VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra

Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének 

28/2014. (XI. 20.) rendelete 

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat

elbírálásának szabályairól 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazással élve, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

 

  1. A rendelet célja

 1.§     A rendelet célja, hogy meghatározza Gomba Község Önkormányzat Képviselő-testülete által biztosított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázati feltételeit, mértékét, odaítélésének rendjét. 

  1. A rendelet hatálya

2.§     A rendelet hatálya kiterjed Gomba község területén állandó lakóhellyel rendelkező személyekre, akik megfelelnek a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerről szóló – az adott tanévre vonatkozó miniszteri rendeletben, továbbá a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerre vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben meghatározott – előírásoknak és e rendelet szabályai szerint szociális rászorultságuk megállapítható. 

  1. Az elbírálás rendje

3.§     Gomba Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) évente képviselő-testületi határozattal csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat adott évi fordulójához. 

4.§     (1) A pályázat kiírásáról az illetékes miniszter által évente közzétett csatlakozási feltételek és e rendeletben foglaltak alapján a polgármester gondoskodik. A pályázati kiírást a Községháza hirdetőtábláján és az önkormányzat hivatalos honlapján kell közzétenni.

          (2) Az ösztöndíj megállapítása iránti pályázatot az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletében meghatározott hivatalhoz lehet benyújtani évente egy alkalommal, a pályázati kiírásban meghatározott határidőig.

          (3)   A pályázatokat az országos pályázati kiíráshoz mellékelt adatlapon kell benyújtani, melyhez jövedelemnyilatkozatot kell csatolni, amelyben a pályázó és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozóinak nettó átlagjövedelméről kell nyilatkozni. 

          (4)   A nyilatkozatban a munkaviszonyból, bedolgozói jogviszonyból származó jövedelem, valamint a gyermektartásdíj 6 havi átlagát, nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás, terhességi gyermekágyi segély, álláskeresési támogatás, GYES, GYED, GYET, táppénz, iskoláztatási támogatás, rendszeres gyermekvédelmi támogatás folyósításának esetén a pályázat benyújtásakor érvényes összeget kell feltüntetni.

          (5)   Rendszeresen nem mérhető jövedelmek (pl.: vállalkozásból, ingatlan bérbeadásából származó jövedelem) esetén a pályázat benyújtását megelőző évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallás azonos megnevezésű rovatában szerepelő összeg 1/12 részét kell a nyilatkozatban feltüntetni.

          (6)   A nyilatkozathoz mellékelni kell a nyilatkozatban feltüntetett adatok valódiságát bizonyító okiratokat (pl: munkáltatói igazolás, rendszeres pénzellátás összegét igazoló szelvény stb.) 

5.§     (1)   A pályázatokat Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének átruházott hatáskörében a polgármester bírálja el.

          (2)   Nem jogosult a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjra az a pályázó, akinek saját és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozói jövedelmének figyelembe vételével az egy főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át.

6.§     (1)   Az önkormányzat által biztosított ösztöndíj havi összege 4.000 Ft. 

  1. Záró rendelkezések

7.§.    E rendelet a kihirdetésekor lép hatályba és a hatályba lépésével egyidőben hatályát veszti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól szóló 14/2009. (VI. 26.) önkormányzati rendelet

 

Gomba, 2014. november 20.

  

                        Lehota Vilmos sk.                                                          Kósa Erzsébet Anikó sk.

                         polgármester                                                                           jegyző