VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra

Gomba Község Önkormányzata képviselő-testületének

19/2007. (XII. 11.) számú rendelete  

a talajterhelési díjról

 

Hatályon kívül helyezte a 6/2012. (III.23.) önkormányzati rendelet

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló - módosított – 2003. évi LXXXIX törvény (a továbbiakban Ktd.) 21/A § (2) bekezdésében, és a 26.§. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja: 

 

A rendelet hatálya

 

1. §   (1)  A rendelet  hatálya Gomba község közigazgatási területére terjed ki.

   (2) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést – ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is – alkalmaz.

   (3)  A rendelet tárgyi hatálya a Ktd. törvény 2. §  b) pontjában meghatározott körre terjed ki.

 

Értelmező rendelkezések

 

2. §. E rendelet alkalmazásában:

a)      Kibocsátó: a Ktd. 2.§. a) pontjára figyelemmel minden természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki/amely a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést alkalmaz.

b)      Szolgáltató: KÖVÁL Közüzemi és Vállalkozási Zártkörűen működő Részvénytársaság

c)      Műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna: amely műszaki kialakításánál és elhelyezkedésénél fogva lehetővé teszi a rácsatlakozást. A lehetséges bekötés helyénél (az ingatlan melletti utcában) ki van építve és méreténél fogva alkalmas a keletkezett szennyvíz elvezetésére.

d)     Egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmény: olyan létesítmény (építmény), amely a környezeti elemek terhelését csökkentve a települési szennyvizek nem közműves elvezetésére-tisztítására és elhelyezésére szolgál, a közműves szennyvízelvezetéssel és -tisztítással egyenértékű környezetvédelmet és életminőséget biztosít. Az egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmény a szennyezőanyagok lebontását energiabevitel nélkül végzi. Technológiai elemei: az oldómedence, a kavics/homokszűrő(k), amelyek összességében lehetővé teszik – a földtani közegbe történő végső kibocsátás esetén – a növényzet és a talaj élővilága számára a tisztított szennyvizek maradék tápanyagtartalmának hasznosítását, vagy a felszíni vizekben történő ártalommentes elhelyezést.

e)      Egyedi szennyvíztisztító kisberendezés: olyan létesítmény (építmény), amely a települési szennyvizek nem közműves elvezetésére-tisztítására és elhelyezésére szolgál, a közműves szennyvízelvezetéssel és –tisztítással egyenértékű környezetvédelmi megoldást biztosít. A szennyezőanyagok lebontását energiabevitel segítségével végző egyedi szennyvíztisztító kisberendezésnek biztosítania kell a szennyvizek szennyezőanyag tartalmának külön jogszabályban előírt mértékű eltávolítását, akár felszíni víz, akár a földtani közeg a befogadó.

f)       Átalány alapján megállapított víz mennyisége: mérési lehetőség hiányában a szolgáltató adatai alapján a település átlagos, egy lakóingatlanra jutó ivóvízfogyasztás mennyisége.

g)      Szennyvíz szállítására feljogosított szervezet: egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság, aki/amely rendelkezik e tevékenység végzésére vonatkozó engedéllyel és igazolással arról, hogy az elszállított folyékony hulladékot (szippantott szennyvizet) jogszabályi előírások szerinti helyen és módon helyezte el.

h)      Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak szerint.

i)        Család: az egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók (Ptk. 685. § b) pontja)

 

Általános rendelkezések

 

3. §   (1)  Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.

   (2)  Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályok szerint egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz, és a kibocsátás közvetlen környezetében a kibocsátó által létesített megfigyelő objektumban, a talajjal kapcsolatban lévő felszín alatti vízben a kibocsátó által évente vizsgált nitrát, ammónium, szulfát, klorid tartalom egyik komponens tekintetében sem haladja meg 20 %-kal a 2005. évben, illetve a közcsatorna üzembe helyezését követő hónapban végzett alapállapot felmérés keretében mért értékeket.

   (3)  A (2) bekezdés szerinti felmérés eredményét a kibocsátó köteles öt évig megőrizni és ellenőrzés esetén az adóhatóság rendelkezésére bocsátani.

 

 4. § (1) A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és a beszedéséhez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására a Ktd-ben és e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

   (2) Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a talajterhelési díjból származó bevételt - a (3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - a talaj, valamint a felszín alatti víz mennyiségi, minőségi védelmére használhatja fel.

   (3) A Ktd. törvény 21/B §-ának rendelkezései szerint a (2) bekezdés szerinti felhasználásnak minősül különösen a csatornázás, a szennyvíztisztítás, a vízbázisvédelem, a települési monitoring kialakítása és működtetése, a tartós környezetkárosodások kármentesítése, a potenciális és a tényleges szennyezőforrások szennyezésének megelőző, illetve utólagos műszaki védelme.

 

A talajterhelési díj megállapítása 

 

5. §   (1)  A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott, vagy egyedi vízbeszerzés esetében a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége (m3).

   (2)  A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

   (3)  A talajterhelési díj alapját csökkenteni kell azzal a -a szolgáltató által igazolt- vízmennyiséggel, amely az ivóvízvezeték meghibásodása következtében a környezetben elszivárgott.

   (4) A talajterhelési díj alapja csökken a külön jogszabályok szerint locsolási célú felhasználásra -május 1-től augusztus 31-ig terjedő időszakra figyelembe vehető- fogyasztott vízmennyiség 20 %-ával.

   (5) Mérési lehetőség hiányában a talajterhelési díj átalány alapján kerül megállapításra. A vízfogyasztásnak figyelembe vehető átalány mennyisége

                  a) udvari csappal                                                          40 liter/fő/nap

                  b) lakáson belül kiépített vízvételi lehetőséggel        120 liter/fő/nap.

 

6. §   (1) A talajterhelési díj egységdíjának mértéke 120 Ft/m3

         (2) A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj 5.§-ban meghatározott alapja, a  6. § (1) bekezdésben meghatározott egységdíj szorzata és a Ktd. törvény 3. sz. mellékletében meghatározott területérzékenységi  szorzó határozza meg.

         (3)  Gomba közigazgatási területén a területérzékenységi szorzó 1,5.

         (4) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátó 2007. évben az (1) – (2) bekezdés szerint megállapított talajterhelési díj 75 %-át, 2008. évben 90 %-át, a 2009. évtől 100 %-át köteles megfizetni, melynek megfelelően a talajterhelési díj fokozatos mértéke:

a)           2007. évben                             135.- Ft/m3

b)           2008. évben                            162.- Ft/m3

c)           2009. évben és ezt követően:  180.- Ft/m3

 

7. § (1) A díjfizetésre kötelezett a kibocsátói minőségét érintő változást köteles az önkormányzat polgármesteri hivatalánál a változás bekövetkezését követő 30 napon belül bejelenteni.

         (2) Az egyedi vízbeszerzéssel mért, vagy mérési lehetőség hiányában átalány alapján meghatározott díjfizetési kötelezettségnél a kibocsátó személyében bekövetkezett változást adásvételi szerződéssel, vagy egyéb használati, üzemeltetési szerződéssel kell igazolni.

 

A bevallás szabályai

 

8. §   (1) A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó  talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie (önadózás) a tárgyévet követő év március 31-ig.

         (2) Az (1) bekezdéstől eltérően az évközi változásról (kötelezettség megszűnése, csatorna rákötés vagy tulajdonjog, használati jog, stb. változása miatt) a kibocsátónak annak bekövetkezésétől számított 30 napon belül kell a díjat megállapítani, bevallani és megfizetni.

(3)   Az (1) és (2) bekezdésben foglalt bevallást az önkormányzati adóhatóság által erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani, melyet az 1. sz. melléklet tartalmaz.

 

A talajterhelési díj befizetése 

 

9. §   (1) A kibocsátó köteles a negyedév utolsó napjáig negyedévi díjelőleget fizetni a tárgyévet megelőző év tényleges kibocsátásai alapján fizetett tejes díj negyedének megfelelő összegben.

         (2) A kibocsátónak a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörhöz kapcsolódó talajterhelési díjat Gomba Község Önkormányzatának talajterhelési díj elszámolási számlájára kell megfizetnie.

         (3) A kibocsátó a tárgyévet követő év március 31-ig a tárgyévi tényleges kibocsátás alapján számított díj és az (1) bekezdés alapján befizetett díjelőlegek hiányzó különbözetét köteles megfizetni.

         (4) Ha a tényleges kibocsátás alapján számított díjnak és a befizetett díjelőlegek különbözetének egyenlege pozitív, azt a kibocsátó a tárgyévet követő év első negyedévi díjelőlegének megfizetésekor beszámítja, vagy díjfizetési kötelezettségének megszűnése esetén visszaigényli.

 

10. § (1) Ha a díjfizetésre kötelezett a kibocsátói minőségét érintő változásról a szolgáltatói szerződésben foglalt bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, a talajterhelési díj fizetési kötelezettség alól mindaddig nem mentesíthető, amíg e kötelezettségét nem teljesíti.

 

Ellenőrzés és adatszolgáltatás

 

11.§  (1) A kibocsátó –a természetes személyek kivételével- köteles olyan nyilvántartást vezetni, amelyből a díjfizetés alapja, valamint mértéke telephelyenként megállapítható.

(2)   A szolgáltató helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díj megállapításához és ellenőrzéséhez szükséges tárgyévi adatokat az önkormányzati adóhatóság rendelkezésére bocsátja a tárgyévet követő év február 15-ig az alábbiak szerint:

­   a vízdíj, ill. csatornadíj-fizető neve, lakóhelye/székhelye

­   az ingatlan címe, tulajdonosának neve, vízfogyasztási adatok

­   a település átlagos, egy lakóingatlanra jutó ivóvízfogyasztás mennyisége.

 

Eljárási szabályok

 

12.§ (1) A talajterhelési díjjal összefüggő feladatokat az önkormányzati adóhatóság látja el.

         (2)  A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és a beszedéséhez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására a Ktd. törvényben, illetve e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

         (3) Az adóhatóság a talajterhelési díj megállapításával összefüggő eljárás során tudomására jutott  személyes adatokat csak a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel.

         (4) A kibocsátó személyében bekövetkező változást követően -az új kibocsátó számára első ízben- megállapításra kerülő díj alapja a 8. § (2)-(3) bekezdésében rögzített kötelezettség alapján benyújtott bevallásban meghatározott tervezett vízfogyasztási adat.

 

Mentességek és díjkedvezmények

 

13.§   (1)  A mindenkori talajterhelési díj  megfizetése alól kérelemre mentesíthető az a természetes személy kibocsátó

a)      akinek a családjában kizárólag 65. életévét betöltött nyugdíjas(ok) él(nek) és a családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,

b)      az a 70. életévét betöltött egyedülálló személy, akinek a jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj  mindenkori összegének 200%-át.

         (2)  A képviselő-testület az (1) bekezdés alapján benyújtott kérelem elbírálásának hatáskörét Szociális Bizottságára ruházza.

 

 

Hatályba léptető és átmeneti rendelkezések 

 

14.§. (1) Ez a rendelet 2008. január 01. napján lép hatályba.

         (2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Gomba község önkormányzata képviselő-testületének a talajterhelési díj fizetési kötelezettségről szóló 16/2004. (VII.29.) számú rendelete, és a módosítására alkotott 7/2007. (III.1.) számú rendelet.

         (3)  A (2) bekezdésben hatályon kívül helyezett rendeletek alapján díjfizetésre kötelezett kibocsátó fizetési kötelezettségének teljesítésére a 2007. december 31-ig meg nem fizetett talajterhelési díjak tekintetében jelen rendelet előírásait kell alkalmazni.

 

 

Gomba, 2007. december 10.

 

 

 

                                                           Lehota Vilmos                  Bárányné Billinger Erzsébet 

                                                           polgármester                           megbízott körjegyző
 
 

A rendelet kihirdetése megtörtént

 

2007. december 11.

 

                                                           Bárányné Billinger Erzsébet

                                                                  megbízott körjegyző

 
 


 

1.        sz. melléklet

Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének a

talajterhelési díjról szóló 19/2007. (XII.11). számú rendeletéhez

 

BEVALLÁS

A 20..... évi talajterhelési díjról

Benyújtandó Gomba Község Polgármesteri Hivatalához tárgyévet követő év  március 31. napjáig

Adóhatóság tölti ki!

 A bevallás átvételének igazolása:

Átvétel időpontja:                                                                                                        P.H.                                                                                                                                      

   _____ . év _________________ hónap __.nap                _______________________

   Átvevő aláírás

A kibocsátó magánszemély adatai:

 

Családi név:

Utónév:

Leánykori (vagy születési) családi név:

Leánykori (vagy születési) utónév:

Születési hely:

Születési idő:

év                                hó        nap

Lakcím:

Adóazonosító jel:

A kibocsátó vállalkozás adatai:

 

Név:

Székhely:

Adószám:

Telephely:

Statisztikai számjel:

A díjfizetési kötelezettséggel terhelt ingatlan adatai:

 

Cím:

Helyrajzi szám:

A tárgyévi talajterhelési díj meghatározása:

 

1. Tárgy évben felhasznált, illetve átalány által meghatározott vízmennyiség:

m3

2. Jogszabály alapján számítható locsolási kedvezmény:

m3

3. Jogszabályi előírások szerint elhelyezett elszállított szennyvíz:

m3

4. Talajterhelési díj alapja (1.-2.-3. sor):

m3

5. Talajterhelési díj mértéke (120 Ft/m3 egységdíj x 1,5 talajérzékenységi szorzó):

180,- Ft/m3

6. Számított talajterhelési díj (4. sor x 5. sor):

Ft

7. Tárgyév után fizetendő talajterhelési díj (6. sor x évre meghatározott %):

Ft

8. Tárgyévben befizetett díjelőleg:

Ft

9. Tárgyév után még fizetendő díj (ha a 7. sor > 8. sor, 7-8. sor):

Ft

10. Tárgyév után visszajáró díjelőleg (ha a 7. sor < 8. sor, 8-7. sor):

Ft

A 10. sorban szereplő díjelőleg                       beszámítását kérem   □                 kiutalását kérem  □

A tárgyévet követő évi talajterhelési díjelőleg számítása:

 

11. Tárgyévet követő évi díjelőleg (=7. sor összegével):

Ft

12. Negyedévi díjelőlegek (11. sor / 4) Befizetési határidők: tárgyévet követő év

március 31-ig

 

június 30-ig

szeptember 30-ig

december 31-ig

Kelt: _____________, 20..... _______________________

 

_________________________________

kibocsátó (vagy meghatalmazottja) aláírása