VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra

 

Gomba Község Önkormányzat Képviselő-testületének

16/2008. (V. 30.) számú rendelete

az önkormányzat által adományozható kitüntetésekről

 

Hatályon kívül helyezte a 2/2013. (I.25.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete attól a céltól vezérelve, hogy a település közösségének szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és tevékenységüket példaként állítsa a jelen és az utókor elé, a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény 1. §. (6) bekezdésének a./ pontjában kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által adományozható kitüntetésekről az alábbi rendeletet alkotja:

 

Díszpolgári cím

               

1. §    (1)   Gomba Községben és érdekében, hosszú időszak alatt kimagasló társadalmi, gazdasági, közösségi, kulturális, egyéb tevékenysége, vagy az egész életpályája során a község hírnevét öregbítő és történelmileg is maradandót alkotó személy részére „GOMBA  KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA” kitüntető cím (továbbiakban: díszpolgári cím) és az ezt tanúsító  díszoklevél adományozható.

          (2)   E kitüntetést Gombáról elszármazó, külföldön élő, illetve a rendelet hatályba lépését  követően elhalálozott személy is megkaphatja.

 

2. §    (1)   A díszpolgári cím és díszoklevél adományozását a javasolt személy megnevezésével, tevékenységének és érdemeinek hiteles és részletes indokolásával, a polgármester, az alpolgármester, a képviselő testület bármely tagja, vagy községi civil szervezetek kezdeményezhetik az átadást megelőző év november 30-ig.

          (2)   A beérkezett javaslatokat a polgármester terjeszti elő a képviselő-testület ülésén.

          (3)   A képviselő testület kétévente legfeljebb egy díszpolgári címet és díszoklevelet adományoz.

 

3. §    (1)   A díszpolgári cím és oklevél adományozásáról a képviselő-testület határozattal dönt. A kitüntetett személyekről részletes nyilvántartást kell vezetni.

          (2)   A képviselő-testület döntéséhez a megválasztott települési képviselők minősített szavazati aránya szükséges.

          (3)   A díszpolgári cím jogosultjának az Önkormányzat művészeti kivitelű, nyakba  akasztható 6 cm. átmérőjű arany medaliont adományoz, melynek egyik oldalán Gomba Község címere, a másik oldalon „Gomba Község Díszpolgára” és a kitüntetett neve szerepel, valamint egy 5 x 2 cm. méretű, téglalap alakú arany kitűzőt, melyen a község címere és „Gomba Község  Díszpolgára„ felirat szerepel.

          (4)   A díszoklevelet a polgármester és a jegyző írja alá. Az oklevél Gomba Község címerét hordozza, védőtokba elhelyezve.

          (5)   A díszpolgári címet és díszoklevelet a március 15.-ei ünnepségen a polgármester  adja át.

 

4. §    (1)   Gomba Község Díszpolgára az Önkormányzat megbecsülését élvezi.

          (2)   A Díszpolgár a képviselő-testület üléseinek  állandó meghívottja. A község által rendezett ünnepségeken, fogadásokon a polgármesterrel együtt képviselheti a községet.

Gombáért Emlékplakett

 

5. §    (1)   Gomba községben a település érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként „GOMBÁÉRT  EMLÉKPLAKETT”  (továbbiakban: Emlékplakett) és az ezt tanúsító  oklevél  adományozható.

          (2)   Az Emlékplakett adományozását a javasolt személy vagy közösség megnevezésével, tevékenységének és érdemeinek hiteles és részletes indokolásával a polgármester, az alpolgármester, a képviselő-testület bármely tagja, vagy községi civil szervezetek kezdeményezhetik az átadást megelőző év november 30-ig.

          (3)   A beérkezett javaslatokat a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

 

6. §    (1)   Az Emlékplakett adományozásáról a képviselő-testület határozattal dönt. Döntéséhez a megválasztott települési képviselők minősített szavazati aránya szükséges.

          (2)   A képviselő-testület évenként legfeljebb egy Emlékplakettet adományoz.

          (3)   Az Emlékplakettet a Gombai Fesztivál során ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.

          (4)   Az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.

          (5)   A kitüntetéshez az önkormányzat 1 db. 25 cm. magas kristály vázát adományoz, melyen  Gomba község cizellált címere található.

          (6)   A kitüntetett személyekről részletes nyilvántartást kell vezetni.

 

Kiváló köztisztviselő kitüntetés

 

7. §    (1)   Gomba Község Képviselő-testülete a helyi közszolgálati feladatok eredményes megvalósításában résztvevő köztisztviselő kimagasló tevékenységének elismerésére „KIVÁLÓ KÖZTISZTVISELŐ” elnevezéssel kitüntetést alapít, melyet ciklusonként egy alkalommal ítélhet oda.

          (2)   A kitüntetett személyére a polgármester és a jegyző együttesen tesz javaslatot. A kitüntetés adományozásáról a képviselő-testület minősített többséggel, határozattal dönt.

8. §    (1)   A kitüntetés egy darab címerpajzs alakú kitűző, 14 karátos aranyból, melyen Gomba község címere található.

          (2)   A kitüntetéssel a kitüntetésben részesülő 2 havi illetményének megfelelő összegű pénzjutalom jár.

          (3)   A kitüntetés a köztisztviselői nap alkalmával kerül átadásra. A kitüntetést a képviselő-testület nevében a polgármester adja át.

 

Hatályba lépés

 

9. §      (1)   E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. 

            (2)   E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Gomba Község Önkormányzatának a „Díszpolgári cím adományozásáról szóló 7/2001.(X.26.) sz. rendelete, és az ezt módosító 8/2001. (XI.23.). sz. rendelet rendelet hatályát veszti.

Gomba, 2008. május 29.

 

                        Lehota Vilmos sk.                                             Kósa Erzsébet Anikó sk.

                          polgármester                                                            jegyző             

                                            

Kihirdetési záradék:

         

A rendelet kihirdetése

2008. május 30 -án megtörtént.

 

Gomba, 2008. május 30.

                                                     Kósa Erzsébet Anikó sk.

                                                                jegyző

 

 VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra