést végző közszolgáltató), és

b)    a gyűjtés, szállítás és díjbeszedés tekintetében Ledniczki Tibor egyéni vállalkozó /2217 Gomba, Kölcsey u. 8./ (továbbiakban: közszolgáltató)

       által lát el.

(2)   A települési szilárd hulladék ártalmatlanítása a Ceglédi Regionális Hulladéklerakóban (Cegléd, Külső-Kátai út) történik.

3.        §   (1)   Gomba Község Önkormányzata a rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott közszolgáltatókkal a települési szilárd hulladék kezelésére közszolgáltatási szerződést köt, melyben meghatározza az e rendeletben közszolgáltatók számára előírt feladatokat.

            (2)   A szelektív hulladékkezelést végző közszolgáltató a közszolgáltatás keretében köteles a papír, a műanyag, a fém, üveg és komposztálható hulladék szelektív begyűjtését megszervezni és a szolgáltatás ellátását folyamatosan biztosítani.

            (3)   A szelektív begyűjtéssel kapcsolatos részletes szabályokat e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

4.        §   A hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló rendelet hatálya nem terjed ki Ptk. 685. § c.) pontja szerint gazdálkodó szervezetnek minősülő igénybevevőre, amennyiben a nála keletkezett települési szilárd hulladék hasznosítására vagy kezelésére a jogszabályi feltételek alapján maga jogosult.

 

5.        §   (1)   Az  ingatlanok tulajdonosai kötelesek a szervezett közszolgáltatást igénybe venni.

 (2)  A tóparti üdülőterületen gyűjtőpontos hulladékgyűjtés működik, melynek igénybevétele az ott található ingatlanok tulajdonosai vagy használói részére kötelező.

 

            (3)   Az az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásban bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a települési szilárd hulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett települési szilárd hulladéktól elkülönítetten gyűjteni és arra a közszolgáltatást igénybe venni.

6.        §   (1)   A helyi kötelező hulladékkezelési közszolgáltatás keretében kötött szerződés létrejön a közszolgáltató, valamint az ingatlan tulajdonosa vagy használója között:

 

a)a közszolgáltatás első igénybevételével

b)      a szerződés írásba foglalásával

c)valamint akkor is, ha a közszolgáltató a közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állási készségét bizonyítja.

7.        §   (1)   A gazdálkodó szervezet és a közszolgáltató között a jogviszony az erre vonatkozó írásba foglalt  szerződés megkötésével jön létre.

(2)   A közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződés tartalmi elemei:

 

a)a felek megnevezése, egyéni vállalkozó magánszemély esetén annak személyi adatai,

b)      a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napja,

c)a teljesítés helye,

d)     utalás az ürítés gyakoriságára és az ürítés idejére napok szerint,

e)      a megrendelő által meghatározott, az ingatlanon előreláthatólag keletkező hulladék mennyisége, amelyre a közszolgáltatást a megrendelő igénybe veszi,

f)      gyűjtőedények használatának jogcíme és módja, azok űrtartalma darabszám szerint,

g)     utalás a közszolgáltatás díját és alkalmazásának feltételeit megállapító helyi rendeletre,

h)     a közszolgáltatási díj megfizetésének módja,

i)       a szerződés módosításának, felmondásának feltételei,

j)       az irányadó jogszabályok meghatározása

 

8.        §   (1)   Szünetel a szerződés, ha az ingatlan 60 napnál hosszabb ideig lakatlan, és a tulajdonos távollétének várható időtartamát előzetesen, a tárgyhót megelőzően legalább nyolc nappal korábban, írásban bejelenti a közszolgáltatónak. A bejelentésben foglaltak valódiságát a közszolgáltató jogosult ellenőrizni.

            (2)   Ha a szünetelés első bekezdés szerinti feltételében változás következik be, az ingatlan tulajdonosa azt írásban haladéktalanul köteles a közszolgáltatónak bejelenteni.

            (3)   A közszolgáltató jogosult az ellenőrzés hónapjára és azt követően folyamatosan számlázni a közszolgáltatás díját, amennyiben az ellenőrzés során az ingatlan lakottnak bizonyul.

            (4)   A 8. § (1)-(3) bekezdései nem alkalmazhatóak a tóparti üdülőterület ingatlanjai esetén.

 

 

2.     A KÖZSZOLGÁLTATÁS ELLÁTÁSÁNAK RENDJE, A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉK GYŰJTÉSE ÉS ELSZÁLLÍTÁSA

 

9.        §   A szervezett közszolgáltatást igénybe vevők számára a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített szabványos hulladékgyűjtő edények, a gyűjtőpontos területen konténerek (továbbiakban együtt: gyűjtőedény) használata kötelező.

10.    §   (1)   Az alkalmazott gyűjtőedények térfogatának arányosnak kell lennie a háztartásban keletkező hulladék mennyiségével, figyelembe véve a gyűjtés gyakoriságát. A választható szabványos gyűjtőedény méreteket e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(2)   A tárolóedény mellé hulladékot elhelyezni csak a közszolgáltatótól vásárolt, jelzéssel ellátott zsákban lehet. A jelzett zsák ára tartalmazza a települési szilárd hulladék elszállításának, kezelésének és ártalmatlanításának díját.

11.    §   A szállítás gyakoriságáról és idejéről az igénybevevőt a közszolgáltató levélben, vagy hirdetmény útján értesíti.

12.    §   (1)   A települési szilárd hulladékot az ingatlan tulajdonosa vagy használója köteles a környezet veszélyeztetését kizáró módon gyűjteni és a szállítási napon elszállítás céljából a közszolgáltató rendelkezésére bocsátani.

(2)   A gyűjtőedényeket a konténerek kivételével kizárólag a szállítási napon lehet a közterületen elhelyezni oly módon, hogy az a forgalmat ne akadályozza és annak ürítését a közszolgáltató késedelem nélkül el tudja végezni.

 (3)  Tilos a hulladékot

 

a)      felhalmozni,

b)     a komposztálható szerves hulladékok kivételével jogosultság nélkül - házilag -feldolgozni,

c)      a papírhulladéknak a hagyományos tüzelésű berendezésben történő elégetése kivételével bármilyen módon megsemmisíteni.

(4)   A tulajdonos a gyűjtőedényben a települési szilárd hulladékot tömörítés nélkül úgy helyezheti el, hogy az a hulladékszállítás során alkalmazott gépi ürítést ne akadályozza.

13.    §   (1)   A gyűjtőedényekben és a jelzett zsákokban tilos olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a hulladékszállítással foglalkozó dolgozók egészségét, vagy megrongálhatja a gyűjtőjárművet.

(2)   Ha a közszolgáltató megállapítja, hogy a gyűjtőedényben az (1) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el, a kiürítést jogosult megtagadni.

14.    §   (1)   Az ingatlan tulajdonosa köteles saját költségén a szükséges gyakorisággal, de évente legalább egy alkalommal gondoskodni gyűjtőedénye tisztításáról, fertőtlenítéséről.

(2)   Az 1100 literes vagy annál nagyobb űrtartalmú tárolóedények tisztántartásáról a közszolgáltató gondoskodik.

 

3.     A SZOLGÁLTATÓ FELADATAI

15.    §   (1)   A közszolgáltató köteles a gyűjtőedények kiürítését kíméletesen, a tőle elvárható gondossággal elvégezni.

(2)   Az ürítés alkalmával elszennyeződött közterület megtisztításáról a közszolgáltató köteles gondoskodni.

(3)   A gyűjtőedényekben keletkezett kárt a közszolgáltató térítésmentesen köteles kijavítani, amennyiben az neki felróható okból következett be. A közszolgáltatónak az ebből eredő karbantartási munkák, valamint a javítás időtartamára csereedényt kell biztosítania.

(4)   Amennyiben a bekövetkezett kár nem róható fel a közszolgáltatónak, a használhatatlanná vált tárolóedények javítása, pótlása, cseréje, illetve az ezekhez kapcsolódó költségek a közszolgáltatás igénybevevőjét terhelik.

16.    §   (1)   A közszolgáltató köteles a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanokon keletkezett hulladékot a szolgáltatási szerződésben rögzített feltételek betartása mellett rendszeresen az ártalmatlanító helyre elszállítani, és az ártalmatlanításáról a szakmai, környezetvédelmi szabályokat megtartó módon gondoskodni.

(2)   A közszolgáltató hulladékszállítási kötelezettsége csak az e rendelet 2. számú melléklete szerinti szabványos tárolóedényekben, illetve a jelzett zsákokban elhelyezett hulladékokra terjed ki.

 

17.    §   A közszolgáltató a háztartási hulladékot az ingatlan bejárata előtti járdán, vagy az úttest szélén, a bejárat közelében, közterületen veszi át.

18.    §   (1)   A lakásokban használhatatlanná vált nagyobb méretű háztartási felszerelési tárgyak, bútorok és egyéb feleslegessé vált ingóságok, lom elszállításáról a közszolgáltató évente egy alkalommal külön díj felszámítása nélkül gondoskodik.

(2)   A lomtalanítás időpontjáról, valamint területi megoszlásáról a közszolgáltató 30 nappal az akció előtt értesíti az érintetteket.

 

 

 

4.     A KÖZSZOLGÁLTATÁS DÍJA[1]

19- 24. §[2]

 

5.     SZABÁLYSÉRTÉSI RENDELKEZÉSEK[3]

 

25.  §  

 

6.     ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

26.  §   (1)   E  rendelet 2011. szeptember 1-jén lép hatályba.

(2)   A rendelet hatálybalépésével egy időben hatályát veszti

a)      Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének szervezett köztisztasági szolgáltatásokról szóló 19/2003. (XI.27.) sz. önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése, 3-6 §-ai, 7. § (3) bek. a) pontja, 8. §-a, 9. § (1)-(2) bekezdése, 10-14. §-ai, 16. § (1) bekezdés „3.§., 6.§,” és  „8. §., 10.§. (1) bek., 11.§. (3), 13.§. (4)-(5)” szövegrésze.

b)      Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat által megállapított közüzemi díjakról szóló 15/2008. (V. 30.) számú önkormányzati rendelete 15-20 §-ai,

 

Gomba, 2011. augusztus 9.

 

 

Lehota Vilmos sk.                  Kósa Erzsébet Anikó sk.

polgármester                                      jegyző

 

Kihirdetési záradék:

 

 

E rendelet kihirdetése 2011. augusztus 10-én,

egységes szerkezetbe foglalása 2013. június 28-án megtörtént.

 

Gomba, 2013. június 28.

 

                                                                       Kósa Erzsébet Anikó

                                                                                  jegyző


 

 

1.  melléklet

a 13/2011. (VIII. 10.)  

 önkormányzati rendelethez

 

 

Szelektív begyűjtéssel kapcsolatos részletszabályok

 

(1)     A rendelet 3. § (3) bekezdésében a szelektív hulladékkezelést végző közszolgáltató részére elrendelt szelektív begyűjtés magába foglalja a település közigazgatási területén képződő települési szilárd hulladék jogszabályi, illetőleg hatósági előírások szerinti kezelését, hasznosítását, valamint ártalommentes elhelyezését.

(2)     A szelektív hulladékkezelést végző közszolgáltató a begyűjtési és hasznosítási tevékenységet önállóan, saját üzleti kockázatára végzi olyan módon, hogy a célok elérése érdekében önálló vállalkozókat, teljesítési segédeket és együttműködő partnereket vehet igénybe.

(3)     A szelektív begyűjtés a következő módszerekkel történhet:

-       közterületi szelektív hulladékgyűjtő szigeteken

-       házhoz menő begyűjtés

-       hulladék udvarok üzemeltetése

-       intézményekben történő gyűjtés

(4)     A szelektív hulladékkezelést végző közszolgáltató az igényeknek megfelelően szelektív hulladékgyűjtő szigeteket alakít ki, melyhez biztosítja a szükséges edényzetet. A gyűjtőszigeteket a Gomba Község Önkormányzatának kijelölése alapján úgy kell kialakítani, hogy azok frekventált helyen legyenek, elérhető közelségben a lakosság számára, az ott élőket ne zavarják, és könnyen megközelíthetőek legyenek töltés és ürítés szempontjából is. A gyűjtőszigetek kialakításához szükséges közterület igénybevételét Gomba Község Önkormányzata térítésmentesen biztosítja.

(5)     A szelektív hulladékkezelést végző közszolgáltató a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tevékenységét térítésmentesen végzi, a szelektíven gyűjtött hulladékért a szolgáltatást igénybevevők sem kapnak térítést.

(6)     A gyűjtőedényeket a beléjük helyezhető hulladék fajtájára egyértelműen utaló jelöléssel kell ellátni. Az edényekbe csak a jelölésnek megfelelő hulladék helyezhető el.

(7)     A hulladékgyűjtő szigetekre a szelektíven gyűjtött hulladékokon kívül egyéb települési szilárd hulladékot vinni tilos.

(8)     A szigetek környezetének tisztántartását és az edények karbantartását a szelektív hulladékkezelést végző közszolgáltató végzi.

(9)     A szelektív hulladékgyűjtés minél szélesebb körben való elterjesztésének céljából a szelektív hulladékkezelést végző közszolgáltató köteles a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban általa készített tájékoztató anyagokat eljuttatni a lakossághoz.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

2.  melléklet

a 13/2011. (VIII.10.)

 önkormányzati rendelethez

 

 

 

Ingatlan tulajdonosok által választható szabványos gyűjtőedény méretek

 

 

Háztartásban élők száma

(fő)

Alkalmazható legkisebb hulladékgyűjtő edény

(liter)

1-3

60

4-6

80

7-

110

 


 

[1] A címet hatályon kívül helyezte a 15/2013. (VI.28.) önkormányzati rendelet 2.§-a.

[2] A 19- 24. §-okat hatályon kívül helyezte a 15/2013. (VI.28.) önkormányzati rendelet 2.§-a.

[3]