VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra

 

Gomba Község Önkormányzata

8/2012. (IV. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások, valamint nem lakás céljára  szolgáló helyiségek bérletének szabályairól

 

Gomba Község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, illetve a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 34. § (1) és 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat tulajdonában lévő lakások, valamint nem lakás céljára  szolgáló helyiségek bérletének szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.

 

 

 

 I.      Fejezet

 

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

 

  1. A rendelet célja, alapelvei

 

 

1. §       E rendelet hatálya kiterjed Gomba Község Önkormányzata tulajdonában lévő lakásokra és a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (a továbbiakban: helyiség).

 

2. §       E rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Ltv.) foglalt értelmező rendelkezések és meghatározások az irányadók.

 

II.      Fejezet

 

A LAKÁSBÉRLETRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

 

  1. A lakásbérlet jellege

 

3. §       Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások elsősorban az önkormányzat és szervei feladatainak ellátásához szükséges személyek elhelyezését szolgálják (szolgálati lakás).

 

4. §       Önkormányzati lakás bérbeadható továbbá – a képviselő-testület erre vonatkozó, egyedi döntése alapján – az önhibájukon kívül rendkívüli helyzet (különösen természeti csapás, tűz, földrengés, árvíz stb.) következtében fedél nélkül maradt személyek átmeneti elhelyezése céljából.

 

5. §       Az önkormányzati lakás bérlőjét a képviselő-testület jelöli ki, a bérleti szerződés megkötésével, az egyéb bérbeadói jogok gyakorlásával, illetve a bérbeadói kötelezettségek teljesítésével a képviselő-testület a polgármestert bízza meg.

 

6. §       (1)   Az önkormányzati lakások bérlői által fizetendő lakbér (továbbiakban: lakbér) megállapítása az Ltv. 34. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltaknak megfelelően történik.

          (2)   Az önkormányzati lakások bérlői által fizetendő lakbér mértékének megállapítására irányadó szempontokat a rendelet 1. melléklete rögzíti.

          (3)   Az önkormányzati lakások bérlői által fizetendő lakbérek összegét a rendelet 2. melléklete írja elő.

 

 

  1. A szolgálati lakásra vonatkozó speciális szabályok, a szolgálati lakás bérlőjének kijelölése

 

7. §       Szolgálati lakás bérletére csak az jogosult, aki az önkormányzatnál vagy intézményénél, illetőleg az önkormányzat területén oktatási, egészségügyi, közrendvédelmi feladatokat ellátó intézménynél vagy szervnél közalkalmazotti-, közszolgálati jogviszonyban vagy munkaviszonyban áll.

 

8. §       A szolgálati lakás bérlőjét a képviselő-testület a polgármester, illetve az intézmény vezetőjének javaslatára jelöli ki.

 

  1. A lakásbérlet szabályai

 

9. §       A bérleti szerződés csak határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig, a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszony vagy munkaviszony fennállásának időtartamára köthető. A határozott idejű bérlet tartama legfeljebb 5 év.

 

10. §   A lakbér mértékét e rendelet melléklete határozza meg.

 

11. §   (1) Az önkormányzati lakásba a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja házastársát, gyermekét (örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermekét), jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáját, valamint szülőjét (örökbefogadó, mostoha-, és nevelő szülőjét).

          (2)   Egyéb személyek befogadásához a bérbeadó előzetes írásbeli engedélye szükséges.

 

12. §   Az, akit a bérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadhat be a lakásba, a lakásbérleti jog folytatására jogosult, ha a bérlő a lakásba befogadta és a bérlő halálakor életvitelszerűen a lakásban lakott.

 

13. §   A lakást érintő öröklési, tartási szerződés nem köthető.

 

14. §   (1) A lakás vagy annak egy része albérletbe nem adható.

(2) A lakás vagy annak egy része nem lakás céljára nem hasznosítható.

 

  1. A felek jogai és kötelezettségei

 

15. §   A bérbeadó a lakást komfortfokozatának megfelelő lakásberendezéssel együtt a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles a bérlőnek átadni.

 

16. §   A bérleti szerződés megszűnésekor a bérlő köteles a lakást és a lakásberendezéseket rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadni.

 

17. §   (1)   A bérbeadó köteles gondoskodni:

a)        az épület karbantartásáról;

b)        az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról;

c)        a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.

 

18. §   (1) Amennyiben a bérlő a bérbeadó kötelezettségét átvállalja, a bérlő csak abban az esetben jogosult lakbérmérséklésre, amennyiben erről a bérbeadóval előzetes írásbeli megállapodás született.

          (2) A lakbérmérséklés mértékére és időtartamára a felek (1) bekezdés szerinti megállapodása az irányadó.

 

19. §   (1) Amennyiben a lakáson olyan munkálatok elvégzése válik szükségessé, amelyek a bérbeadó feladatát képezik, a bérlő köteles erről a bérbeadót haladéktalanul értesíteni, a bérbeadó pedig köteles azokat elvégezni vagy elvégeztetni.

          (2) Életveszélyt okozó, továbbá a lakás rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó hibák esetén – amennyiben hiba elhárítása a bérbeadó kötelezettsége – a bérbeadó köteles haladéktalanul intézkedni az elhárítás iránt.

          (3) Amennyiben a bérbeadó az azonnali beavatkozást igénylő munkát írásbeli egyeztetés ellenére sem végzi el, a szükséges munkálatokat a Bérlő is elvégezheti, illetve elvégeztetheti, és a számlával igazolt, indokolt költségének egy összegben való megtérítését igényelheti.

 

20. §   A bérlő a lakbért a bérleti szerződésben meghatározott összegben, havonta előre, legkésőbb a hónap 10. napjáig köteles megfizetni.

 

21. §   (1)   A bérlő köteles gondoskodni:

a)    a lakás burkolatainak, nyílászáróinak és berendezéseinek a karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről;

b)   a lakáshoz tartozó terület (udvar, kert) gondozásáról, valamint a lakáshoz tartozó járdaszakaszon a hó eltakarításáról, a síkosság megszüntetéséről.

          (2) Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott munkák a bérbeadó mulasztása vagy az épület felújítása, továbbá a vezetékhálózat meghibásodása miatt válnak szükségessé, akkor azok elvégzéséről a bérbeadó köteles gondoskodni.

 

22. §   A bérbeadó rendszeresen, de legalább évi egy alkalommal ellenőrzi, hogy a bérlő a kötelezettségeinek eleget tesz-e. Az ellenőrzést a bérlő tűrni köteles, az azonban nem járhat a bérlő szükségtelen zavarásával.

 

  1. A lakásbérlet megszűnése, megszüntetése

 

23. §   (1)   Megszűnik a lakásbérlet, ha

a)         a felek a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik;

b)        a lakás megsemmisül;

c)         az arra jogosult felmond;

d)        a szerződésben meghatározott feltétel bekövetkezett;

e)         megszűnt a bérlő 7. § szerinti jogviszonya.

24. §   (1)   Pénzbeli térítés illeti meg a bérlőt,

a)      ha a lakásbérletet felek közös megegyezéssel megszüntetik, vagy

b)      megállapodás alapján, cserelakás felajánlása helyett.

         (2)   A pénzbeli térítés összege megegyezik a bérlő által a bérleti jogviszony megszűnését megelőzően, az utolsó 12 hónapban fizetett lakbér együttes összegével.

         (3)   Amennyiben a bérleti jogviszony a megszűnést megelőzően nem érte el a 12 hónapot, a pénzbeli térítés összege megegyezik a bérlő által - a megszüntetésre kerülő bérleti jogviszony tárgyát képező lakásra - fizetett lakbér összegével.

         (4)   Amennyiben a megszüntetésre kerülő bérleti jogviszony a bérbeadó elhelyezési kötelezettsége (cserelakás biztosítás) alapján jött létre, a pénzbeli térítés megállapítására e rendelet 24. § (2) bekezdésének rendelkezéseit kell alkalmazni.

 

25. §   A lakásbérlet megszűnésének napját követő 15 napon belül a bérlő köteles a lakást tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó részére visszaadni.

 

26. §   A 23. § alapján történő lakásbérlet megszűnés esetén cserelakásra, elhelyezésre a bérlő nem tarthat igényt.

 

27. §    (1) A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha

a)      a bérlőnek 3 hónapot meghaladó lakbérhátraléka van és azt írásbeli felszólítás ellenére 8 napon belül nem fizeti meg.;

b)      a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban, illetve e rendeletben előírt egyéb lényeges kötelezettségét a bérbeadó írásbeli felszólítása ellenére nem teljesíti;

c)      a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak;

d)     a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakást rongálják, vagy rendeltetésével ellentétesen használják.

          (2) A felmondási idő 15 nap.

 

III.      Fejezet

 

A HELYISÉGBÉRLETRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

 

  1. A helyiségbérlet

 

28. §   Helyiséget határozott időre, írásban benyújtott kérelem alapján lehet bérbe adni abban az esetben, ha az önkormányzat az alapfeladata ellátásához azt nem veszi igénybe, illetve a helyiség rendeltetésszerű használatát a bérbeadás nem akadályozza.

 

29. §   Az önkormányzat tulajdonában lévő helyiség bérbeadásának feltételeit – a Ltv. rendelkezéseinek figyelembevételével – az önkormányzat esetenként határozza meg.

 

30. §   A bérleti szerződésnek a törvényben szabályozott kötelező tartalmi elemein kívül minden esetben tartalmaznia kell a bérbeadott helyiség használatának célját.

 

31. §   A bérlő a helyiség bérleti jogát másra nem ruházhatja, el nem cserélheti, a helyiséget albérletbe nem adhatja.

 

32. §   Az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek bérleti díjának mértékét a képviselő-testület határozatával állapítja meg.

 

 

 IV.      Fejezet

 

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

 

  1. Záró rendelkezések

 

33. §   (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

          (2)  A rendelet hatályba lépésével egyidőben hatályát veszti Gomba Község Önkormányzatának az önkormányzat tulajdonában lévő lakások, valamint nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól szóló 6/2010. (III.26.) önkormányzati rendelete, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő lakások, valamint nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól szóló 6/2010. (III.26.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 24/2010. (XII.10.) önkormányzati rendelete, a 10/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelete és a 19/2011. (XI.18.) önkormányzati rendelete.

 

 

Gomba, 2012. április 12.

 

 

                     Lehota Vilmos  sk.                                                      Kósa Erzsébet Anikó sk.    

                       polgármester                                                                      jegyző     

 

 

 

Kihirdetési záradék:

 

A rendelet kihirdetése

2012. április 13-án megtörtént.

 

Gomba, 2012. április 13.

 

 

                                                                  Kósa Erzsébet Anikó sk.

                                                                              jegyző

 

 

 VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra