VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra

Gomba Község Önkormányzat Képviselő-testületének

 

9/2008. (III.28.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezések rendjéről[1]

 

/Egységes szerkezetben a 10/2009. (IV.24.), a 12/2010. (VI.25.), a 13/2012. (IV.13.) , 33/2013. (XII.17) és az 5/2014. (II. 14.)  önkormányzati rendeletekkel/

 

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésének-, 41. § (3) bekezdésének- és 42. §-ának felhatalmazása alapján a temetőkről és a temetkezés  rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

 

 

 

 Általános rendelkezések

 

1. §[2]    A rendelet hatálya Gomba község közigazgatási területén lévő, helyi építési szabályzatban temetőként meghatározott 3710 hrsz.-ú ingatlanra (továbbiakban: köztemető), valamint a köztemető fenntartására és a temetéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki.

 

1/A. § [3]

 

2. §     (1)  A köztemető létesítése, bővítése, lezárása és megszüntetése az Önkormányzat – mint fenntartó – feladata.

            (2)  A köztemető és létesítményeinek üzemeltetéséről, valamint a temetkezési-, és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről az önkormányzat – kegyeleti közszolgálati szerződés alapján – a szakmai követelményeknek megfelelő gazdasági szervezet vagy vállalkozó (továbbiakban: üzemeltető)  útján gondoskodik.

 

 

Temetési helyek és temetkezési szabályok

 

3. §     (1)[4]

            (2)  A temetési hely feletti rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan okmányokkal, dokumentumokkal bizonyitott kifogást jelentettek be. Koporsós temetés esetén a vizsgálat és a döntéshozatal időpontja nem lehet hosszabb a halott-vizsgálati bizonyitvány kiállitásától számitott 96 óránál.

            (3)  Ha a temetés közköltségen történik, az önkormányzat polgármesterének kell gondoskodnia az elhunyt személy eltemettetéséről.

 

4.  §    (1)  A köztemető területén temetésre szolgálnak:

a)  sírbolt helyek,

b)  egyes felnőtt sírhelyek,

c)  kettős felnőtt sírhelyek, 

d)  gyermek sírhelyek,

e)  urnasírhelyek

f)   urnafülkék

            (2)  A sírbolthelyek és sírhelyek olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

            (3)  A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni. A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

            (4)  Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban, urnafülkében vagy sírboltban lehet elhelyezni.

 

5.  §    (1)  Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek sírhelydíjat kell fizetnie. Ezek típusait és mértékét a rendelet 1. sz. melléklete határozza meg.

            (2)[5] A temetési helyek használati jogának megváltási időtartama:

a)  sírbolt esetén                                   60 év

b)  sírhely esetén                                  25 év

c)  urnafülke sírhely                            25 év

d)  urnafülke esetén                             10 év

e)[6]

            (3)  Az üzemeltető a b.) és c.) pont szerinti temetési helyek kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti, amennyiben a sirhely diját egyösszegben megfizetik.

            (4)  A használati idő eltelte után a temetkezési helyek ujabb ciklusra megválthatók, melyek diját mindig a képviselő-testület hatályos rendelete tartalmazza.

            (5)[7] A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 22. §-ában foglaltak szerint gyakorolható

            (6)  Ha a használati idő leteltét követően a sirboltot 5, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtéritési igény nélkül ujból felhasználni.

            (7)  Előre sírhelyet, urnafülkét, urnasírhelyet megváltani az érvényes díjtétel kétszeresének megfelelő összegért lehet.

            (8)  A díjakat minden esetben a temetés, kihantolás, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

 

6. §     (1)  A temetési helyek méretei a köztemetőben:

a)  Egyes felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú;   1,00 m széles;   2,00 m mély;

b)  Kettős felnőtt sírhely:2,10 m hosszú;   1,90 m széles;   2,00 m mély;

c)  Gyermek sírhely:       1,30 m hosszú;   0,60 m széles;   1,80 m mély;

d)  Urna földbe temetésénél:0,80 m hosszú;   0,60 m széles;   1,00 m mély;

e)  Sírboltok esetén

               - 2 személyes sírbolt :  3,50 m hosszú;    2,50 m széles;

               - további személyek temetése esetén a szélesség 0,60 méterrel nő

f)   Urnafülke: 0,40 m hosszú;    0,30 m mély;    0,45 m széles;

(2)    A köztemetőben a sírok egymástól való oldaltávolságának legalább 60 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3)    A köztemetőben felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhely-táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(4)    A köztemetőben a sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(5)    A köztemetőben a sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.

(6)    Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontatnia és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.

 

6/A. §[8],[9]    

6/B. §[10],[11]

 

Temetkezési szolgáltatások

 

7. §     (1)  Temetkezési szolgáltatások:

a)  a temetésfelvétel,

b)  az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való - az egészségügyi szolgáltató halottkezelési feladatkörébe nem tartozó és az egészségügyi intézmény területén kívül végzett - előkészítése,

c)   a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás,

d)  a ravatalozás,

e)   a búcsúztatás,

f)    sírhelynyitás és visszahantolás,

g)  a sírba helyezés,

h)  a halottszállítás,

i)    a hamvasztás és az urnakiadás,

j)    az urnaelhelyezés,

k)   a hamvak szórása,

l)    az exhumálás,

m) az újratemetés.

(2)  A temetkezési szolgáltatási tevékenységek teljeskörűen vagy önállóan is végezhetők. A temetőben a temetkezési szolgáltatásokról az üzemeltető, köteles gondoskodni.

(3)  Az üzemeltető kizárólagos hatáskörébe tartozik a temetkezési szolgáltatások közül az elhunyt hűtése, a sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének igénybevétele.

(4)  Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók e rendelet hatálya alá tartozó köztemetőben történő temetkezési szolgáltatás esetén az 1. sz. mellékletben meghatározott temető-fenntartási díjat kötelesek fizetni.

(5)  A temetőben az (1) bekezdésben rögzített szolgáltatásokon kívül kizárólag síremlék-állítási tevékenységet lehet végezni, melyért a vállalkozónak síremlékenként – a rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott – temető-fenntartási hozzájárulási díjat kell fizetnie. A díjat az üzemeltető szedi be és fizeti meg a fenntartó részére.

 

 

A temetők működési rendje

 

8. §[12]   (1)  A köztemetők nyitvatartása:

április 1-től szeptember 30-ig                                 0600 – 2100 óráig,

október 1-től március 31-ig                                     0700 – 1600 óráig.

(2)    A köztemetők október 31-én,

november 1-jén és 2-án, valamint

az ezen napok előtt és után következő

hétvégek szombati és vasárnapi napjain                  0700-2000 óráig.     

 

9. §     (1)  A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

            (2)  A temetőből a nyitva tartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

 

10. §   (1)  A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos a temető területén magnózni, rádiózni.

            (2)  A temetők területére állatokat bevinni, vagy beengedni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

(3)    A temetőbe gépjárművel, segédmotor kerékpárral, kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos. A tiltás nem vonatkozik a mozgáskorlátozottakra, a temetkezési szolgáltatást és engedélyezett munkálatokat végzőkre és – esetenként – a láthatóan idős betegekre.

(4)                                                                                         Tilos a temetőben szemetelni. Az elhervadt virágokat, koszorúkat, az elhasznált csomagoló anyagot és minden más hulladékot kizárólag ezek gyűjtésére szolgáló hulladékgyűjtőbe szabad elhelyezni.

(5)    A temetőben lévő hulladékgyűjtőbe a temetőn kívül keletkezett hulladékot elhelyezni tilos!

(6)    A temetőkben sírokat, sírboltokat, síremlékeket, kegyeleti tárgyakat, a síremlékeket a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(7)    A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(8)    Tilos a temetőben lévő vízvételi helyet a temetőben található növényzet locsolásán túl más célra igénybe venni.

(9)    A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(10)                                                                                                                                                                         A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

11. §   (1)  A temetési hely felett az 5. § (5) bekezdése alapján rendelkezni jogosult köteles a sírhely rendszeres gondozásáról és gyomtalanításáról gondoskodni.

            (2)  A temetőben végzendő munkát a sírgondozás kivételével az üzemeltetőnek be kell jelenteni. Az üzemeltető a bejelentésekről nyilvántartást köteles vezetni, amely tartalmazza a bejelentés és a munka megkezdésének időpontját, a munka helyét, megnevezését, az építtető és kivitelező nevét, címét, sírbolt építése esetén a jogerős építési engedély számát.

            (3)  A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott síremléket elhelyezni nem szabad.

            (4)  A felállítandó síremlék, emlékoszlop tervét (vázrajzát) az elhelyezés előtt az üzemeltetőnek be kell mutatni és ezt nyilvántartásba kell venni.

            (5)  Az előírt engedély hiánya vagy attól való eltérés esetén az üzemeltető:

a)           a sírhely birtokosát határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,

b)           a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségét áthárítja a sírhely birtokosára.

(6)  A síremlék köré szilárd burkolatú kísérőjárda építhető, a sírhely határain belül.

(7)  A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző köteles betartani az e rendeletben meghatározott feltételeket. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, az eredeti állapot nem változhat meg. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(8)  A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(9)  A temetőben engedély nélkül elhelyezett és a temető rendjét zavaró tárgyakat a temető tulajdonosa, üzemeltetője jogosult eltávolítani.

 

12. §   (1)  A temetőt látogatók panaszaikat a fenntartónál elhelyett Panaszkönyvbe bejegyezhetik. A panaszkönyv helyéről a fenntartó hirdetmény útján köteles tájékoztatni a temetőt látogatókat. A temetőfenntartó a panaszokat köteles kivizsgálni, a vizsgálat eredményéről a panasztevőt tájékoztatni.

            (2)  A temető fenntartója gondoskodik a temető tisztántartásáról, a hulladékgyűjtő edények tartalmának elszállíttatásáról.

            (3)  A temető üzemeltetőjének feladata a meglévő fás növényzet maximális védelme és fenntartása.

 

Szabálysértési rendelkezések[13]

 

13. §[14]

 

 

Hatályba léptető rendelkezések

 

14. §   (1)  Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezés helyi szabályairól szóló 18/2004. (IX. 30.) sz. rendelete.

            (2)[15]     E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

 

 

Gomba, 2008. március 28.

 

 

                Lehota Vilmos sk.                                                Kósa Erzsébet Anikó sk.

                     polgármester                                                                   jegyző

 

 

 

 

A rendelet kihirdetése 2008. március 28-án,

egységes szerkezetbe foglalása 2014. február 14-én megtörtént.

 

Gomba, 2014.  február 14.

 

              Kósa Erzsébet Anikó

                         jegyző

 

 

 

                                                                                                                                                             1.sz. melléklet[16] , [17]

Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló

9/2008. (III.28.) sz. rendeletéhez

 

 

 

A KÖZTEMETŐ SÍRBOLT, SIRHELY, URNAFÜLKE ÉS URNASÍRHELY MEGVÁLTÁSI DÍJAI

                                                                      

                              

 

I.                   Sírbolt, sírhely, urnafülke és urnasírhely megváltási díjak:
– egy megváltási ciklusra –

 

 

Sírhely típusa

díj (Ft)

ÁFA nélkül

2 személyes sírbolthely

70 000

4 személyes sírbolthely

90 000

6 személyes sírbolthely

100 000

Egyes sírhely

5 000

Kettős sírhely

10 000

Gyermek sírhely

3 000

Urnafülke

10 000

Urnasírhely

5 000

 

 

II.       A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető  fenntartási  hozzájárulási dij

 

A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § /4/ bekezdése alapján: 1.800.-Ft + ÁFA/síremlék

           

III.      A temetői létesítmény /ravatalozó/  biztosításáért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj

 

A temetői létesítmény /ravatalozó/  biztosításáért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj szertartásonként:    30.000.-  Ft+ÁFA

           

 


 


[1] Kiegészítette a 10/2009. (IV.24.) sz. rendelet 4. §-a                                                Hatályba lépése: 2009. április 24.

Módosította a 13/2012. (IV.13.) sz. önk. rendelet 5. §-a                                         Hatályba lépése: 2012. június 1.

[2] Módosította a 33/2013. (XII.17) önk. rendelet  1. §-a                                           Hatályba lépése : 2014. január 1.

[3] Módosította az 5/2014.(II. 14.) önk. rendelet  1. §-a                                             Hatályba lépése : 2015. január 1.

[4] Hatályon kívül helyezte s 12/2010. (VI.25.) sz. rendelet 2. § (2) bekezdése.     Hatályon kívül helyezve: 2010. június 25-től.

[5] Módosította a 12/2010. (V.25.) sz. rendelet 1. §-a

[6] Módosította az 5/2014.(II. 14.) önk. rendelet  2. §-a                                             Hatályba lépése : 2015. január 1.

[7] Módosította a 33/2013. (XII.17.) önk. rendelet  3. §-a

[8] Kiegészitette a 33/2013 (XII.17.) önk. rendelet 4. §-a                            Hatályba lépése: 2014 január 1

[9] Módosította az 5/2014.(II. 14.) önk. rendelet  3. §-a                              Hatályba lépése : 2015. január 1.

[10] Kiegészitette a 33/2013 (XII.17.) önk. rendelet 4. §-a                           Hatályba lépése: 2014 január 1

[11] Módosította az 5/2014.(II. 14.) önk. rendelet  3. §-a                            Hatályba lépése : 2015. január 1.

 

[12] Módosította  a 33/2013 (XII.17.) önkr. rendelet 5. §-a                         Hatályba lépése 2014. január 1

 

[13] Hatályon kívül helyezte a 13/2012. (IV. 13.) sz. önkormányzati rendelet           Hatályba lépése: 2012. június 1.

[14] Hatályon kívül helyezte a 13/2012. (IV. 13.) sz. önkormányzati rendelet           Hatályba lépése: 2012. június 1.

[15] Kiegészítette a 10/2009. (IV.24.) sz. rendelet 4. §-a                               Hatályba lépése: 2009. április 24.

[16] Módosította a 33/2013. (XII. 17.) önk. rendelet

[17] Módosította a az 5/2014.(II. 14.) önk. rendelet  4. §-a

 VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra