VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra

 

A szervezett köztisztasági szolgáltatásokról[1]

19/2003. (XI. 27.) sz. rendelete

 

/Egységes szerkezetben a 14/2010. (VI.25.), a 13/2011. (VIII.10.) és a 13/2012. (IV.13.)  önkormányzati rendeletekkel/

 

 

Gomba Község Önkormányzati Képviselő Testület az l990. évi. tv. (Ötv.) 8.§. (1) bekezdésében előirt köztisztasági és településtisztasági feladatkörével összefüggésben és a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (továbbiakban Hgt.) 21.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a 213/2001. (XI.4.) Korm. rendelet, az l995. évi XLII. tv. (továbbiakban Ksztv.) 2.§-ában kapott felhatalmazás alapján – az l/1986. (II.2l.) ÉVM-EüM. együttes rendelet (továbbiakban Ksz.) és a 4/1984. (II.l.) ÉVM. r. előírásait is figyelembe véve a szervezett köztisztasági szolgáltatásokról a következő rendeletet alkotja.

 

I.                   fejezet

Bevezető rendelkezések

 

l. §.

 

(1)     E rendelet hatálya kiterjed Gomba Község egész közigazgatási területére és azon belül minden jogi és természetes személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, továbbá valamennyi ingatlanra, ingatlan tulajdonosra.

 (2)[2]

 

2.§.

 

(1)     A rendelet célja a köztisztaság, a település-tisztaság biztosítása, a közegészségügy, valamint az épített és természeti környezet védelme a település területén belül keletkező települési szilárd és folyékony hulladékok káros hatásaitól. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatások kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége, átláthatósága.

(2)     A község tisztaságának megőrzésében mindenki köteles közreműködni és a települési környezet szennyeződését eredményező tevékenységtől, magatartástól tartózkodni.

(3)     Az önkormányzat a Hgt-ben és annak a települési szilárd és folyékony hulladék keze-lésére, illetve az ahhoz kapcsolódó közszolgáltatás ellátására vonatkozó végrehajtási rendeleteiben, valamint a jelen rendeletben foglaltak szerint az ingatlan tulajdonosokra és használókra kiterjedő szervezett köztisztasági szolgáltatásokat biztosít. A szervezett közszolgáltatás a településen keletkező szilárd és folyékony hulladék rendszeres gyűjtésére és elszállítására vonatkozik.

 

II.                fejezet

 

Szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás

 

3.§.[3]

 

 

4.§.[4]

 

5. §.[5]

 

6. §.[6]

 

 

A köztisztasággal összefüggő rendelkezések

 

7.§.

 

(1)     Mindennemű anyag szállításánál ügyelni kell arra, hogy a közterület ne szennyeződjék. Ha a szállítmány fel- vagy lerakásánál, vagy szállítása alatt a közterület beszennyeződik, a szállító köteles a fel, vagy lerakás után, illetve a szállítás során azt azonnal megszüntetni.

(2)     Alkalmi szabadtéri rendezvények (szórakoztató, kulturális, sport, búcsú, egyéb) idejére és helyszínére a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú hulladékgyűjtő edényzet és illemhely biztosításáról, továbbá a rendezvény alatt és azt követően a használattal érintett terület közvetlen környezetének tisztává tételéről.

 (3)    Az ingatlanok tisztántartása érdekében, a keletkező hulladékok kezelésével összefüggésben t i l o s :

a) [7]

b) a szennyvizet közterületre, árokba, vízfolyásba, csapadék- csatornába kiengedni, elvezetni, átvezetni.

(4)  A (3) bekezdésben előírtak megszegése esetén a tilalom megszegője, ha pedig az nem állapítható meg, az ingatlan tulajdonosa köteles a hulladék elszállíttatásával, a szennyezés megszüntetésével a szabálytalan állapotot megszüntetni.

 

 

A kommunális hulladék kezelése

 

8.§.[8]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A köztisztasági szolgáltatások és azok ellátása

 

9.§.

 

 (1)[9]  

 (2)[10]

 (3)  Kötelező szolgáltatás körébe tartozó tevékenységet csak az érvényes szolgáltatási szerződéssel rendelkező szolgáltató végezhet.

 

 

10.§.[11]

 

11.§.[12]

 

12 §.[13]

 

 

Szemétszállítási közszolgáltatás

 

13. §.[14]

 

 

A szemétszállítási díj mértéke

 

14. §.[15]

 

 

III.              fejezet

 

Települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás

 

15.§.

 

 (1)    Gomba Község valamennyi utcája a rendelet alkotás időpontjában csatornával ellátott. A csatorna üzemeltetésére az önkormányzat a Monori KÖVÁL Rt-vel kötött üzemeltetői megállapodást. A megállapodásban részletesen rögzítésre került az üzemeltetés feltétele, mely megállapodás ezen rendelet mellékletét képezi.

(2)     A hálózat kiépítése egy regionális rendszer keretében történt (Monor, Vasad, Péteri Monorierdő, Gomba). A település folyékony szennyvizét a Monor Városban megépített szennyvízgyűjtő és tisztító telep fogadja, melynek részletes szabályai az (1) bekezdésben említett megállapodásban találhatók.

 

 (3)    Gomba Község lakosságának joga és természetes igénye, hogy a csatorna szolgáltatás zaj- és bűzmentesen legyen biztosítva a község egész területén. Amennyiben a káros hatások (zaj és bűz) a község bármely területén előfordul és az a lakókat zavarja, az önkormányzat kötelessége azonnal a szükséges intézkedést megtenni a zavaró hatás megszüntetése érdekében, az üzemeltetői szerződésben foglaltak szerint.

(3)     A település szennyvizének befogadásáért a szolgáltatást igénybevevők csatornadíjat kötelesek fizetni. A fizetendő csatorna díjat a KÖVÁL Rt. által elkészített árkalkuláció és egyéb rendelkezésre álló adatok figyelembevételével az önkormányzat évente állapítja meg.

(4)     Az ingatlanokon keletkezett folyékony szennyvíz mennyisége megegyezik az elfogyasztott víz mennyiségével. Igény szerint az ingatlanok tulajdonosai élhetnek a lehetőséggel, miszerint 2O %-os kedvezmény illeti meg azt az ingatlantulajdonost, bérlőt, használót, aki kertészkedéssel, illetve állat-tartással foglalkozik. A kedvezmény kérelemre kerül megállapításra.

(5)     A csatornarendszerre a rendelet alkotása időpontjában még nem csatlakozó ingatlanok tulajdonosai a folyékony hulladékot csak az arra kijelölt hulladéklerakó helyen helyeztethetik el, az általuk szabadon megválasztott, arra jogosítvánnyal és a jogszabályi előírásnak megfelelő járművel rendelkező szolgáltatóval.

(6)     Jelenleg a folyékony szennyvíz elhelyezésére kijelölt hely Monor Város Szennyvíztelepe.

(7)     A szolgáltató igazolni köteles a folyékony hulladék leürítésének helyét, és a leürítés helyét bizonyító okiratot 5 évig megőrizni köteles.

 

 

15/A. §[16]

 

(1)     A szennyvízcsatornát illegálisan használó a Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat által megállapított közüzemi díjakról szóló 15/2008. (V.30.) számú önkormányzati rendeletével (továbbiakban: díjrendelet) megállapított csatornahasználati díjon túl pótdíjat köteles fizetni. A pótdíjat, továbbá a pótdíj alapját képező szennyvíz mennyiségét az üzemeltető köteles megállapítani és annak beszedésére intézkedni. A pótdíj mértékét a díjrendelet határozza meg.

 

(2)[17]   A szennyvízcsatornát illegálisan használó az illegális használatot az üzemeltető írásbeli felszólítása alapján azonnal, de legkésőbb 3 napon belül köteles megszüntetni.

 

(3)     Az (1) bekezdés alkalmazása szempontjából illegális használatnak minősül

a)        a szennyvíz-csatornahálózatra az üzemeltető engedélye nélküli rákötés (továbbiakban: illegális rákötés);

 

b)        az üzemeltető engedélyével rendelkező rákötés esetén nem kommunális szennyvíznek, vagy illegálisan vételezett víznek a szennyvíz-csatornahálózatba történő bebocsátása;

c)        zárt vagy emésztő rendszerű szennyvíztárolóból szivattyúzás a szennyvíz-csatornahálózatba;

d)       kommunális vagy nem kommunális szennyvíznek, vagy illegálisan vételezett víznek szippantó autóval a szennyvíz-csatornahálózatba történő bebocsátása (továbbiakban: illegális leürítés).;

 

(4)     A pótdíj alapját képező csatornahasználati díj megfizetését a közmű üzemeltetője 2011. március 31-ig a rendelet hatályba lépésétől a pótdíj megállapításának időpontjáig írja elő. 2011. április 1-től a közmű üzemeltetőjének a csatornahasználati díj visszamenőleges megállapítására 6 hónapos időtartamra van lehetőség, kivéve az illegális rákötés esetét, amely esetben a csatornahasználati díj visszamenőleges megállapítására maximum 5 éves időszakra van lehetőség.  

 

 (5)    Az illegális használat során szennyvíz-csatornahálózatba jutott kommunális szennyvíz, nem kommunális szennyvíz vagy illegálisan vételezett víz mennyiségét a közmű üzemeltetője állapítja meg. A közmű üzemeltetője az illegális használat mennyiségi megállapítását bizonyítékokkal támasztja alá.

 

(6)     Az (5) bekezdésben meghatározott bizonyítékként fogadható el

a)        illegális rákötés esetén az ingatlanra a közmű üzemeltetője által szolgáltatott vezetékes ivóvíz mennyisége, ivóvízhálózatra történő rákötés hiánya esetén az átalányfogyasztásra érvényes szabályok alkalmazása az ingatlanra állandó lakóhellyel, tartózkodási hellyel bejelentett személyek figyelembe vételével;

b)        az üzemeltető engedélyével rendelkező rákötés esetén nem kommunális szennyvíznek, vagy illegálisan vételezett víznek a szennyvíz-csatornahálózatba történő bebocsátása esetén az illegális használó értesítése mellett megállapított szennyvízmennyiség. Az így megállapított szennyvízmennyiség mértéke Monor és Térsége Társult Települések Szennyvízcsatorna és Tisztítótelep Tulajdonközösségi Társulásánál kifogásolható;

c)        zárt vagy emésztő rendszerű szennyvíztárolóból történő szivattyúzás esetén a szennyvíztároló tárolási kapacitása;

d)       illegális leürítés esetén a szippantó autó kapacitása.

 

 

 

Köztisztasági szabálysértés[18]

 

 

16.§.[19]

 

 

 

 

Záró rendelkezés

 

17.§.

 

 (1)    Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2)     Az e rendelettel nem szabályozott kérdésekben a Ksz. és a vonatkozó egyéb jogszabályok rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(3)     A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

 

 

Gomba, 2003. november 26.

 

 

 

Kis József sk.                                                Maczó Jánosné sk.

polgármester                                           körjegyző

 

 

Kihirdetési záradék:

 

A rendelet egységes szerkezetbe foglalása

2012. április 13-án megtörtént.

 

 

Gomba, 2012. április 13.       

 

Kósa Erzsébet Anikó sk.

                                                                       jegyző


 

[1] Egységes szerkezetben a 14/2010. (VI.25.) sz., a 22/2010. (XII.10.) sz. és a 13/2011. (VIII.10.) sz. önkormányzati rendeletekkel

[2] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja

[3] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja

[4] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja

[5] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja           

[6] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja

[7] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja

[8] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja

[9] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja

[10] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja

[11] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja

[12] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja

[13] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja

[14] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja

[15] Hatályon kívül helyezte a 13/2011. (VIII.10.). sz. rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja

[16] Kiegészítette a 14/2010. (VI.25.) sz. önkormányzati rendelet 2. §-a   Hatályba lépés időpontja: 2010. október 1.

[17] Módosította a 13/2013. (IV. 13.) sz. rendelet 3. §-a        Hatályba lépése 2012. június 1.

[18] Hatályon kívül helyezte a 13/2003. (IV. 13.) sz. rendelet 3. §-a                  Hatályba lépése: 2012. június 1.

 

 

 

 

VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra