VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra

 

 

 

 

Gomba Község Önkormányzat Képviselő-testületének

15/2008. (V. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által megállapított közüzemi díjakról[1]

 

 

/egységes szerkezetben a 25/2008. (IX.12.) sz., a 27/2009. (XII.11.) sz.,

a 15/2010. (VI.25.) sz.,  a 13/2011. (VIII.10.) sz., a 14/2011. (VIII.10.) sz., a 20/2011. (XII.16.) sz., a 20/2011. (XII.16.) sz. és  a 13/2012. (IV.13.) önkormányzati rendeletekkel/

 

 

TÖRVÉNY ALAPJÁN VÁLTOZÁS A MELLÉKLETEKBEN!

Megismerése érdekében kattintson ide!

 

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § /1/ bekezdésében biztosított hatáskörében, valamint az „árak megállapításáról” szóló – többször módosított – 1990. évi LXXXVII. törvény 7. § /1/ bekezdésének és 11. § /1/ bekezdésének „a környezet védelmének általános szabályairól” szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § /1/ bekezdésének c./ pontjában kapott felhatalmazása alapján a víz és csatornahasználati díjak, valamint a folyékony- és szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás körében a csatornahasználatért, és szilárd hulladék kezelésért fizetendő legmagasabb hatósági ár megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről a következő rendeletet alkotja.

 

 

A rendelet hatálya

 

1. §   (1)  A rendelet területi hatálya Gomba Község közigazgatási területére terjed ki.

         (2)  A rendelet tárgyi hatálya Gomba község közigazgatási területén megvalósuló  közüzemi ivóvíz-szolgáltatásra, valamint a  települési folyékony-  és szilárdhulladék-kezelési közszolgáltatásra terjed ki.

         (3)  A rendelet személyi hatálya kiterjed valamennyi Gomba közigazgatási területén ingatlan tulajdonnal vagy ingatlan használati joggal rendelkező természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, szervezetre, egyesületre.

 

Vízdíj

 

2. §[2] Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízdíj mértékét e rendelet 1. számú mellékletben meghatározottak szerint állapítja meg.

3. §   A képviselő-testület azon ingatlanokra, amelyeknek a vezetékes ivóvízhálózatra történő rákötése nem valósult meg, az ingatlanon lakó- illetve tartózkodási hellyel rendelkező személyek után közkúthasználati díjat állapít meg 30liter/fő/nap ivóvízmennyiség után. 

4. §   Az átalányfogyasztásként számlázandó vízdíjak esetében Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2/1995. (I.31.) KHVM. sz. rendeletben rögzített átalánymennyiség alkalmazásával rendeli el a vízdíj fizetését.

 

 

 

Csatornahasználati díj

 

5. §[3]  Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a települési folyékony hulladék kezelés díjának (továbbiakban: csatornahasználati díj) mértékét, továbbá Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztisztaságról és a környezetvédelemről szóló 18/2008. (V.30.) rendelete 21/A. § (1) bekezdésében, és a szervezett köztisztasági szolgáltatásokról szóló 19/2003. (XI.27.) sz. rendelete 15/A. § (1) bekezdésében meghatározott pótdíjakat e rendelet 2. számú mellékletében meghatározottak szerint állapítja meg.

6. §   (1)  A képviselő-testület locsolási célú felhasználás miatt a szennyvízcsatorna hálózatra rákötött, de saját vízellátással nem rendelkező kertes ingatlanok esetében a csatornahasználati díj számításának alapjaként a május 1-től augusztus 31-ig terjedő időszakra jutó vízfogyasztás 20 %-kal csökkentett mennyiségének figyelembevételét rendeli el.

         (2)  A kedvezmény igénybevételét egy alkalommal kell bejelenteni -a kedvezmény igénybevételének első évében április 30-ig- a szolgáltatónál beszerezhető nyomtatványon

 

7. §   A fogyasztó felé a csatornahasználati díj számlázását a közmű üzemeltetője kéthavonta végzi.

 

8. §   A jogszabályban meghatározott vízterhelési díj a fogyasztók részére áthárításra kerül.

 

9. §   Saját vízellátó rendszer esetén alkalmazandó átalánymennyiség

a)   összkomfortos lakás esetén                                                            120 liter/fő/nap

b)   komfortos és annál alacsonyabb komfortfokozatú lakás esetén        80 liter/fő/nap

 

A víz- és csatornahasználati díj alkalmazására vonatkozó közös rendelkezések

 

10. § (1)  A víz- és csatornahasználati díj alkalmazása szempontjából lakossági fogyasztás

a) az a vízhasználat, amikor a természetes személy a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízet kizárólag ivó- és háztartási vízszükségletének kielégítése céljára használja fel, vagy

b) az a vízhasználat, amikor a természetes személy a lakásától műszakilag el nem különített telephelyén vállalkozást folytat, de a vállalkozási célú ivóvíz-felhasználás a lakó-üdülő ingatlannak a vízfogyasztásánál figyelembe vehető átalánymennyiségek mértékét nem haladja meg, vagy

c) az a vízhasználat, amikor a természetes személy ivó- és háztartásivíz-szükségletének kielégítése céljából kizárólag a közkifolyót használja.

         (2)  Közületi fogyasztás mindaz a vízfogyasztás, ami nem minősül lakossági fogyasztásnak.

         (3)  Fogyasztó: az ingatlan tulajdonosa, vagy az ingatlant egyéb jogcímen használó, amennyiben a közszolgáltatási szerződés nem a tulajdonossal, hanem vele jött létre.

 

11. §    A megállapított víz- és csatornahasználati díjat a mindenkori ÁFA terheli.

12. §    (1) A víz- és csatorna-közművekre való rákötés engedélyköteles tevékenység. Az engedélyt a közüzemi szolgáltató jogosult megadni.

            (2)  Aki a víz- és csatorna-közművekre a közüzemi szolgáltató engedélye nélkül köt rá, továbbá a csatornahálózatba csapadékvizet, belvizet vezet, szabálysértést követ el és 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

 

Települési szilárdhulladék kezelési díj

 

13. §[4]      A települési szilárd hulladék kezeléséért az  ingatlan tulajdonosa, vagy használója a rendelet 3. sz. mellékletében meghatározott díjat köteles fizetni az önkormányzatnak.

 

14. §[5]      (1)    Közszolgáltatási díjkedvezményben részesül 12 hónap időtartamra a (2) bekezdésbenfoglaltak szerint lakóhelye, vagy tartózkodási helye vonatkozásában,60 liter/ürítési gyakoriság hulladékmennyiség mértékéig, az a 70 éven felüli egyedül élő személy, aki

a)        a lakcímnyilvántartás szerint az érintett ingatlanon egyedül rendelkezik lakó- vagy tartózkodási hellyel, .

b)   érvényes szolgáltatási szerződéssel rendelkezik,

c)         a kedvezményre jogosultság időpontjában hulladékkezelési díjtartozása,valamint az önkormányzattal szemben köztartozása nincs.

         (2)  Az (1) bekezdésben foglalt feltételek együttes teljesülése esetén

a)    60.000.- Ft/hó, azaz havi hatvanezer forint jövedelemig a közszolgáltatás mentes a díjfizetés kötelezettsége alól;

b)   60.001 - 80.000.- Ft/hó, azaz havi hatvanezer-egy forint és nyolcvanezer forint közötti jövedelemig a közszolgáltatás díjának 50 %-át kell megfizetni.

         (3)  A közszolgáltatási díjkedvezmény megállapítását az érintett személy a Polgármesteri Hivatalnál e célra rendszeresített kérelem nyomtatványon igényelheti.

         (4)  A közszolgáltatási díjkedvezményre való jogosultságot a Polgármester határozatban állapítja meg.

         (5)  A közszolgáltatási díjkedvezmény a kérelem és mellékletei benyújtását követő hónap első napjától, első alkalommal azonban 2011. szeptember 1-jétől érvényesül.

         (6)  A közszolgálati díjkedvezmény az érvényesség lejárta után a (3) bekezdés szerinti kérelemre ismételten megállapítható.

 

15. § [6]

16. § [7]

17. § [8]

18. §[9]

19.§[10]

20. §[11]   

 

Szabálysértési rendelkezések[12]

 

21. § [13]

 

Hatályba léptető és átmeneti rendelkezések

 

22. § (1)  E rendelet 2008. június 1-én lép hatályba.

         (2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 2008. évi vízdíj megállapításáról szóló 17/2007. (XII.11.) sz. rendelet, a 2008. évi csatornahasználati díjak mértékéről szóló 18/2007. évi (XII.11.) sz. rendelet, illetve a csatornahasználati díjról szóló 17/2005. (XII.15.) sz. rendelettel módosított 10/2002. (XI.28.) sz. rendelet, a hulladékkezelési díjak mértékéről szóló 3/2004. (II.10.) sz. rendeletet, valamint az évek során ennek módosítására 9/2006. (XII.14.) sz., és a 10/2007.  (III. 29.) sz. rendelet.

 

23. § A képviselő-testület a rendelet hatályba lépése előtt keletkezett hulladékkezelési díj-hátralékok behajtására hátralék keletkezésének időpontjában érvényes jogszabályok alkalmazását rendeli el.

 

24.[14] § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

 

Gomba, 2008. május 29.

 

 

                                                           Lehota Vilmos sk.                  Kósa Erzsébet Anikó sk.

                                                           polgármester                                      jegyző

Záradék:

 

A rendelet kihirdetése

2008. május 30-án, egységes

szerkezetbe foglalása 2011. augusztus 10-én

megtörtént.

 

Gomba, 2011. augusztus 11.

 

                                               Kósa Erzsébet Anikó

                                                           jegyző


 

 

1. sz. melléklet[15]

az önkormányzat által megállapított közüzemi díjakról szóló 15/2008. (V.30.) sz. rendelethez

 

 

TÖRVÉNYI VÁLTOZÁS!

Megismerése érdekében kattintson ide!

 

 

2010. január 01-től a képviselő-testület Gomba községben a vízszolgáltatáshoz kapcsolódó alapdíjat az alábbiakban határozza meg:

I.

Az alapdíj mértéke

 

1.         Lakossági fogyasztó esetén havonta:                                               300.- Ft+ ÁFA

2.         Közületi fogyasztó esetén havonta   

a)         13 mm vízvezeték átmérőig                                      300.- Ft+ ÁFA

b)         20-25 mm vízvezeték átmérőig                                 650.- Ft+ ÁFA

c)         25 mm vízvezeték átmérő felett                                910.- Ft+ ÁFA

 

II.

Egyedi fogyasztásmérővel mért vízdíj legmagasabb hatósági ára

 

3.         A vízdíj összege fogyasztott m3-enként                               201.-Ft+ ÁFA

 

III.

Közkúthasználati díj

 

4.         A közkúthasználati díj egységára a számított ivóvíz mennyiségének figyelembevételével 239.- Ft/m3+ ÁFA

 

IV.

Átalányfogyasztás

 

4.      Az átalányfogyasztás alapján számított vízdíj mértéke 239.- Ft/m3+ ÁFA

 

 


 

2. sz. melléklet[16]

az önkormányzat által megállapított közüzemi díjakról szóló

15/2008. (V.30.) sz. rendelethez

 

TÖRVÉNYI VÁLTOZÁS!

Megismerése érdekében kattintson ide!

 

 

2012. január 01-től a képviselő-testület Gomba községben a csatornahasználati díj mértékét az alábbiakban határozza meg:

 

I. Közcsatorna használati díja

 

l.    A közcsatorna lakossági és közületi

      használati díja vízterhelési díj nélkül                                           324.- Ft/m3+ ÁFA     

 

2.    A közcsatorna lakossági és közületi

      használati díja

      lakossági házi átemelő rendszer esetén

      vízterhelési díj nélkül                                                                 314.- Ft/m3+ ÁFA     

 

 

II. Vízterhelési díj

 

1.   Az  e melléklet I. rész 1. és 2. pontban meghatározott

      közcsatorna lakossági és közületi használati díját

      közületi és lakossági fogyasztó esetén is a közszolgáltató

      által áthárított vízterhelési díj terheli, melynek mértéke             10,- Ft/m3+ÁFA 

 

 

III.

Pótdíjak

 

 

3.1   A szennyvízhálózatba vezetett csapadékvíz után

       fizetendő pótdíj mértéke alkalmanként                                         50.000,- Ft + ÁFA

 

3.2   A szennyvízhálózatra  a szolgáltató engedélye nélküli

       rákötés (illegális rákötés) és zárt vagy emésztő rendszerű

       szennyvíztárolóból a szennyvíz-csatornahálózatba        

       szivattyúzás esetén fizetendő pótdíj alkalmanként                       100.000,- Ft + ÁFA

 

3.3  A  szolgáltató engedélyével rendelkező rákötés esetén

      nem kommunális szennyvíznek, vagy

      illegálisan vételezett víznek a szennyvíz-csatornahálózatba

      történő bebocsátása esetén alkalmanként                                     50.000,- Ft + ÁFA

 

3.4 kommunális vagy nem kommunális szennyvíznek,

     vagy illegálisan vételezett víznek szippantó autóval

     a szennyvíz-csatornahálózatba történő bebocsátása

     (illegális leürítés) esetén alkalmanként                                         100.000,- Ft + ÁFA

 

 

3. sz. melléklet[18]

az önkormányzat által megállapított közüzemi díjakról szóló

15/2008. (V.30.) sz. rendelethez

 

Gomba Község Önkormányzatának képviselő-testülete a hulladékkezelési díjak mértékét 2011. szeptember 1-től az alábbiak szerint állapította meg, amely összegek az általános forgalmi adót nem tartalmazzák: 

 

I.

 

Hulladékkezelés díja heti egy alkalommal történő ürítés esetén:

 

Hulladékkezelési díj ürítésenként                                                                 3,65,- Ft/liter

 

A havi ürítési díj kiszámításának módja: tárolóedény térfogata (szerződött liter) szorozva a hulladékkezelés közszolgáltatás díjával, szorozva heti ürítési gyakoriság, szorozva 52 = éves összeg, osztva a hónapok számával (12-vel).

 

 

 

II.

 

 

Lakatlan ingatlan hulladékkezelési díja:

 

Lakatlan ingatlan esetén az évi egyszeri szolgáltatás díja:                         1.600.- Ft/év

 

 

 

 

III.

Hulladékgyűjtő zsák, és az abban elhelyezett hulladék kezelésének díja

 

emblémával ellátott zsák esetén                                                       250.- Ft/zsák

 

 

 

 


 


[1] módosították a 25/2008.(IX.12.) sz., a 27/2009. (XII.11.) sz., a 15/2010. (VI.25.) sz. és a 23/2010. (XII.10.) sz. önkormányzati  rendeletek

[2] módosította a 27/2009. (XII.11.) sz. rendelet 1. §-a  Hatályba lépése: 2010. január 1.

[3] módosította a 27/2009. (XII.11.) sz. rendelet 2. §-a  Hatályba lépése: 2010. január 1.

[4] Módosította a 14/2011. (VIII.10.) sz. önkormányzati rendelet 1. §-a.

[5] Módosította a 14/2011. (VIII.10.) sz. önkormányzati rendelet 2. §-a.

[6] Hatályon kívül helyezte a 14/2011. (VIII.10.) sz. önkormányzati rendelet 26. § (2) bek. b) pontja.

[7] Hatályon kívül helyezte a 14/2011. (VIII.10.) sz. önkormányzati rendelet 26. § (2) bek. b) pontja.

[8] Hatályon kívül helyezte a 14/2011. (VIII.10.) sz. önkormányzati rendelet 26. § (2) bek. b) pontja.

[9] Hatályon kívül helyezte a 14/2011. (VIII.10.) sz. önkormányzati rendelet 26. § (2) bek. b) pontja.

[10] Hatályon kívül helyezte a 14/2011. (VIII.10.) sz. önkormányzati rendelet 26. § (2) bek. b) pontja.

[11] Hatályon kívül helyezte a 14/2011. (VIII.10.) sz. önkormányzati rendelet 26. § (2) bek. b) pontja.

[12] Hatályon kívül helyezte a 13/2012. (IV. 13.) sz. önkormányzati rendelet 6. §-a     Hatályba lépése: 2012. 06.01.

[13] Hatályon kívül helyezte a 13/2012. (IV. 13.) sz. önkormányzati rendelet 6. §-a     Hatályba lépése: 2012. 06.01.

[14] Kiegészítette a 31/2008. (XII.12.)  3. §-a.           Hatályba lépése: 2009. január 1.

[15] Módosította a 27/2009. (XII.11.) sz. rendelet 1. §-a                 Hatályba lépése: 2010. január 1.

[16]  Módosította a 20/2011. (XII.16.) sz. rendelet                           Hatályba lépése: 2012. január 1.

 

 

[18] Módosította a 14/2011. (VIII.10.) sz. rendelet 3. §-a                 Hatályba lépése: 2011. szeptember 1. 

 VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra

 Ugrás az oldal tetejére