VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra

Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének

31/2014. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

a helyi képviselők és képviselő-testületi bizottsági tagok tiszteletdíjáról


Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35. § (1) bekezdésében rögzített felhatalmazás alapján a helyi képviselők és képviselő-testületi bizottsági tagok tiszteletdíjáról az alábbi rendeletet alkotja:

 

1. Általános rendelkezések 

1. §    (1)   A rendelet hatálya kiterjed a helyi önkormányzati képviselőkre (továbbiakban: képviselő), a bizottságok elnökeire és tagjaira.

          (2)   Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.  

2. §    A képviselő e tisztségéből eredő feladatainak ellátásáért havonta a központi költségvetési törvényben a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. § szerinti illetményalap 110 %-ának megfelelő összegű tiszteletdíjra (a továbbiakban: alapdíj) jogosult.”

3. §    (1)   Amennyiben a képviselő állandó bizottság elnöki feladatait is ellátja, tiszteletdíjként - a 2. §-ban meghatározott tiszteletdíjon felül - az alapdíj  60 %-ára jogosult

          (2)   Amennyiben a képviselő állandó bizottság tagjának feladatait is ellátja, tiszteletdíjként - a 2. §-ban meghatározott tiszteletdíjon felül - az alapdíj  30 %-ára jogosult  

4. §    (1)   A képviselő, a bizottság elnöke, tagja tiszteletdíjra a megválasztását követően eskütételtől megbízatása megszűnéséig jogosult.

          (2)   A képviselőt, a bizottság elnökét és tagját abban a hónapban is megilleti a tiszteletdíj 100 %-a, ha munkaterv szerint nem volt tervezve ülés. 

5. §    (1)   A képviselő tiszteletdíjáról írásban mondhat le.

          (2) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó nyilatkozatot a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb a tárgy hónap utolsó napjáig.

          (3)   A lemondással érintett tiszteletdíj összegének költségvetési kiadási előirányzata általános tartalékba kerül. Az előirányzatok módosítását a polgármester terjeszti elő az önkormányzat tárgyévi költségvetéséről szóló helyi rendeletben meghatározott szabályok szerint a képviselő-testület elé. 

6. §    A tiszteletdíj számfejtéséről és legkésőbb a tárgyhónapot követő hó 10. napjáig történő kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

7. §    (1)   A képviselő - amennyiben kötelezettségeit megszegi - a rendelet szerint megállapított tiszteletdíjának 75 %-ára jogosult a kötelezettségszegést követő hónapban.

          (2)   Kötelezettség szegést követ el a képviselő, ha

a)  a képviselő-testület, bizottság munkájában igazolatlanul nem vesz részt,

b) elmulasztja a képviselő-testület megbízásán alapuló képviseletet,

c) a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben, és Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített kötelességeit elmulasztja.

          (3)   Igazolatlan hiányzásnak minősül, ha távollétét a képviselő az ülés megkezdése előtt nem jelenti be

          a)    képviselő-testületi ülés esetén a polgármesternek, akadályoztatása esetén az alpolgármesternek, együttes akadályoztatásuk esetén a jegyzőnek,

          b)    bizottsági ülés esetén a bizottság elnökének, az elnök elérhetetlensége, vagy akadályoztatása esetén a jegyzőnek.

   (4)   Az igazolt távolmaradás, és az igazolatlan hiányzás ténye jegyzőkönyvben kerül rögzítésre.

          (5)   Az (1) bekezdésben meghatározott csökkentés első alkalommal 3 hónapra, második és minden további kötelezettségszegés esetén 12 havi időtartamra érvényes.

          (6)   A munkatervben tervezett és a rendkívüli üléseken történő jelenlét vagy hiányzás azonos elbírálás alá tartozik. 

8. §    A képviselő kötelezettségszegését a polgármester javaslatára a képviselő-testület állapítja meg.

2. Záró rendelkezés

9. §   (1)   E rendelet 2014. december 1. napján hatályba.

        (2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi képviselők és képviselő-testületi bizottsági tagok tiszteletdíjáról szóló 1/2013. (I.25.) önkormányzati rendelete.  

 

Gomba, 2014. november 20. 

                        Lehota Vilmos sk.                                                          Kósa Erzsébet Anikó sk.

                        polgármester                                                                          jegyző