VISSZA a módosító rendeletekhez                      VISSZA a főoldalra

 

Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének

 

13/2010. (VI. 25.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról és a környezetvédelemről szóló

18/2008. (V.30.) önkormányzati rendelet

módosításáról

 

Hatályát vesztette a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 12. §-a alapján

(A módosítás beépült az alaprendeletbe!)

 

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46. §. (1) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a köztisztaságról és a környezetvédelemről szóló 18/2008. (V.30.) sz. önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:

 

1.        §     A Rendelet 16. §-a  helyébe az alábbi rendelkezés lép:

 

„16. §    Előzetes szakhatósági véleményt kell beszerezni közterületen folytatni kívánt kereskedelmi, vendéglátóipari vállalkozói tevékenység folytatásához.”

 

2.        §     A Rendelet a 20. § után az alábbi alcímmel és 20/A - 20/E §-okkal egészül ki: 

 

„A közterületek felbontása, a közúton folyó munkák,

valamint a közút nem közlekedési célú igénybevételének szabályairól

 

20/A. § (1)  Közútkezelői hozzájárulást kell beszerezni a Gomba község közigazgatási területén ingatlan-nyilvántartásban önkormányzati tulajdonként nyilvántartott helyi közutakon, valamint az azok részét képező járdákon és gyalogutakon közműépítés, javítás miatt útbontási munkálatok megkezdése előtt a közmű, a távközlési vezeték vagy csővezeték halasztást nem tűrő javítási munkálatainak esetét, vagy elemi csapás esetét kivéve.

           (2)   A halasztást nem tűrő javítási munka vagy elemi csapás bekövetkezése miatt önkormányzati tulajdonban lévő közterületet érintő közművek felbontását, javítását, helyreállítását a közszolgáltató köteles a kárfelméréssel egy időben, vagy az azt követő első munkanapon a közterület tulajdonosának írásban bejelenteni.

           (3)   Gomba község közigazgatási területén közútkezelői hozzájárulás - az ingatlan-nyilvántartásban önkormányzati tulajdonként nyilvántartott helyi közutakon, valamint az azok részét képező járdákon és gyalogutakon közműépítés miatt útbontási, a közmű, a távközlési vezeték vagy csővezeték halasztást nem tűrő kijavítási munkálatainak esetét, vagy elemi csapás esetét kivéve - csak különösen indokolt esetben adható.

           (4)   Téli – november 15-től március 15-ig terjedő – időszakban a közutak területén nyomvonalas bontással járó közműépítési munka végzéséhez a közútkezelői hozzájárulás kiadása megtagadható, ha a burkolat helyreállítása az időjárás miatt nem biztosítható. Amennyiben a téli időjárás miatt a burkolat helyreállítása előre láthatóan nem biztosítható, úgy a közút burkolata csak rendkívül indokolt esetben, a közmű, távközlési vezeték halasztást nem tűrő kijavítása, vagy elemi csapás miatt bontható meg.

           (5)   A közműépítés miatt útbontási, a közmű, a távközlési vezeték vagy csővezeték halasztást nem tűrő kijavítási munkálatait végző közszolgáltató számára a kivitelezőre vonatkozó előírások maradéktalan betartása kötelező.

           (6)   Újabb közterület megbontásához a közútkezelői hozzájárulás kiadása megtagadható:

a) ha a kivitelező nem megfelelő ütemben végzi munkáját, mindaddig, míg a folyamatban lévő munkák üteme az elvárható mértéket el nem éri;

b) ha a kivitelezőnek elmaradása van a munkaterületek helyreállításában (betemetés, betonozás, aszfaltozás, füvesítés, stb.), mindaddig, míg a munkaterületeket helyre nem állítja;

c) ha a kivitelező a közút kezelőjétől felszólítást kapott valamely korábbi, vagy jelenleg folyamatban lévő munkája helyreállítására, ismételt helyreállítására, javítására, a munkaterület biztosítására vagy egyéb hiányosságának pótlására vonatkozóan, mindaddig, míg a felszólításban előírtakat maradéktalanul nem teljesíti;

d) ha a kivitelező engedély nélkül veszi igénybe a közterületet, mindaddig, míg az engedély nélküli közterület-használat fennáll.

 

20/B.§ 5 éven belül épített, felújított vagy korszerűsített út, gyalogút, járda, parkoló, térburkolat, bontásához közútkezelői hozzájárulás csak rendkívül indokolt esetben adható, helyreállítása az eredetivel megegyező rétegrendben és burkolattal lehetséges.

 

20/C. § (1) A kivitelező a közút végleges helyreállításáig a megbontott útterületet köteles karbantartani, a visszaépíthető burkolókövet,szegélykövet köteles úgy elhelyezni, hogy a közlekedést ne zavarja. Amennyiben a bontási anyag tárolása a közlekedés zavarása nélkül nem oldható meg, a kivitelező köteles azt azonnal elszállítani.

           (2)   A helyreállításhoz fel nem használható, de újrahasznosítható bontott anyagokat fajtánként szakszerűen szét kell válogatni és a burkolóanyagot, burkolókövet, szegélykövet, egyéb úttartozékot megtisztítva, a mart aszfaltot elkülönítve a helyi közút kezelője által kijelölt helyre kell szállítani.

           (3)   A közút nem közlekedési célú igénybe vételét a közműépítési, rekonstrukciós munkák végzése érdekében szükséges legrövidebb időtartamra lehet csak fenntartani, a munkák befejezését követően a közutat haladéktalanul véglegesen helyre kell állítani, és a forgalom számára mielőbb vissza kell adni.

           (4)   A végleges helyreállítás akadálya esetén a közműépítési, rekonstrukciós munkák befejezését követően a közutat a végleges helyreállításáig a forgalmi terhelésnek leginkább megfelelő módon ideiglenes jelleggel helyre kell állítani. Az ideiglenes helyreállításnak a biztonságos közlekedés érdekében szükséges fenntartásáról a végleges helyreállításig a kivitelezőnek folyamatosan gondoskodni kell.

           (5)   A közút végleges helyreállítását az eredetivel megegyező, vagy azzal egyenértékű pályaszerkezettel (rétegrendben) kell végezni. Belterületi szilárd burkolatú helyi közút úttestén a meglévő kopóréteget az útszegélyig, ennek hiányában az útpálya széléig fel kell szedni és a munkaárok szélétől 0,5 m átlapolással egységes (burkolatszéllel párhuzamos) kopóréteget kell teríteni, függetlenül a munkaárok szélességétől. Amennyiben a szükséges helyreállítás szélessége meghaladja a forgalmi sáv 50 %-át, akkor a teljes forgalmi sávot új kopóréteggel kell ellátni.

           (6)   A földmű terhelhetőségét a kivitelezőnek 0,4 m-es rétegenként tömörítéssel kell biztosítani. A helyreállítás után a garanciális kötelezettség a kivitelezőt terheli. Az épített közmű nyomvonalán a kötelező szavatosság a mindenkor hatályos jogszabályi előírások leghosszabb időtartamáig áll fenn.

 

 

20/D. § (1)            A 20/A - 20/D §-okban foglalt előírások betartását a helyi közút kezelője ellenőrzi.

           (2)   A kivitelező köteles az ellenőrzést tűrni és engedélyét (vagy annak másolatát) halasztást nem tűrő javítási munka vagy elemi csapás esetén a munkálatokra vonatkozó bejelentést (vagy annak másolatát) a kivitelezés helyszínén tartani, valamint azt kérésre bemutatni.

           (3)   Az ellenőrzés kiterjedhet:

a)      a jogosultság vizsgálatára;

b)      a munkálatok végzéséhez előírt feltételek és technológiák betartására, beleértve az érintett közterületi rész, illetve közvetlen környezete tisztántartására vonatkozó kötelezettséget is;

c)      a munkálatok végzésére vonatkozó jogszabályi előírások betartására

d)      a munkálatok befejezésekor az eredeti felszíni állapot helyreállításának kötelezettségére;

e)      légvezetékes rendszer földkábeles hálózatra átépítésénél a használaton kívülivé vált oszlopok, szerelvények bontásának ellenőrzésére.

           (4)   Az ellenőrzés megállapításai alapján az alábbi intézkedések tehetők:

a)      felszólítás az előírások betartására,

b)      felszólítás átépítésre, bontásra, az eredeti állapot helyreállítására,

c)      jogosultság visszavonása.

           (5)   Amennyiben a kivitelező a felszólításban megjelölt határidőre sem tesz eleget, úgy az önkormányzat az átépítést vagy az elbontást és helyreállítást a kivitelező, költségére elvégezteti.

           (6)   Amennyiben a kivitelező a helyreállítási kötelezettségét elmulasztja, a mulasztás miatt bekövetkezett károkért teljes kártérítési felelősséget visel.

 

20/E. §         A 20/A § (2) bekezdése alapján bejelentett munkavégzés esetén is kötelezően alkalmazni kell a 20/C. és 20/D §-ok rendelkezéseit, a munkavégzésre is érvényesek a   20/C. §-ban meghatározott garanciális és szavatossági szabályok.”

 

3.        §     A Rendelet 21. § (3) bekezdése az alábbi mondattal egészül ki:

 

„A csapadékvíznek a településen üzemeltetett szennyvízcsatorna-hálózatba juttatása tilos.”

 

 

4.        §     A Rendelet a 21. § után az alábbi 21/A. §-sal egészül ki:

 

„21/A. § (1)  A szennyvíz-csatornahálózatba csapadékvizet vezető a Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat által megállapított közüzemi díjakról szóló 15/2008. (V.30.) számú önkormányzati rendeletével (továbbiakban: díjrendelet) megállapított csatornahasználati díjon túl pótdíjat köteles fizetni. A pótdíjat, továbbá a pótdíj alapját képező csapadékvíz mennyiségét a szolgáltató köteles megállapítani és kivetni. A pótdíj mértékét a díj rendelet határozza meg.

           (2)   A pótdíj megállapítására jogalapot teremtő csatornahálózatba vezetett csapadékvíz mennyiség meghatározásának alapjaként az éves mértéket a csatornahasználati díj időarányos meghatározása érdekében a közmű üzemeltetője állapítja meg úgy, hogy a KSH által a tárgyévet megelőző évben területre nyilvántartott csapadékvíz mennyiségének 80 %-át megszorozza annak a területnek a nagyságával, amelyről a csapadékvíz a szennyvíz-csatornahálózatba került. Az egy havi csapadékvíz mennyiség az így meghatározott éves csapadék mértékének 1/12 része.

           (3)   A szennyvíz-csatornahálózatba került csapadékvíz mennyiségét meghatározó terület megállapításánál figyelembe kell venni az épülettel, építménnyel fedett terület nagyságát, továbbá az ingatlannak a vízzáró burkolattal ellátott területrészét, melyekről a csapadékvíznek a szennyvíz-csatornahálózatba történő bevezetése megvalósult.

           (4)   A pótdíj alapját képező csatornahasználati díj megfizetését a közmű üzemeltetője 2011. március 31-ig a rendelet hatályba lépésétől a pótdíj megállapításának időpontjáig írja elő. 2011. április 1-től a közmű üzemeltetőjének a csatornahasználati díj visszamenőleges megállapítására 6 hónapos időtartamra van lehetősége. 

           (5)   A szennyvízcsatornába történő csapadékvíz bevezetését a szolgáltató írásbeli felszólítása alapján azonnal, de legkésőbb 3 napon belül meg kell szüntetni. Amennyiben a közszolgáltató által tértivevényes küldeményként megküldött írásbeli felszólítása átvételétől számított 15 napon belül a csapadékvíz szennyvíz-csatornába történő bevezetésének megszüntetésére nem kerül sor, a szolgáltató köteles Gomba község jegyzőjénél szabálysértési feljelentést tenni.”

 

5.        §     (1)   Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel 2010. október 1. napján lép hatályba.

              (2)   E rendelet (1)-(2) §-ai 2010. július 1. napján lépnek hatályba.

               

Gomba, 2010. június 24.

 

                                               Lehota Vilmos                                   Kósa Erzsébet Anikó

                                               polgármester                                                  jegyző

 

Kihirdetési záradék:

 

A rendelet kihirdetése

2010. június 25-én megtörtént.

                                                           Kósa Erzsébet Anikó

                                                                       jegyző