VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra

 

Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének

1/2013. (I. 25.) önkormányzati rendelete[1] 

a helyi képviselők és képviselő-testületi bizottsági tagok tiszteletdíjáról

 

 Hatályon kívül helyezte e rendelet 31/2014. (XI. 21.) 9. § (2) bekezdése

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 42. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi képviselők és képviselő-testületi bizottsági tagok tiszteletdíjáról az alábbi rendeletet alkotja:

 

1. §    (1)   A rendelet hatálya kiterjed a helyi önkormányzati képviselőkre (továbbiakban: képviselő), a bizottságok elnökeire és tagjaira.

          (2)   Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.  

2. §    A képviselő e tisztségéből eredő feladatainak ellátásáért havonta a központi költségvetési törvényben a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. § szerinti illetményalap 86 %-ának megfelelő összegű tiszteletdíjra (a továbbiakban: alapdíj) jogosult.” 

3. §    (1)   A bizottságok elnökeit tiszteletdíjként -az alapdíjon felül- annak 50 %-a illeti meg.

          (2)   A képviselő alapdíja bizottsági tagsága esetén az alapdíjon felül, bizottsági tagságonként az alapdíj 15 %-ával, több bizottsági tagság esetén is legfeljebb az alapdíj 45 %-ával növekszik.

          (3)   A képviselő-testület bizottságának elnöke az alapdíjon és az (1) bekezdésben meghatározott díjazáson túl egyéb bizottsági tagsága esetén sem jogosult további díjazásra. 

4. §    (1)   A képviselő, a bizottság elnöke, tagja tiszteletdíjra a megválasztását követően eskütételtől megbízatása megszűnéséig jogosult.

          (2)   A képviselőt, a bizottság elnökét és tagját abban a hónapban is megilleti a tiszteletdíj 100 %-a, ha munkaterv szerint nem volt tervezve ülés. 

5. §    (1)   A képviselő tiszteletdíjáról írásban mondhat le.

          (2) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó nyilatkozatot a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb a tárgy hónap utolsó napjáig.

          (3)   A lemondással érintett tiszteletdíj összegének költségvetési kiadási előirányzata általános tartalékba kerül. Az előirányzatok módosítását a polgármester terjeszti elő az önkormányzat tárgyévi költségvetéséről szóló helyi rendeletben meghatározott szabályok szerint a képviselő-testület elé.

6. §    (1)   A tiszteletdíj elszámolásáról és minden hónapot követő hó 10. napjáig (első ízben 2008. február 15.-éig) történő kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

          (2)   A tiszteletdíj elszámolását és kifizetését az ügyrendi bizottság évente ellenőrzi. 

7. §    (1)   A képviselő, a  bizottság elnöke, tagja a rendelet szerint megállapítható tiszteletdíjának 75 %-ára jogosult, amennyiben kötelezettségeit megszegi.

          (2)   Kötelezettség szegést követ el a képviselő, bizottsági tag, ha

a)    a képviselő-testület, bizottság munkájában igazolatlanul nem vesz részt,

b) elmulasztja a képviselő-testület megbízásán alapuló képviseletet,

c) Az Ötv. 19. §-ában rögzített jogaiból eredő kötelességeit elmulasztja.

          (3)   Igazolatlan hiányzásnak minősül, ha távollétét a képviselő az ülés megkezdése előtt 4 órával nem jelenti be

          a)    képviselő-testületi ülés esetén az önkormányzat és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 16/2007. (XI.27.) számú rendelet 11. § (2) bekezdésében szabályozott módon,

          b)    bizottsági ülés esetén a bizottság elnökének, az elnök elérhetetlensége, vagy akadályoztatása esetén a jegyzőnek.

   (4)   Az igazolt távolmaradás, és az igazolatlan hiányzás ténye jegyzőkönyvben kerül rögzítésre.

          (5)   Az (1) bekezdésben meghatározott csökkentés első alkalommal 3 hónapra, második és minden további kötelezettségszegés esetén 12 havi időtartamra érvényes.

          (6)   A munkatervben tervezett és a rendkívüli üléseken történő jelenlét vagy hiányzás azonos elbírálás alá tartozik. 

8. §    A 6. § (2) bekezdés b-c) pontjaiban meghatározott kötelezettségszegést az ügyrendi bizottság elnökének javaslatára a képviselő-testület állapítja meg.

Záró rendelkezés

9. §   (1)   E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit első ízben a 2013. január  hónapra a képviselőket és bizottsági tagokat megillető tiszteletdíjak megállapítása és folyósítása során kell alkalmazni.

        (2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi képviselők és képviselő-testületi bizottsági tagok tiszteletdíjáról szóló 1/2008. (II.1.) önkormányzati rendelete.

 

Gomba, 2013. január 24.

 

                        Lehota Vilmos sk.                                                          Kósa Erzsébet Anikó sk.

                          polgármester                                                                          jegyző