VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra

 

 

Gomba Község Önkormányzatának

6/2010. (III. 26.) számú rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások, valamint nem lakás céljára  szolgáló helyiségek bérletének szabályairól[1]

 

Hatályon kívül helyezte a 8/2012. (IV. 13.) önkormányzati rendelet

 

/Egységes szerkezetben a 24/2010. (XII.10.) sz., 10/2011. (VI.30.) sz. és a 19/2011. (XI.18.) sz. önkormányzati rendeletekkel/

 

 

 

Gomba Község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 16. § (1) bekezdésében, illetve a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 34. § (1) és 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

 

 

Általános rendelkezések

 

1. §       E rendelet hatálya kiterjed Gomba Község Önkormányzata tulajdonában lévő lakásokra és a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (a továbbiakban: helyiség).

 

2. §       E rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (Ltv.) foglalt értelmező rendelkezések és meghatározások az irányadók.

 

A LAKÁSBÉRLETRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

 

A lakásbérlet jellege

 

3. §       Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások elsősorban az önkormányzat és szervei feladatainak ellátásához szükséges személyek elhelyezését szolgálják (szolgálati lakás).

 

4. §       Önkormányzati lakás bérbe adható továbbá – a képviselő-testület erre vonatkozó, egyedi döntése alapján – az önhibájukon kívül rendkívüli helyzet (különösen természeti csapás, tűz, földrengés, árvíz stb.) következtében fedél nélkül maradt személyek átmeneti elhelyezése céljából.

 

5. §       Az önkormányzati lakás bérlőjét a képviselő-testület jelöli ki, a bérleti szerződés megkötésével, az egyéb bérbeadói jogok gyakorlásával, illetve a bérbeadói kötelezettségek teljesítésével a képviselő-testület a polgármestert bízza meg.

 

6. §       [2](1) Az önkormányzati lakások bérlői által fizetendő lakbér (továbbiakban: lakbér) megállapítása az Ltv. 34. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltaknak megfelelően történik.

          (2)   Az önkormányzati lakások bérlői által fizetendő lakbér mértékének megállapítására irányadó szempontokat a rendelet 1. sz. melléklete rögzíti.

          (3)   Az önkormányzati lakások bérlői által fizetendő lakbérek összegét a rendelet 2. sz. melléklete írja elő.

 

A szolgálati lakásra vonatkozó speciális szabályok,

a szolgálati lakás bérlőjének kijelölése

 

7. §       Szolgálati lakás bérletére csak az jogosult, aki az önkormányzatnál vagy intézményénél, illetőleg az önkormányzat területén oktatási, egészségügyi, közrendvédelmi feladatokat ellátó intézménynél vagy szervnél közalkalmazotti-, közszolgálati jogviszonyban vagy munkaviszonyban áll.

 

8. §       A szolgálati lakás bérlőjét a képviselő-testület a polgármester, illetve az intézmény vezetőjének javaslatára jelöli ki.

 

A lakásbérlet szabályai

 

9. §       A bérleti szerződés csak határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig, a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszony vagy munkaviszony fennállásának időtartamára köthető. A határozott idejű bérlet tartama legfeljebb 5 év.

 

10. §   A lakbér mértékét e rendelet melléklete határozza meg.

 

11. §   (1) Az önkormányzati lakásba a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja házastársát, gyermekét (örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermekét), jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáját, valamint szülőjét (örökbefogadó, mostoha-, és nevelő szülőjét).

          (2)   Egyéb személyek befogadásához a bérbeadó előzetes írásbeli engedélye szükséges.

 

12. §   Az, akit a bérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadhat be a lakásba, a lakásbérleti jog folytatására jogosult, ha a bérlő a lakásba befogadta és a bérlő halálakor életvitelszerűen a lakásban lakott.

 

13. §   A lakást érintő öröklési, tartási szerződés nem köthető.

 

14. §   (1) A lakás vagy annak egy része albérletbe nem adható.

(2) A lakás vagy annak egy része nem lakás céljára nem hasznosítható.

 

A felek jogai és kötelezettségei

 

15. §   A bérbeadó a lakást komfortfokozatának megfelelő lakásberendezéssel együtt a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles a bérlőnek átadni.

 

16. §   A bérleti szerződés megszűnésekor a bérlő köteles a lakást és a lakásberendezéseket rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadni.

 

17. §   (1)   A bérbeadó köteles gondoskodni:

a)        az épület karbantartásáról;

b)        az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról;

c)        a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.

 

18. §   (1) Amennyiben a bérlő a bérbeadó kötelezettségét átvállalja, a bérlő csak abban az esetben jogosult lakbérmérséklésre, amennyiben erről a bérbeadóval előzetes írásbeli megállapodás született.

          (2) A lakbérmérséklés mértékére és időtartamára a felek (1) bekezdés szerinti megállapodása az irányadó.

 

19. §   (1) Amennyiben a lakáson olyan munkálatok elvégzése válik szükségessé, amelyek a bérbeadó feladatát képezik, a bérlő köteles erről a bérbeadót haladéktalanul értesíteni, a bérbeadó pedig köteles azokat elvégezni vagy elvégeztetni.

          (2) Életveszélyt okozó, továbbá a lakás rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó hibák esetén – amennyiben hiba elhárítása a bérbeadó kötelezettsége – a bérbeadó köteles haladéktalanul intézkedni az elhárítás iránt.

          (3) Amennyiben a bérbeadó az azonnali beavatkozást igénylő munkát írásbeli egyeztetés ellenére sem végzi el, a szükséges munkálatokat a Bérlő is elvégezheti, illetve elvégeztetheti, és a számlával igazolt, indokolt költségének egy összegben való megtérítését igényelheti.

 

20. §   A bérlő a lakbért a bérleti szerződésben meghatározott összegben, havonta előre, legkésőbb a hónap 10. napjáig köteles megfizetni.

 

21. §   (1)   A bérlő köteles gondoskodni:

a)    a lakás burkolatainak, nyílászáróinak és berendezéseinek a karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről;

b)   a lakáshoz tartozó terület (udvar, kert) gondozásáról, valamint a lakáshoz tartozó járdaszakaszon a hó eltakarításáról, a síkosság megszüntetéséről.

          (2) Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott munkák a bérbeadó mulasztása vagy az épület felújítása, továbbá a vezetékhálózat meghibásodása miatt válnak szükségessé, akkor azok elvégzéséről a bérbeadó köteles gondoskodni.

 

22. §   A bérbeadó rendszeresen, de legalább évi egy alkalommal ellenőrzi, hogy a bérlő a kötelezettségeinek eleget tesz-e. Az ellenőrzést a bérlő tűrni köteles, az azonban nem járhat a bérlő szükségtelen zavarásával.

 

A lakásbérlet megszűnése, megszüntetése

 

23. §   (1)   Megszűnik a lakásbérlet, ha

a)        a felek a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik;

b)        a lakás megsemmisül;

c)        az arra jogosult felmond;

d)       a szerződésben meghatározott feltétel bekövetkezett;

e)        megszűnt a bérlő 7. § szerinti jogviszonya.

 

24. §   A lakásbérlet megszűnésének napját követő 15 napon belül a bérlő köteles a lakást tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó részére visszaadni.

 

25. §   A 23. § alapján történő lakásbérlet megszűnés esetén cserelakásra, elhelyezésre a bérlő nem tarthat igényt.

 

26. §    (1) A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha

a)      a bérlőnek 3 hónapot meghaladó lakbérhátraléka van és azt írásbeli felszólítás ellenére 8 napon belül nem fizeti meg.;

b)      a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban, illetve e rendeletben előírt egyéb lényeges kötelezettségét a bérbeadó írásbeli felszólítása ellenére nem teljesíti;

c)      a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak;

d)     a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakást rongálják, vagy rendeltetésével ellentétesen használják.

          (2) A felmondási idő 15 nap.

 

 

A HELYISÉGBÉRLETRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

 

27. §   Helyiséget határozott időre, írásban benyújtott kérelem alapján lehet bérbe adni abban az esetben, ha az önkormányzat az alapfeladata ellátásához azt nem veszi igénybe, illetve a helyiség rendeltetésszerű használatát a bérbeadás nem akadályozza.

 

28. §   Az önkormányzat tulajdonában lévő helyiség bérbeadásának feltételeit – a Ltv. rendelkezéseinek figyelembevételével – az önkormányzat esetenként határozza meg.

 

29. §   A bérleti szerződésnek a törvényben szabályozott kötelező tartalmi elemein kívül minden esetben tartalmaznia kell a bérbe adott helyiség használatának célját.

 

30. §   A bérlő a helyiség bérleti jogát másra nem ruházhatja, el nem cserélheti, a helyiséget albérletbe nem adhatja.

 

31. §   Az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek bérleti díjának mértékét a képviselő-testület határozatával állapítja meg.

 

 

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

 

32. §        Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

 

33. §   E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Gomba Község Önkormányzatának az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások lakbérének mértékéről, valamint a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről szóló 13/2008. (IV. 25.) számú képviselő-testületi rendelete, valamint az annak módosításáról szóló 26/2009. (XI. 20.) számú képviselő-testületi rendelet.

 

34. §   E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek megfelelést szolgálja.

 

Gomba, 2010. március 25.

 

 

                   Lehota Vilmos sk.                                                   Kósa Erzsébet Anikó sk.  

                       polgármester                                                                      jegyző     

 

 

Kihirdetési záradék:

 

A rendelet kihirdetése

2010. március 26-án,

egységes szerkezetbe foglalása

2011. november 18-án megtörtént.

 

Gomba, 2011. november 18.

 

 

                                                                  Kósa Erzsébet Anikó

                                                                              jegyző


 

 

 

1. sz. melléklet a 6/2010. (III. 26.) számú rendelethez

 

A lakbér mértéke megállapítására irányadó szempontok

(a lakás becsült forgalmi értékéhez viszonyítva, %-ban):

 

           

Felújítási alap                                                             1,5 %

Éves becsült karbantartási költség                             0,4 %

Éves becsült üzemeltetési költség                             0,1 %

Közüzemi díj nemfizetés esetén fennálló

tulajdonosi helytállás kockázata                                0,1 %

Az ingatlanban fekvő anyagi erőforrások

immobilitásával összefüggő veszteség                      2,7 %

__________________________________________________________________

A lakásra fordítandó éves becsült költség                 4,8 %

A lakásra fordítandó havi becsült költség                 0,4 %

 

 

A lakbér mértékének megállapítása

 

A havonta fizetendő lakbér mértéke a lakások becsült forgalmi értékének - a szükséges felújítási, karbantartási, üzemeltetési, adminisztrációs költségek, valamint az esetlegesen előforduló bérlői nemfizetésből adódó közüzemi díj hátralékokért való tulajdonosi helytállás kockázata figyelembevételével – az adott lakás becsült forgalmi értékének havi 0,4 %-a.

 

 

 

2. számú melléklet a 6/2010. (III.26.) számú rendelethez[3]

 

A lakbér mértéke

az egyes önkormányzati tulajdonú lakásokra vonatkozóan:

 

           

Gomba, Bercsényi u. 32.                                    9.052,- Ft/hó

Gomba, Kossuth tér 14.                                   21.200,- Ft/hó

Gomba, Rózsa u. 10.                                        40.000,- Ft/hó

Gomba, Dózsa György u. 11.                            6.280,- Ft/hó

 

 

 

 

 

 


 


[1] Módosította a 24/2010. (XII.10.) sz., 10/2011. (VI.30.) sz. és a 19/2011. (XI.18.) sz. önkormányzati rendelet         

[2] Módosította és kiegészítette a 24/2010. (XII.10.) sz.  önkormányzati rendelet 1. §-a.                                                                   Hatályba lépése: 2011.01.01.       

[3] Módosította a 19/2011. (XI.18.) sz. rendelet

 VISSZA az alaprendeletekhez            VISSZA a főoldalra