VISSZA a módosító rendeletekhez            VISSZA a főoldalra

 

Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének

 

34/2008. (XII.30.) sz. rendelete

a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 4/2008. (II.01.) rendelet módosításáról

 

Hatályon kívül helyezte a 9/2012. (IV. 13.) önkormányzati rendelet

 

Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) – a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 62. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazással élve a a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 4/2008. (II.01.) sz. rendelet módosítására az alábbi rendeletet alkotja:

 

 

 

1. §   1

 

 

 

2. §   A Rendelet 22. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

 

            „22. §      (1) Az önkormányzat képviselő-testülete a Szt. IV. fejezetben meghatározott szociális alapszolgáltatásai közül  az étkeztetést Gomba Község Polgármesteri Hivatalának Főzőkonyhája által, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és a házi segítségnyújtást az Üllő és Környéke egyes szociális alapszolgáltatási, gyermekjóléti és pedagógiai szakszolgálat feladat ellátására létrehozott Mikrotérségi Intézményi Társulás által fenntartott Üllő Város Humán Szolgáltató Központ, Nevelési Tanácsadó, Óvoda és Központi Rendelő Többcélú Közös Igazgatású Intézmény útján biztosítja a – külön jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő –  igénylőknek.”

 

3. §   A Rendelet 23. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

 

       „23. §  Az alapszolgáltatások igénybe vételéért a rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott térítési díjat köteles fizetni az Szt. 114. § (2) bekezdésében meghatározott térítési díj fizetésére kötelezett.  A fizetendő személyi térítési díjat a 29/1993.(II.17.) Kormányrendelet szabályaira figyelemmel kell megállapítani.”

 

4. §   A Rendelet a 23. § után az „Étkeztetés” alcímmel egészül ki.

 

5. §   A Rendelet 24. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép, mellyel egyidőben a 24. § számozása 30. §-ra változik.

 

            „24. §      (1)       Az étkeztetés igénybevételére irányuló kérelmeket Gomba Község Önkormányzatának címezve a Polgármesteri Hivatalban beszerezhető nyomtatványon kell benyújtani.

                   (2) Az étkeztetés iránti kérelmek elbírálása, és a térítési díj megállapítása - átruházott hatáskörben - a polgármester feladata, aki a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás iránti kérelemről a benyújtást követő 15 napon belül dönt, és erről értesíti a kérelmezőt és az egyszeri melegételt biztosító főzőkonyha élelmezésvezetőjét.

                   (3)   A 23. § (2) bekezdés alapján átruházott hatáskörben hozott döntés ellen - a döntést tartalmazó határozat kézhezvételét követő 15 napon belül - Gomba Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez címzett, de Gomba Község Polgármesteréhez benyújtott illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.”

                   (4)     Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

                            a/ koruk,

                            b/ egészségi állapotuk,

                            c/ fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

                            d/ szenvedélybetegségük ,

                            e/ hajléktalanságuk miatt, továbbá

                            f/ annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az

                               ellátás elmaradása veszélyezteti.

                   (5)   Az étkeztetés biztosítása esetén szociálisan rászorultnak tekintendő:

                            a) a 60 év feletti személy,

              b) egyedül élő és egészségi állapota miatt önmaga ellátására tartósan vagy  átmenetileg nem képes,

                            c) fogyatékossági támogatásban részesül, vagy pszichiatriai beteg,

                            d) szenvedélybeteg,

                            e) hajléktalan,

                            f) 12 hónapnál régebben nyilvántartott együttműködő álláskereső,

                            g) az a) pontban meghatározott életkort el nem ért I.-II. csoportbeli rokkant,

                            h) átmeneti jelleggel krízishelyzetben van.

                   (6)   Az étkeztetés iránti kérelem benyújtása során a rászorultság igazolására az

                          alábbi dokumentumokat kell csatolni:

                          a) önellátási képesség hiányáról szóló háziorvosi igazolás,

                          b)  fogyatékossági támogatás megállapításáról szóló határozat,  pszichiatriai

                               betegség fennállásáról orvosi igazolás,

                          c) szenvedélybetegség fennállásáról háziorvosi igazolás,

                               d) illetékes munkaügyi központ kirendeltségének a munkanélküliként történő regisztrálására vonatkozó igazolása,

                               e)  az I-II. csoportbeli rokkantságról a nyugdíjfolyósító szerv ellátást megállapító határozata,

                          f) a krízishelyzet fennállásáról családgondozói vélemény.

                   (7) Az étkeztetést meg kell szüntetni, ha:

                        a) az étkeztetés megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt;

                        b) az ellátott az étkeztetést előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 2 hétig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki;

                        c) az ellátott magatartásával az étkeztetést lehetetlenné teszi vagy akadályozza;

                        d) az ellátott a részére megállapított intézményi térítési díj megfizetését a részére tértivevényes levélként megküldött figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne,

                        e) az ellátott meghalt.

              (8) Az ellátás megszüntetésére az (7) bekezdés b)-d) pontjai esetében az élelmezésvezető tesz írásbeli javaslatot a polgármester felé. 

              (9) Az étkeztetés megszüntetéséről a polgármester dönt, és döntéséről értesíti a kérelmezőt, vagy hozzátartozóját. Döntése ellen jogorvoslattal a Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testületéhez lehet fordulni.”

 

 

6. §   A Rendelet az alábbi 25. §-sal egészül ki:

 

25. §         (1)   Az étkezésért térítési díjat kell fizetni. A személyi térítési díj összege    megegyezik az intézményi térítési díj összegével.

                   (2)   A fizetendő személyi térítési díjat úgy kell megállapítani, hogy az nem haladhatja meg a jövedelemigazolásban szereplő, az igénylő családjában egy főre jutó havi jövedelem 25%-át. 

                   (3) Az önkormányzat ingyenes ellátásban részesíti azt a jogosultat, akinek a családja a jövedelemvizsgálat alapján kiadott igazolás szerint jövedelemmel nem rendelkezik. 

                   (4) A személyi térítési díjat  az ellátást igénybevevő jogosultnak, vagy a jogosult tartására köteles és képes személynek (továbbiakban: kötelezett) kell megfizetnie.

                   (5)   A térítési díj fizetésére kötelezett - az élelmezésvezető által rendelkezésre bocsátott befizetési utalványon - havonta előre, tárgyhó 15. napjáig egy összegben, készpénzben köteles megfizetni a térítési díjat, és a befizetést igazoló csekkszelvényt, vagy banki átutalási bizonylatot a befizetést követő 3 munkanapon belül az élelmezésvezető részére bemutatni. 

                   (6)   A térítési díj befizetéséről - annak igazolását követően -  a polgármesteri hivatal számlát bocsát ki.

                   (7) Az élelmezésvezető köteles az élelmezési napok számának alakulásáról, és a térítési díj befizetéséről nyilvántartást vezetni, a hátralékosok névsorát az igénybevételtől számított 30 napon belül a polgármester részére megküldeni. 

 

7. §      A Rendelet a 25. § után az „Jelzőrendszeres házi-segítségnyújtás, házi-segítségnyújtás” alcímmel egészül ki.

 

8. §      A Rendelet az alábbi 26-27. §-okkal egészül ki:

 

            „26. §      (1)       A személyes gondoskodást nyújtó ellátások közül a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és a házi segítségnyújtás iránti kérelmet Üllő Város Humán Szolgáltató Központ, Nevelési Tanácsadó, Óvoda és Központi  Rendelő Többcélú Közös Igazgatású Intézmény intézményvezetőjének címezve, Gomba Község Polgármesteri Hivatalának szociális előadójánál kell benyújtani, aki azt haladéktalanul továbbítja az intézményvezető részére.

 

 

                   (2)   Az (1) bekezdésben meghatározott - személyes gondoskodás körébe tartozó - ellátás iránti kérelemről, és a fizetendő térítési díjról az ott megjelölt intézményvezető a szakmai szabályok szerint dönt a kérelem benyújtását követő 15 napon belül, és erről értesíti a kérelmezőt.

                   (3)   A jelzőrendszeres házi-segítségnyújtásért megállapított térítési díj nem lehet magasabb, mint a szolgáltatást igénybevevő személy rendszeres havi jövedelmének 2 %-a.

                   (4)   A házi-segítségnyújtás térítési díját úgy kell megállapítani, hogy az nem haladhatja meg a jövedelemvizsgálat alapján kiállított igazolásban meghatározott egy főre jutó havi jövedelem 20%-át. 

                   (5)   Ingyenes ellátásban kell részesíteni azt a személyt, akinek a családja a jövedelemvizsgálat alapján kiadott igazolás szerint nem rendelkezik jövedelemmel.

                   (6)   A kérelmező számára kedvezőtlen döntés esetén a (2) bekezdésben döntési jogkörrel felruházott személy az ügyet véleményével együtt a fenntartó Önkormányzat Képviselő-testülete elé terjeszti, amely az önkormányzati hatósági ügyek szabályai szerint eljárva hozza meg döntését.

 

            27. §        (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó jelzőrendszeres házi-segítségnyújtást, és házi-segítségnyújtást meg kell szüntetni, ha:

                        a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt;

                        b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 2 hétig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki;

                        c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza;

                        d) az ellátott a részére megállapított intézményi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne,

                        e) az ellátott meghalt.

              (2) Az ellátás megszüntetéséről az intézmény vezetője dönt, és döntéséről értesíti a kérelmezőt. Döntése ellen jogorvoslattal a fenntartó Önkormányzat Képviselő-testületéhez lehet fordulni.”

 

9. §      A Rendelet a 27. § után a „Szociálpolitikai Kerekasztal” alcímmel egészül ki.

 

10. §    A Rendelet az alábbi 28-29. §-okkal egészül ki:

 

„28. §  (1)   A Képviselő-testület az Szt. 58/B. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően Szociálpolitikai Kerekasztalt (továbbiakban: Kerekasztal) hoz létre.

                 (2) A Kerekasztal feladatai:

                        a) részt vesz a szolgáltatástervezési koncepció kialakításában,

                        b) folyamatosan figyelemmel kíséri a koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulását,

                        c) véleményezi a közfoglalkoztatási tervet.

 

29. §    (1) A Kerekasztal tagjai:

                        a) Gomba Község polgármestere

                        b) az önkormányzat Szociális és Gyámügyi Bizottságának elnöke,

                        c)  a védőnő

                        d) a Gólyafészek Óvoda intézményvezetője

                        e)  a Fáy András Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartója által delegált személy, és

                        f)  a területileg illetékes családgondozó.

            (2)   A Kerekasztal vezetője Gomba Község polgármestere.

            (3)   A Kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülésezik, üléseit a polgármester hívja össze.

            (4)   A Kerekasztal fő feladata a szociális és gyermekjóléti területet érintően az információk cseréjének biztosítása az érintettek között.

 

11. §    A Rendelet 23. §-ával megállapított 1. sz. melléklete helyébe - változatlan számozással - e rendelet 1. számú melléklete lép.

 

12. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2009. január 1-től kell alkalmazni, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a szociális igazgatásról és egyes szociális ellátásokról szóló

         2/2006. / III. 24./ sz. rendelet módosításáról szóló 5/2006. (VI.29.) sz. rendelet.

 

Gomba, 2008. december 30.

 

 

 

                        Lehota Vilmos                                                           Kósa Erzsébet Anikó                         polgármester                                                                                       jegyző

 

 

A rendelet kihirdetése

2008. december 30-án megtörtént.

 

Gomba, 2008. december 30.

 

 

                                               Kósa Erzsébet Anikó  

                                                         jegyző

 


 

 

 

1. sz. melléklet

a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló

34/2008. (XII.30.) rendelethez

 

A Képviselő-testület a szociális étkeztetés és a házi segítségnyújtás térítési díjait

2009. január 1-től az alábbiak szerint hagyja jóvá:

(a térítési díjak az ÁFÁ-t is tartalmazzák)

 

I.                   Étkeztetés

 

Támogatási jogosultságot megalapozó jövedelemsávok

Étkezési térítési díj mértékének

%-os aránya

Étkeztetés

(Ebéd)

Ft/fő/nap

Ebéd házhoz szállítási díja Ft/alkalom

 

 

öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át meg nem haladó egy főre eső rendszeres havi jövedelem határig

 

30 %

159.- Ft

0 Ft

 

öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át meghaladó, de 300 %-át meg nem haladó egy főre eső rendszeres havi jövedelem határig

 

38 %

201.- Ft

15.- Ft

 

öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át meghaladó egy főre eső rendszeres havi jövedelem határ fölött

 

50 %

265.- Ft

20.- Ft

 

II.                Házi-segítségnyújtás

 

Gomba Község közigazgatási területén a házi-segítségnyújtás során 2009. január 1-től alkalmazásra kerülő óradíjat az e rendelet 22. § (1) bekezdésében meghatározott intézmény tekintetében térítési díj megállapítási jogosultsággal rendelkező, gesztori feladatokat ellátó Üllő Város Önkormányzatának a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról  valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 7/1993. (V.22.) számú Ö.K. rendelete tartalmazza.

 

III.              Jelzőrendszeres házi-segítségnyújtás

 

A jelzőrendszeres házi-segítségnyújtás igénybevétele esetén fizetendő térítési díjat a II. pontban rögzítettek szerint Üllő Város Önkormányzatának ott hivatkozott rendelete tartalmazza.

 

 

 

 

 

 1   Hatályon kívül helyezte a 16/2011. (IX.15.) sz. önkormányzati rendelet 4. §-a

 

 

 

 

 

VISSZA