VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra

 

Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2008.(II.29.) rendelete

a helyi közművelődésről[1]

  /Egységes szerkezetben a 10/2009. (IV.24.) sz. rendelettel/

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete /a továbbiakban: Önkormányzat/ a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. /1/ bekezdésében, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXV. törvény /továbbiakban: Törvény/ 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján a helyi közművelődésről az alábbi rendeletet alkotja:

 

A rendelet célja

 

1. §   (1) E rendelet célja, hogy

                   a)  a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségletének figyelembevételével - a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – meghatározza az önkormányzat  kötelező és  önként vállalt közművelődési feladatait, azok ellátásának módját, feltételeit és finanszírozási formáját.

                   b)  kinyilvánítsa, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását pedig közcélnak tartja.

                   c)  az önkormányzat a rendeletben foglaltak alkalmazásával, a helyi civil szervezetek bevonásával – az együttműködésre és a közösségekre támaszkodva – teljessé tegye a közművelődési tevékenységét.

         (2)  Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa a jogot

              a)  a kulturális örökség javainak és ezek történelem alakulásában, nemzeti önismeret formálásában betöltött szerepének megismerésére,

              b)  a közösségi színtér szolgáltatásainak igénybevételére.

 

 

Alapelvek

 

2. § (1)   Az önkormányzat által fenntartott és működtetett közösségi színtér nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet, vagy politikai irányzat mellett sem.

       (2)   A jogszabályokban rögzített jogok érvényesítése során az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani.

       (3)   A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat elősegíti és igényli a civil szervezetek, magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet (is) végző vállalkozások közreműködését.

       (4)   Az önkormányzat törekszik arra, hogy Gomba Község lakosai folyamatos és megfelelő tájékoztatást kapjanak a közművelődési lehetőségekről, tevékenységekről és szolgáltatásokról.

 

A rendelet hatálya

 

3. §  (1) E rendelet hatálya kiterjed

                        a)  a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre,

                        b)  a közművelődési feladatok ellátásában résztvevőkre,

                        b)  a közösségi színterekre,

                        c)  a közösségi színtér fenntartójára.

A közművelődés céljai

 

 

4. §   A közművelődés települési céljai:

         (1)  A kulturális élet lehetőségeinek biztosításával a lakosság megtartása, életminőségének és közérzetének javítása, a társadalmi kapcsolatok erősítése, a lakosság műveltségi színvonalának emelése.

         (2)  A közösségi színtér kulturális tevékenységével az esélyegyenlőség, a hátrányos helyzetű csoportok felzárkózásának, felzárkóztatásának, művelődési lehetőségei bővítésének, a kulturális javak minél szélesebb körben való elérhetőségének biztosítása.

         (3)  A kulturális élet területén a vallási közösségek sajátos kulturális örökségének megőrzése és ápolása.

         (4)  Az információs technológia fejlesztésével az Internet kapcsolat hozzáférhetővé tétele.

         (5)  Teleház létrehozása.

         (6)  A település kulturális tevékenysége a helyi közösséghez tartozás, a lokálpatriotizmus érzésének elmélyülését erősítse, s mozdítsa elő a kistérség települései közötti kulturális kapcsolatot, különös tekintettel Bénye és Káva községekre.

         (7)  Az Európához való tartozás erősítése.

 

Az Önkormányzat közművelődési feladatai

 

5. §   (1)  Az Önkormányzat kötelező feladata, hogy támogassa:

a)   Gomba környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését,

b)   a település kiemelkedő személyiségei értékteremtő tevékenységének megismerését,

c)   az önszerveződő kulturális közösségek tevékenységének erősítését,

d)   a lakosság művelődési, művészeti és közösségi életét,

e)   a szabadidő kulturális és művelődési célú eltöltését,

f)   a helyi honlap(ok) művelődési célú felhasználását,

g)   a kistérség településeinek kulturális együttműködését,

h)   a közösségi színtérhez kapcsolódó pályázati tevékenységet.

 

(2) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során hangsúlyos feladatának tekinti:

a)   az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek, népfőiskolák megteremtését,

b)   a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

c)   a nemzeti, és az egyetemes kultúra értékeinek megismertetését, a megértését, a befogadás elősegítését, az ünnepek kultúrájának gondozását,

d)   az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását,

e)   a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését,

f)   a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését,

g)   a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását,

h)   egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

 

6. §  (1)   Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységek folyamatos megvalósíthatóságának érdekében közösségi színteret biztosít, melynek helyszíne

a)           a Faluház és Könyvtár (2217 Gomba, Petőfi S. u. 11.), és

b)           a Civilház (2217 Gomba, Kossuth tér 4/a.).

7. §   (1)  Az önkormányzat a 6. §-ban meghatározott közösségi színtéren gondoskodik rendszeres tevékenység esetén a civil szervezetek, művészeti csoportok, klubok, szakkörök, tanfolyamok, egyéb közművelődési közösségek, lakossági önszerveződő csoportok működési feltételeinek biztosításáról a mindenkori költségvetésben meghatározott előirányzat összegéig.

                  (2)  Az önkormányzat az (1) bekezdésben rögzített működési feltételeket megállapodásban rögzíti a közművelődés résztvevőivel.

                  (3)  A képviselő-testület a polgármesterre (távolléte esetén az alpolgármesterre, mindkettőjük azonos időben történő távolléte esetén a pénzügyi bizottság elnökére) ruházza a közösségi színteret alkalmi jelleggel igénybe vevővel történő megállapodás megkötésének jogát.

                  (4)  A 6. §-ban meghatározott közösségi színtér helyet ad a település kulturális rendezvényeinek, társadalmi ünnepek és más események megszervezésének.

                  (5)  A közösségi színtér hozzájárul a település lakosai számára a szabadidő kulturált eltöltéséhez.

 

8. §   (1)  Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott közösségi színtér működési és használati szabályait szabályzatban határozza meg. A szabályzat a képviselő-testület jóváhagyásával válik érvényessé. A szabályzat elkészítése és képviselő-testület elé terjesztése a polgármester hatásköre.

         (2)  A közművelődési tevékenységhez tartozó gazdálkodási feladatokat a polgármesteri hivatal az alapító okiratában meghatározott szakfeladatokon látja el.

 

9. §   (1)  A közművelődési feladatok ellátásában – közalkalmazotti jogviszonyban – közművelődési szakember működik közre.

         (2)  A mindenkori költségvetési rendeletben jóváhagyott álláshelyen foglalkoztatott közalkalmazott fölött a kinevezési, felmentési, fegyelmi jogkör gyakorlója a képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogkör gyakorlója a polgármester.

         (3)  A közalkalmazott feladatait munkaköri leírásban foglaltak szerint látja el, felelőssége is az abban meghatározottak szerint kerül megállapításra.

 

10. § (1)  Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében, az éves költségvetési rendeletben biztosított előirányzat terhére – elszámolási kötelezettség mellett – átadott pénzeszközként pénzügyi támogatásban részesítheti a civilszervezeteket.

         (2)  Az önkormányzat a civil szervezeteket, a művészeti csoportokat, klubokat, szakköröket, tanfolyamokat, egyéb közművelődési közösségeket, lakossági önszerveződő csoportokat ingyenes helyiség használattal is támogathatja.

         (3)  Az (1) bekezdésben meghatározott támogatási igényt a képviselő-testülethez benyújtott írásbeli beadványban kell benyújtani tárgy évet megelőző év október 31-ig.

         (4)  A pénzügyi támogatás csak akkor lehet átadott pénzeszköz, ha a kérelmező jogi személy, és a beadványában részletezett költségeire kér fedezetet. Az átadott pénzeszközről a felhasználást követő 60 napon belül el kell számolni.

         (5)  A belépődíjból származó bevételt a (2) bekezdésben rögzített ingyenes helyiséghasználat esetén átadott pénzeszköznek kell tekinteni és igénybe vételét a (4) bekezdésben meghatározottak szerint kell kezelni.

         (6)  Ha a kérelmező nem jogi személy, akkor csak tárgyi eszközöket igényelhet az önkormányzattól, melyek átvételéről, rendeltetésszerű használatáról és hiánytalan visszaszolgáltatásáról nyilatkozik.

         (7)  Az ingyenes helyiség-használat iránt írásban benyújtandó kérelmet a képviselő-testület a pénzügyi bizottsága javaslatára bírálja el legfeljebb egy év időtartamra.

 

A közművelődés finanszírozása

 

11. § Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező és önként vállalt feladatait az éves költségvetési rendeletében meghatározottak szerint finanszírozza.

 

A közművelődésben együttműködő partnerek

 

12. § (1)  Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

 

a)     a Gombán működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b)   a történelmi egyházak egyházközségeivel,

               c)   a kistérségi, valamint regionális közművelődési feladatokat is ellátó szervezetekkel

 

Záró rendelkezések

 

13. § (1)  E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

         (2)  A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Gomba Község Önkormányzati Képviselő-testületének az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 17/2004. (IX:29.) sz. rendelete.  

         (3)[2] E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

 

Gomba, 2008. február 28.

 

                                                 Lehota Vilmos sk.                          Kósa Erzsébet Anikó sk.

                                                     polgármester                                             jegyző

           

A rendelet kihirdetése 2008. február 29-én,

egységes szerkezetbe foglalása 2009. április 24-én megtörtént.

 

Gomba, 2009. április 24.

                                                           Kósa Erzsébet Anikó

                                                                       jegyző


 


[1] Kiegészítette a 10/2009. (IV.24.). sz. rendelet 3. §-a                        Hatályba lépése: 2009. április 24.

[2] Kiegészítette a 10/2009. (IV.24.). sz. rendelet 3. §-a                        Hatályba lépése: 2009. április 24.

 VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra